Διαχειριστικές  Εφαρμογές  Αντιμετώπισης Επιβλαβών Οργανισμών σε Κατοικημένους Χώρους.

Διαχειριστικές  Εφαρμογές  Αντιμετώπισης Επιβλαβών Οργανισμών σε Κατοικημένους Χώρους.

Στις 30-11 και 01,02 12 2018, η Klintec με την υποστήριξη όλων των τμημάτων του Green Mite Clean , παραβρέθηκε στα Εκπαιδευτικά σεμινάρια, με αντικείμενο την Ολοκληρωμένη Διαχείρισης Επιβλαβών Οργανισμών -(Απεντομώσεις Μυοκτονίες Απολυμάνσεις) -σε κατοικημένους χώρους. Διοργανώθηκαν στην Αθήνα Ι. Γ. Ε. (Κτήμα Συγγρού)   από τον Γεωπονικό σύλλογο Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με την ΠΕΕΓΕΠ.

Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο, ανανεωτικά προσαρμοσμένο στην εξωστρέφεια του σήμερα, αλλά και με εκτενέστερες αναφορές επαγγελματικής βαρύτητας για προστασία της Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος.

Έγινε αναλυτική ενημέρωση γενικά για τα βιοκτόνα, αλλά και στα περί Νομοθεσίας για την επαγγελματική χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με σκοπό την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους, βοηθώντας τους Νέους επιστήμονες, αλλά και τους νέους  επιχειρηματίες, που ασχολούνται σε άλλους τομείς και έχουν βλέψεις στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Αναφορές έγινα και στις εναρμονισμένες πρακτικές εφαρμογές πάνω σε νέες μεθόδους μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, (Βιοκτόνα Σκευάσματα – Κανονισμοί & Ορθή Χρήση)  αλλά και για την  τήρηση της πιστής εφαρμογής του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομα.

Ο  Δρ Δημήτριος Χ. Κοντοδήμας Εντομολόγος – Ερευνητής  του (Μ.Φ.Ι), αναφέρθηκε εκτενεστέρα στους Εχθρούς των φοινικοειδώνκαι τα μέτρα αντιμετώπισης τους στην Ελλάδα .

Η Κύρια  Φραντζέσκα Υδραίου -Γενική Διευθύντρια ΕΣΥΦ-αναφέρθηκε σ τις Πρωτοβουλίες του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας  για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον Καθηγητή Εντομολογίας Αθανασίου Χρήστο , στους  κοριούς, αλλά και στην εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug, που πολλοί νομίζουν ότι είναι Αφυλίδες ‘‘βρομούσες’’ ή/και “κοριοί” του ελάτου, υπενθυμίζοντας ότι μετά τον εντοπισμό των εντομών χρειάζεται οπωσδήποτε ταυτοποίηση από επιστήμονες στα Γεωπονικά Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, αλλά και από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Έγινε ειδική μνεία με αναφορές για σημασία της Bio-Απορρύπανσης, της Bio-Εξυγίανσης αλλά και της Bio-Απολύμανσης, πριν από κάθε επιστημονική εφαρμογή . Η απομάκρυνση, όχι μονό των  αλλεργιογόνων παραγόντων και παρασίτων, αλλά και μεγάλης ποσότητας αυγών,  θα μειώσει την αναπαραγωγή τους , έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση του χώρου από υπερβολικές χρήσεις βιοκτόνων  κατά το 5/6 περίπου,  τα προβλήματα της “επικίνδυνης  εσωτερικής επιμόλυνσης”, αλλά και η αποφυγή  του κόστους των πολλών επισκέψεων αλλά και την ‘’ταλαιπωρία’’. Επισημάνθηκε δε  ότι, μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους (περιττώματα με αποσύνθεση), σε ένα χώρο, διότι  δεν μπορεί να αποκλειστεί η μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών και την άμεση σύνδεση τους µε τις Λοιμώξεις στην Δημοσιά Υγεία.

Αναφορά έγινε για το σκαθάρι των χαλιών (Coleoptero – Dermestidae) ,  τα απομυζητικά εκτοπαράσιτα, όπως ακάρεα των πτηνών, (Dermanyssus gallinae), οι  Κρότωνες (τσιμπούρια),  στην παρουσία  των κατσαρίδων, στα Κολλέμβολα που προκαλούν ερεθισμούς του δέρματος, αλλεργία, δερματίτιδα,  , στα – Ptinidae- τα έντομα αίνιγμα που δεν έχουν καμία σχέση με τους κοριούς και συνεπώς δεν τρέφονται με αίμα, αλλά και στα ξυλοφάγα έντομα, με έμφαση στα Ισόπτερα (Τερμίτες).

Έγινε εκτεταμένη ανάλυση για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων( I.P.M), με αναφορά στην πληρέστερη ενημέρωση και την σύνταξη επιστημονικής τεχνικής μελέτης ,συνοδευόμενη από κάθε προσφορά. Επιπλέον έγινε αναφορά και στην ‘’Εκστρατεία  για την υπεύθυνη χρήση τρωκτικοκτόνων’’ με Αυστηρότερους κανόνες για την τρωκτικοκτονία.

