Ωφέλιμοι θηρευτές για την προστασία του αστικού πρασίνου !!!

Ωφέλιμοι θηρευτές για την προστασία του αστικού πρασίνου !!!

Η χρήση ωφέλιμων οργανισμών όπως τα ωφέλιμα έντομα, ακάρεα, έχουν αναγνωρισθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο βλαβερών εχθρών. Η νέα τάση για περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους φυτοπροστασίας έχει αρχίσει να εξαπλώνετε, με πολλούς ιδιώτες να χρησιμοποιούν ωφέλιμα έντομα και ακάρεα, στους κήπους, στα γκαζόν και στα φυτά τους. Σιγά-σιγά θα αρχίσει να εξαπλώνετε, σε χώρους -πλατείες και πάρκα- για την μείωση των επιβλαβών πληθυσμών, όταν οι δήμοι θα αρχίσουν να μειώνουν ή/και να αποκλείουν  την χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων , έτσι ώστε οι κάτοικοι να απολαμβάνουν  αυτό ’’το προνόμιο’’  στους περιπάτους τους.

Ο θηρευτικός ρόλος των περισσότερων ωφέλιμων εντόμων και  αρπακτικών ακάρεων, λειτουργεί και ως Βιολογικός έλεγχος ( Biological Control ) των καλλωπιστικών φυτών αστικού πρασίνου, αλλά και ως ορθολογιστική μέθοδος αντιμετώπισης των εχθρών στις καλλιέργειες  των θερμοκηπίων, φιλική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον γενικότερα. Αυτοί οι εισβολείς  είναι ‘‘αρπακτικά ακάρεα ’’, που ανήκουν στις οικογένειες Parasitiformes . Η προσέλκυση αυτών των ακάρεων στα σπίτια μας , δημιουργεί ένα οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα.

Τα περισσότερα από τα αρπακτικά ακάρεα της οικογένειας Phytoseiidae (Acari: Mesostigmata) ,ως παράγοντες βιολογικού ελέγχου, είναι γνωστοί κυρίως ως θηρευτές σε ομάδες ακάρεων, μικρών αρθροπόδων κλπ.

Πολλά από αυτά τα είδη, σε ‘‘ελεύθερη διαβίωση’’ δρουν ως ‘‘επιθετικοί εισβολείς’’ και μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες με υψηλή υγρασία (π.χ Μούχλα στα Χαλιά), αλλά όμως μπορεί να βρεθούν σε οποιοδήποτε δείγμα υγρού περιβάλλοντος ,όπως σε  (π.χ. μούχλα στο στρώμα) ,  σε τοίχους με υγρασία- μούχλα, κλπ

Μπορεί να υπάρχουν οικολογικά οφέλη, από την καταπολέμηση με τους ‘’φυσικούς εχθρούς’’, αλλά αυτοί οι ‘’πολυποίκιλοι οργανισμοί’’ , αν δεν υπάρξει σωστή αντιμετώπιση,  μπορεί να είναι η αιτία ώστε να προκληθούν ακόμα και ‘’παρενέργειες’’ , μετά από  ‘‘ ανεξέλεγκτη χρήση βιοκτόνων’’ , ή μετά την επικίνδυνη  επιμόλυνση, αλλά και ‘’οικονομικές επιβαρύνσεις’’, μιας και η επιμόλυνση  είναι και πολυδάπανη στους εσωτερικούς χώρους.

Εκτός από την τήρηση βασικών κανόνων για ορθές πρακτικές εφαρμογών, εναρμονισμένες στις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης με περιβαλλοντικά μέτρα, πρέπει –χωρίς πανικό και ερασιτεχνισμούς– να εντοπίσουμε τις πήγες εισόδου και διατήρησης τους στους εσωτερικούς χώρους όπως:

  • Από τα γκαζόν (κήπους , αστικό πράσινο σε πλατείες , πάρκα, κλπ)
  • Από καλλωπιστικά φυτά αστικού πρασίνου.
  • Από είσοδο φυτών εσωτερικού χώρου σε γλάστρες (καλλιέργειες θερμοκηπίου).
  • Εντοπίζουμε και αφαιρούμε συνθήκες με υψηλή υγρασία (π.χ μούχλα – υγρασία σε τοίχους, χαλιά, στρώματα)
  • Αφαιρούμε κάθε πρόσφορο έδαφος , μετά από ‘’απερίσκεπτους ψεκασμούς’’ , με αποσυνθεμένα έντομα, απορρίμματα, ‘’φωλιές οικιακής σκόνης’’, κλπ

ΠΡΟΣΟΧΗ !

  • Δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε και να παθαίνετε Εντομοφοβία.
  • Δεν ψεκάζουμε βιοκτόνα ή όποια δραστική ουσία για την εξόντωση τους και να γινόμαστε Bio – κτόνοι στο σπίτι μας.
  • Πριν από οποιονδήποτε ‘’απερίσκεπτο ψεκασμό ’’, θα βοηθούσε πολύ περισσότερο μια ερώτηση για ενημέρωση,  στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ή σε ένα από τα Γεωπονικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

Όπως στην βιολογική γεωργία, πολλοί ‘’εχθροί καταπολεμούνται’’, αν εξαπολύσουμε το ‘’αντίδοτό’’ τους, έτσι θα βλέπουμε και την βιολογική προστασία με ωφέλιμα έντομα και ακάρεα,  όχι μονό από ιδιώτες στους κήπους, στα φυτά και στα γκαζόν τους, αλλά και σε πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα, σχολεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ.

