Καθαρά οφέλη με εξελιγμένες εναλλακτικές διαχειριστικές λύσεις στους τομείς παραγωγής.

Καθαρά οφέλη με εξελιγμένες εναλλακτικές διαχειριστικές λύσεις στους τομείς παραγωγής.

Η εξασφάλιση μιας ασφαλούς παροχής καθαρού νερού είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε εκμετάλλευση.  Ένα σύστημα επεξεργασίας νερού με ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση’’ είναι ιδανικό και για το αγρόκτημα. Δεν χρειάζεται αποθήκευση  μιας και παράγεται για χρήση,  ανάλογα με τις ανάγκες των καλλιεργητών και ειδικά οι βιοκαλλιεργητών, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν τα καθαρά οφέλη της ‘‘Καταλυτικής Οζονοποίησης’’ του νερού.

Οι αυξανόμενες  πιέσεις  για τη μείωση της ποσότητας χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των τροφίμων, οδηγεί και την γεωργική βιομηχανία να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις και για τα φυτοφάρμακα.

Μετά από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των φιλικών λύσεων της Walleco, με εφαρμογές της ‘‘Καταλυτικής Οζονοποίησης’’  στα Γεωργικά Προϊόντα, ως εναλλακτική τεχνολογία ελέγχου για αύξηση της διάρκειας ζωής του προϊόντος, μπορούμε να περάσουμε και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Τα νέα πρότυπα ‘’περιβαλλοντικής αποκατάστασης »  για  εφαρμογές στην γεωργία,  με αποκατάσταση του μολυσμένου εδάφους από ποικιλίες ρύπων, φυτοφάρμακα , πτητικές οργανικές ενώσεις-ουσίες κλπ, δίνουν την δυνατότητα και για την επί τόπου ανασύσταση του. Έτσι μια μη αξιολογήσιμη γη, μπορεί να γίνει πολύτιμη ακίνητη περιουσία.

Η απολύμανση , στους τομείς επεξεργασίας και συσκευασίας , γα την ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί μείζονα ανησυχία για τη βιομηχανία τροφίμων αλλά  και στους καταναλωτές. Οι λύσεις ‘’αντίμικροβιακής ασφάλειας’’  έχουν εφαρμογές σε δεξαμενές άρδευσης ή άλλων υδατικών χαρακτηριστικών, σε δεξαμενές όμβριων υδάτων , δεξαμενών θρεπτικών ουσιών, υδατοκαλλιέργειας κλπ., καταστρέφοντας τα βακτήρια, απομακρύνοντας δε τις οσμές από τις δεξαμενές .

Σήμερα με την εξελιγμένη εναλλακτική διαχείριση,  για την  επαναχρησιμοποίηση του  ανακτημένου νερού, υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένου – ανακτημένου νερού, κυρίως για μη πόσιμους σκοπούς, όπως βιομηχανικές χρήσεις, γεωργική άρδευση κλπ, ενισχύοντας το Σχέδιο δράσης εντός της κυκλικής οικονομίας, προστατεύοντας  εν μέρει την υπεράντληση των διαθέσιμων υδατικών πόρων και όχι μόνο .

Με αυτή την ευρύτερη χρήση , μπορούμε να ξεκινήσουμε  από το πότισμα στο χωράφι , την καλλιέργεια (έλεγχος παρασιτοκτόνων χωρίς χημικά), την συγκομιδή , το εργοστάσιο πλύσιμο, αποθήκευση, Π.χ. σπανάκι, μιλά, ροδάκινα σταφύλια, σταφίδα, σύκα, κλπ.

Αυξημένη παραγωγή γάλακτος : Η Βελτίωση της ποιότητας του νερού , δίνει την δυνατότητα αύξησης στην  παραγωγή γάλακτος, μιας και η καλή ποιότητα της ύδρευσης ενός αγροκτήματος συμβάλει στην μεγάλη διαφορά  παραγωγής αγελαδινού γάλακτος . Π.χ  Όταν το νερό είναι ‘’νόστιμο’’, η αγελάδα θα πίνει , θα φάει περισσότερο και επομένως θα είναι σε θέση να παράγει περισσότερο γάλα, κλπ

Υδροπονική καλλιέργεια :Η επεξεργασία του νερού που χρησιμοποιείται στην υδροπονία με συστήματα Καταλυτικής Οζονοποίησης  εξαλείφει τα άλγη και τα παθογόνα  για αποτελέσματα  υψηλότερων αποδόσεων.

Εφαρμογές ‘‘Καταλυτικής Οζονοποίησης’’: Η Δύναμη της Φύσης σε φιλικές λύσεις, όπου τα φυτά θα μπορούν να αναπτύσσουν άμυνες, ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά στις παθογόνους καταστάσεις αλλά και στα παράσιτα.