Έτσι με την σύνταξη επιστημονικής τεχνικής μελέτης, ο καταναλωτής θα έχει πλήρη ενημέρωση εκ των προτέρων για το τι προεργασία πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε επιστημονική εφαρμογή ,αλλά και μετά. π.χ :

ΠΡΙΝ: Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι θα γίνει πριν οποιαδήποτε εφαρμογή  μεθόδων που να καλύπτου πλήρως τις ανάγκες για αντιμετώπιση προβλημάτων με Ακαρι της ψώρας, Ακάρεα της εσωτερικής σκόνης (Dust mites), Σαπροφάγα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’,  Ψείρες του σώματος, Μούχλα σε στρώμαΜούχλα σε Χαλιά, με τα Κολλέμβολα που προκαλούν ερεθισμούς του δέρματος, αλλεργία, δερματίτιδα,  , τα – Ptinidae- τα έντομα αίνιγμα που δεν έχουν καμία σχέση με τους κοριούς και συνεπώς δεν τρέφονται με αίμα,  αλλά και για την προεργασία εφαρμογών στους εσωτερικούς χώρους, με ΚοριούςΨύλλους, ΤσιμπούριαΈντομα υφασμάτων – χαλιών κλπ, . Επιπλέον δε πρέπει να γνωρίζει τι  επαγγελματικό εξοπλισμό Bio-Εφαρμογών θα χρησιμοποιηθεί και με ποιες προδιαγραφές πχ (Ένα Πλήρες σύστημα φροντίδας, την Ιατρική Συσκευή Τάξης ΙΙ για ‘‘Περιβαλλοντολογική Bio-Εξυγίανση κατά όγκο’’, ως Εναλλακτική τεχνολογία για την ‘’Καταλυτική Οζονοποίηση ‘’ (Bio-απολύμανση κατά όγκο ), χωρίς τη χρήση χημικών (Green Decontamination) όπου μπορεί να επιδράσει και  ανασταλτικά απέναντι στην ανάπτυξη παρασίτων, ή /και με την χρήση νεφελοποιητή (cold fogger)  εγκεκριμένου από τον ΕΟΦ απολυμαντικού, (Bio Sanitizers) ,. Μετά δε από τις Bio-Εφαρμογές, για την απολύμανση των λείων επιφανειών, όπου κριθεί αναγκαίο, μπορεί να γίνει και με την χρήση ατμού ή/και υπέρθερμου ξηρού ατμού.

ΜΕΤΑ: Τι πρέπει να γίνει μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή απεντόμωσης ( ΚοριοίΨύλλοι, ΤσιμπούριαΈντομα υφασμάτων – χαλιών κλπ), ακόμα και για  κατσαρίδες ,διότι ως έντομα υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία,  εκτός των άλλων  τα αιωρούμενα μικροσκοπικά ‘’τεμαχίδια’’ τους,  μπορούν  να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Όπως επιβάλετε να γίνει , με επικέντρωση στην ασφάλεια & πρόληψη για την δημόσια υγεία, μετά από  κάθε άμεση & στοχευόμενη επέμβαση μυοκτονίας, (βλέπε  ΚΕΕΛΠΝΟ: Λεπτοσπείρωση μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μικροβιακή λοίμωξη , κλπ),  μια εφαρμογή  μετά από τον εξονυχιστικό καθαρισμό ,με ‘‘Περιβαλλοντολογική Bio-Εξυγίανση κατά όγκο’’ αλλά και  με ‘’Καταλυτική Οζονοποίηση ‘’ (Bio-απολύμανση κατά όγκο ), χωρίς τη χρήση χημικών (Green Decontamination), είναι υποχρεωτική ,διότι δεν γνωρίζουμε πχ οι κατσαρίδες και οι ποντικοί από που έχουν περάσει.

Τα προαναφερόμενα παραδείγματα των Bio – εφαρμογών και μεθόδων εφαρμόζονται με πρωτόκολλα εφαρμογών που μπορούν να εναρμονιστούν πλήρως με συστήματα ποιότητας ISO/HACCP,  εφόσον οι εφαρμοστές έχουν Βεβαιωμένη εκπαίδευση.

Με αφορμή του άρθρου  Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση;  έγινε εκτεταμένη ενημέρωση, για την επιχείρηση παραπληροφόρησης που επιχειρείται από ‘’επιστήμονες εφαρμοστές ΄΄, με την μέθοδο ΄΄ατμιζμού των στρωμάτων ΄΄, όπου παραπλανούν τους επαγγελματίες ξενοδόχους, εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια με τις ΄΄ασάφειες διατύπωσης ΄΄   για το στο Κριτήριο 4.27 , ερμηνεύοντας τον Καθαρισμό στρωμάτων –κατά το δοκούν,  συμπεριλαμβάνοντας στο Φ.Ε.Κ 3387/20.10.2016 έκτος από τα ξενοδοχεία και βρεφονηπιακούς -παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κ.α, προσφέροντας τους και ‘’πιστοποιητικό εξυγίανσης στρωμάτων’’

Έγινε δε αναφορά για την αναβάθμιση της ποιότητα τους ύπνου στα ξενοδοχεία, αναδεικνύοντας την σημασία της αναγκαιότητας του Green And Clean Hotels, για την διατήρηση ενός καθαρότερου και υγιέστερου περιβάλλοντος στους χώρους φιλοξενίας. Επιπλέον εδόθη μεγάλη βαρύτητα μετά από επισημάνσεις για το υποτίθεται καθαρό που δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων,  στο  τι πρέπει να γνωρίζουν για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων, αλλά και  για την διασφαλισμένη υγιεινή των χώρων  διαχείρισης φροντίδας κατ’ οίκον.

