Ψύχραιμη Εγρήγορση χωρίς Πανικό και Ερασιτεχνισμούς.

Η συνεχεία για τις Ψείρες: Τάξη: Anoplura Οικ.Pediculidae.

Αυτά τα αρθρόποδα παρασιτώντας τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, η δε προσβολή τους λέγεται φθειρίαση (pediculosis).  Οι ψείρες, ως ‘’γνώριμος σύντροφος’’  του ανθρώπου, αρχίζουν να  προσαρμόζουν την παρασιτική ζωή, προσβάλλοντας ‘‘τα παιδιά όλων των ηλικιών’’.  Η εντατικοποιημένη εξάπλωση τους στο πολυπαραγοντικό περιβάλλον τους, αυξάνει την ύπαρξη εκδήλωσης μολυσματικών ή βακτηριακών ασθενειών, εξανθηματικού τύφου, υπόστροφου πυρετού, σπανίως  τύφου , αλλά και εκζέματα, έντονη φαγούρα, ερεθισμό με μόλυνση του δέρματος κ.α.

Διακρίνονται δε σε τρία είδη:

  • Pediculus  humanus  capitisψείρες της κεφαλής) που προσβάλλουν συνήθως τα παιδιά στα σχολεία και γεννούν τα αυγά τους, τις κόνιδες, στις ανθρώπινες τρίχες.
  • Pediculus  humanus  corporis (ψείρες του ανθρώπινου σώματος) είναι λίγο μεγαλύτερες από τις ψείρες του τριχωτού της κεφαλής σε ίδιο σχήμα η οποία και καταπολεμάται με ειδικά γαλακτώματα και σαπούνια και βράσιμο των ρούχων και κλινοσκεπασμάτων.

Η ψείρα του σώματος δεν πρέπει να συγχέεται με το άκαρι της ψώρας , κοινώς  ψώρα, αλλά ούτε και με τους απρόσμενους φίλους μας, τους κοριούς.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες του 2009, όπου έκαναν λόγο για την ψείρα του εφηβαίου (Phthirus pubis) , αναφέροντας ότι είναι είδος υπό εξαφάνιση λόγω “βραζιλιάνικου μπικίνι“, δεν μπορουαν να προβλέψουν την σημερινή τους ευημερία.

  • Για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις επισκεφθείτε το γιατρό σας.
  • Προσοχή στις θεραπείες για ψείρες, πριν την διάγνωση των γιατρών, διότι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων γίνεται με άμεση επαφή. Η μεταδοτικότητα είχε επίσης, σχέση με τις καταστάσεις των καιρών, την αμάθεια, αλλά και την τη φτωχή υγιεινή στον υπερπληθυσμό.  Αυτοί είναι και οι λόγοι όπου το υπουργείο υγείας εξέδωσε ως επιτακτική ανάγκη εγκύκλιους, για τήρηση βασικών κανόνων  υγιεινής στα Μ.Μ. Μ. (Επιβατών) , αλλά απέστειλε και στις  Περιφέρειες και  Περιφερειακές Ενότητες της χώρας,  ως Εξαιρετικά Επείγον  ζητώντας τους από να λάβουν μέτρα προστασίας από αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας,  όπως  κοριούς, ψύλλους, ψείρεςψώρα και τσιμπούρια (Κρότωνες) ,

Ως προτεραιότητα μας λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει  περισσότερη ευαισθητοποίηση από όλους μας, απέναντι στην αναγκαία ενημέρωσή για την λήψη μέτρων αντιμετώπισής, έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας μέσα από την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα στοιχεία προσεκτικά:

  • Πλύνετε τα μολυσμένα κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, κουβέρτες, ρούχα και πετσέτες στους 54⁰ C και να στεγνώσουν σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν μπορεί μπαίνουν σε θήκες κενού αέρος ή να σφραγίζεται σε μία πλαστική σακούλα για δύο εβδομάδες περίπου, ώστε να τελειώσει ο κύκλος ζωής ακόμη και των πιο άωρων μορφών.
  • Στρώματα, σαλόνια, έπιπλα, καναπέδες, χαλιά και τα καθίσματα των αυτοκινήτων πρέπει να καθαριστούν με επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και εξυγίανση.

Η ανάγκη μέριμνας για την υγεία, μέσα από την διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, έχει σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση ανάλογων εναλλακτικών μεθόδων μιας ισορροπημένης καθαριότητας για την βελτιωμένη ποιότητα του.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο Επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση σε Επαγγελματικές Bio-Εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και Εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε επεξεργασία υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και στην εκτελεσθείσα θεραπευτική αγωγή.

Δεν συντρέχει  λόγος απεντόμωσης (όχι απολύμανσης), ψεκασμού των εσωτερικών χώρων με βιοκτόνα (εντομοκτόνα) , γιατί δεν μπορούν να σκοτώσουν τις ψείρες στο ανθρώπινο σώμα, αλλά ούτε και τα αυγά τους.

Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή:  http://cleaningnews.gr/ψύχραιμηεγρήγορρίςπανικόκαιε/ ‎

Σχετικά Άρθρα

  1. Οι Ψείρες του σώματος
  2. Διαρκής Ενημέρωση –– Επαγγελματικά Νέα –– Σεμινάρια
  3. Προβληματισμοί στην Ομαλή Αντιμετώπιση της Έξαρσης σε ‘’Παρασιτικούς Εισβολείς’’ και Ψώρα.!!
  4. Είναι επικίνδυνες οι “ μισές αλήθειες” της δήθεν ποιοτικής καθαριότητας;
  5. Διαταραχές με Αυξημένη Επικινδυνότητα στις Λοιμώξεις.
  6. Εξασφαλίζω ένα υγιεινό περιβάλλον σήμερα !!
  7. Εφαρμογές Bio-καθαρισμού Λεωφορείων
  8. Green and Clean Rooms: Ολοκληρωμένη Διαχείριση για “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον”
  9. Απαρέγκλιτη η τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους ενδιαίτησης – φιλοξενίας.
  10. Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.
  11. Βασικές αρχές διασφάλισης συνθηκών υγιεινής για μια ποιοτική διαβίωση.
  12. Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση;
  13. Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση.!!
  14. Τι γνωρίζετε για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων;
  15. Καινοτόμες Δράσεις με Πολλαπλή Εξασφάλιση (Multiple Collateral) από το Hygene Water.