Και ποτέ δεν ξεχνάμε : 

Αν για οποιονδήποτε λόγο έχει γίνει εφαρμογή απεντόμωσης σε εσωτερικούς χώρους, τότε ένας λόγος επιπλέον που πρέπει να γίνει μια πλήρη και πιο ενδελεχής – διεξάγεται με επιμέλεια – και δομημένη καθαριότητα , από εξειδικευμένες Bio-εφαρμογές επαγγελματικής απορρύπανσης σε βάθος ,  (Deep-Depollution) ,  ‘‘περιβαλλοντολογικής Bio-Εξυγίανσης κατά όγκο’’ ,άλλα και απολύμανσης κατά όγκο με ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση ’’ :( διεργασία  υψηλής απόδοσης για επαναφορά όζοντος σε οξυγόνο ), χωρίς τη χρήση χημικών (Green Decontamination), ώστε να αφαιρεθούν τα επιπλέον  νέκρα- αποσυνθεμένα  έντομα .

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου , γιατί μια εφαρμογή χωρίς την επαγγελματική κατάρτιση, τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα, με επιμόλυνση κλπ στους εσωτερικούς χώρους.

Η ανάπτυξη αυτών της μεθόδου –Healthy Interior Environment– μπορεί να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί με θεαματικά αποτελέσματα, εξολοκλήρου ή/και συμπληρωματικά σε Κατοικίες -Σπίτια , Χώροι συνεδριάσεων, , Ξενοδοχεία,  Εστιατόρια, Χώροι φιλοξενίας, Αίθουσες Προβολών (σινεμάδες), Ιατρεία φροντίδας υγείας, Φαρμακεία, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, Επαγγελματικοί χώροι, Κέντρα Αποκατάστασης (Hospitality), Βρεφονηπιακοί-Παιδικοί σταθμοί – σχολεία, Fitness & Αθλητικές εγκαταστάσεις, Γυμναστήρια, Καμπίνες Πλοίων,  Κτηνιατρικά ιατρεία- κλινικές,  Healthful Pets, Υπηρεσίες τροφίμων. Πάντα μέσα στα πλαίσια της εκάστοτε Υπουργικής Απόφασης (νέες υγειονομικές διατάξεις),

Συμπεραίνοντας διαπιστώνουμε ότι, για την “Υγιεινή διαβίωση‘’  με τους ‘’ωφέλιμους συγκατοίκους μας’’ ­χρήσιμα εργαλεία της βιολογικής καταπολέμησης– χρειάζεται  μεγάλη προσοχή στις εξειδικευμένες μεθόδους,  που πρέπει να εφαρμοστούν – χωρίς να είστε ‘’επιστήμονας’’– ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

Προσοχή στην άσκοπη χρήση βιοκτόνων!!!

Υγιεινή και Ασφάλεια για εργασίες εφαρμογών σε χώρους καταναλωτών.

 Το γιατί πρέπει να γίνονται , (Απορρύπανση –Περιβαλλοντική Εξυγίανση –Εξουδετέρωση ή απολύμανση χωρίς υπολειμματικότητα ) πριν ή /και μετά από οποιαδήποτε χρήση βιοκτόνων,

  • Απορρέει από την ανάλυσηστο Άρθρο 18 Μέτρα για τη βιώσιμη χρήση των βιοκτόνων, του Κανονισμου (ΕΕ) αριθ. 528/2012ιδίως για τους επαγγελματίες χρήστες, με σκοπό τον περιορισμό των κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων καθώς και για το περιβάλλον από τα βιοκτόνα.

Ίσως και να χρειάζεται περισσότερη κατανόηση του κανονισμού για τα βιοκτόνα.!

  • Τεκμαίρεται δε και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγεία (Ε.Ο.Δ.Υ)- Ψώρα,– στα Περιβαλλοντικά μέτρα όπου αναφέρει: ….(στην περίπτωση αυτή, το εντομοκτόνο θα πρέπει να απομακρύνεται κατά το μέγιστο δυνατό, πριν από την εκ νέου χρήση των αντικειμένων)

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουμε όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail  κ.λ.π

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Βγενής Ιωάννης
Cleaning Advisor

Πηγή  https://www.greenandcleanhotels.gr/ωφέλιμοι-θηρευτές-για-την-προστασία-τ/

Σχετικά Άρθρα

  1. Οι εξελίξεις της επικίνδυνης και πολυδάπανης μούχλας !!!
  2. Η Μούχλα προσελκύει τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ στα σπίτια μας.
  3. Επιθετικά ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ οι νέοι εισβολείς στα σπίτια μας.
  4. Ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής ενός εξελισσόμενου εσωτερικού περιβάλλοντος.
  5. Διαχειριστική αποκατάσταση προβλημάτων σε εσωτερικούς χώρους.
  6. Η Ρύπανση των εσωτερικών χώρων και οι επιπτώσεις στην υγεία μας !!
  1. Βελτιωμένη Αποτελεσματικότητα Εφαρμογών Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
  2. Μήπως απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος σε παραμέτρους που αφορούν την υγεία μας;
  3. Τι γνωρίζετε για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων;
  4. Προβληματισμοί στην Ομαλή Αντιμετώπιση της Έξαρσης σε ‘’Παρασιτικούς Εισβολείς’’ και Ψώρα.!!
  5. Η επαρκής κατάρτιση εξασφαλίζει την επίτευξη ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος.
  6. Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.
  7. Η τήρηση βασικών κανόνων με ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά μέτρα διαχείρισης για την προαγωγή υγείας.
  8. Διαταραχές με Αυξημένη Επικινδυνότητα στις Λοιμώξεις.
  9. Τα περί Bio-λογικών καθαρισμών στα υπνοδωμάτια.!!