Επισημάνθηκαν δε και οι ‘’διαταραχές υγείας’’ που προκαλούνται  από τις  Βιο-επιδράσεις της ‘‘ανεξέλεγκτης προαγωγής ’’ βιοκτόνων στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και από τον  πόλεμο των ‘‘ψεκασμών εκ των έσω’’ με ‘’όπλα’’ τις δελεαστικές προσφορές  των ‘‘γενναίων εκπτώσεων στην υγεία’’  και τους ανυποψίαστους  καταναλωτές εγκλωβισμένοι στο  σύνδρομο της Υπερ-χρήσης Βιοκτόνων. να κινδυνεύουν να χαθούν στα ‘’ψιλά γράμματα’’ που κρύβουν οι ‘’έξτρα χρεώσεις’’ από την επιμόλυνσης των εσωτερικών χώρων .

Εκτός από τις πρακτικές εφαρμογές στους χώρους του Ι.Γ.Ε , επισημανθήκαν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης σε εφαρμογές φωσφίνης , αλλά και πρακτικές  εφαρμογές με γεννήτριες θερμού νεφελοψεκασμού (Thermal fogger).

Επιπλέον έγινε ενημέρωση πως για πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα να γίνουν εργοστασιακές απεντομώσεις σε ιδικά διαμορφωμένους χώρους, για εφαρμογές  θερμικής απεντόμωσης, ελεγχόμενης ή/ και τροποποιημένης ατμόσφαιρας.  Έκτος των άλλων ο Καθηγητής Εντομολογίας Αθανασίου Χρήστος ,  αναφέρθηκε για το δυναμικό χρήσης όζοντος ,ως εναλλακτική τεχνολογία ελέγχου επιβλαβών οργανισμών για χρήση σε αποθηκευμένα προϊόντα. Αλλά και για τις νέες βιομηχανικές εφαρμογές, καθιστώντας τη χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων ευκολότερη και εφαρμόσιμη σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων.  Περισσότερα  Η χρήση αερίου όζοντος για τον έλεγχο των εντόμων και των μικροοργανισμών στα αποθηκευμένα προϊόντα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το όζον (Ozone) έκτος από την  φύση, μπορεί να παραχθεί για εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές, ως  ένα εξαιρετικά δραστικό αέριο που δρα ως πολύ ισχυρό οξειδωτικό προσβολής, διάφορων οργανικών ενώσεων, παρέχοντας φυσική απολύμανση χωρίς υπολείμματα και για την  Ασφάλεια Τροφίμων σε ένα ευρύ φάσμα βιολογικών απειλών και παθογόνων παραγόντων, με  εφαρμογές για   Οικονομικά, Μικροβιολογικά και Περιβαλλοντικά Οφέλη,, αλλά και Εφαρμογές στην γεωργία.

Η Klintec, με το τμήμα του  GreenServices.gr μέσα από το τμήμα της Greenest και όλες τις Υπηρεσίες υποστήριξης   εχει  δημιουργεί μια Ολοκληρωμένη Υποστήριξη Περιβαλλοντολογικής Διαχείρισης,  με τους P.C.S. Εφαρμοστές ,ως συμβολή μιας Επαγγελματικής Διαχείρισης του Βιο-Περιβάλλοντος.  Στηρίζεται στην ανάπτυξη συνεργασιών μέσα από  διαμορφωμένα καινοτόμα προγράμματα, με πλήρη εναρμόνιση των δαπανών, για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο μέγιστο βαθμό, με στόχο την προώθηση της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής, εξασφαλίζοντας σας μια απόλυτα υγιή διαβίωση.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839,  6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή:   https://www.greenandcleanhotels.gr/Διαχειριστικές Εφαρμογές Αντιμετώπισης/

Σχετικά Άρθρα

  1. Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση.!!
  2. Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση;
  3. Οι εξελίξεις της επικίνδυνης και πολυδάπανης μούχλας !!!
  4. Τι γνωρίζετε για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων;
  5. Ξενοδοχεία: Άμεσες λύσεις για περιορισμό τυχόν δυσμενών επιδράσεων στη Δημόσια Υγεία.
  6. Εξασφαλισμένη αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών σε εσωτερικούς χώρους.
  7. Η τήρηση βασικών κανόνων με ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά μέτρα διαχείρισης για την προαγωγή υγείας.
  8. Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.
  9. Τα περί Bio-λογικών καθαρισμών στα υπνοδωμάτια.!!