Οινοποιείο: Οι γίνονται  ολοένα και πιο δημοφιλείς, έχοντας αποδειχθεί ότι είναι μια λογική επιλογή για απολύμανση- εξυγίανση και στα οινοποιεία . Η χρήση οζονισμένου νερού για τη βιομηχανία οίνου παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με γρήγορη ανάπτυξη.  Η επιτόπια επεξεργασίες με Καταλυτική Οζονοποίηση , ελαχιστοποιεί  θέματα μεταφοράς και χειρισμού, ενώ αποδειγμένα  παράγει ελάχιστες- σχεδόν καθόλου, ποσότητες κινδύνου για τη γεύση του προϊόντος. Μειώνει επίσης τα κοστολόγια  σε νερά,  χημικά ,φθορά στον εξοπλισμό, χρόνο εφαρμογής. Για την απολύμανση κατά όγκων  στους χώρους παλαίωσης ή στα κελάρια εφαρμόζεται η Καταλυτική Οζονοποίηση στον αέρα.

Σήμερα, το όζον είναι σχεδόν αποδεκτό ως βιομηχανικό πρότυπο σε όλο τον κόσμο. Στην βιομηχανία του οίνου, όπου απαιτεί χημικές ουσίες για κάποιες από τις διεργασίες απολύμανσης – εξυγίανσης , θεωρούν ότι το όζον μπορεί να είναι μια φυσική εναλλακτική λύση, σε αντικατάσταση πολλών σκληρών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η χρήση του όζοντος στα συστήματα CIP προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι περίπου ετών, οι εφαρμογές με όζον χρησιμοποιούνται με θετικά αποτελέσματα. Τα οινοποιεία περισσότερο χρησιμοποιούν κινητά συστήματα Καταλυτικής Οζονοποίησης ως εφαρμογή  ψεκασμού , καθώς επιτρέπουν την επίτευξη μεγαλύτερης ποικιλίας επιφανειών , ως ‘’φυσικό απολυμαντικό’’ για ένα φυσικό προϊόν.  Με την επαφή στον εξοπλισμό του οινοποιείου, η λύση του όζοντος, μπορεί να απολυμαίνει τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή.

Η Καταλυτική Οζονοποίηση εξουδετερώνει αποτελεσματικά, σίδηρο, μαγγάνιο και υδρόθειο, αυτό το τρομερό τρίο προκαλεί προβλήματα , οσμής και χρώματος στο νερό που επηρεάζουν αρνητικά τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες. 

Εμφιάλωση: Το όζον χρησιμοποιείται στη βιομηχανία εμφιαλωμένου ποτού για την επεξεργασία του νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των ποτών, για την αποστείρωση των μπουκαλιών και για την απολύμανση του εξοπλισμού εμφιάλωσης και πλήρωσης.  Στην Αϊόβα όμως, έχει αναπτυχθεί μια ειδική διαδικασία, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας , για την παράγωγη της IngeniOZ vodka. Σε άλλες χώρες γίνονται εφαρμογές οζονισμένου ελαιόλαδου για καλλυντικά κλπ . Υπάρχουν πολλές καινοτόμος εφαρμογές που συζήτιουνται είδη και στην Ελλάδα.

Υδατοκαλλιέργεια (ιχθυοκαλλιέργεια): Η εφαρμογή Καταλυτικής Οζονοποίησης στις υδατοκαλλιέργειες είναι μια ιδανική τεχνολογία για την απολύμανση των υδάτων και την εξόντωση των βακτηρίων και των ιών, χωρίς να αφήνει κανένα υπόλειμμα για μια υγιή και κερδοφόρα δραστηριότητα ιχθυοκαλλιέργειας . Τα εκκολαπτήρια ιχθύων και τα ιχθυοτροφεία παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή της παγκόσμιας ζήτησης για ψάρι. Η εφαρμογή Καταλυτικής Οζονοποίησης  παρέχουν την μέγιστη ασφάλεια  στην υδατοκαλλιέργεια αλλά και στον Τομέα της Αλιευτικής Βιομηχανίας  ενώ γίνεται πλέον το κύριο απολυμαντικό για τα εισερχόμενα νερά για εκκολαπτήρια ψαριών και γαρίδων καθώς και για την ανακύκλωση νερού.

Η απολύμανση νερού σε ενυδρεία, εκτροφεία ιχθύων και οστράκων χωρίς χημικά μέσα, μειώνει την έκθεση τους σε επικίνδυνους μικροοργανισμούς χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα του νερού.

Καθαριότητα των χώρων: Οι βιομηχανίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το CIP είναι εκείνες που απαιτούν υψηλά επίπεδα υγιεινής και περιλαμβάνουν, τα τρόφιμα και τα ποτά, ζυθοποιία, οι εγκαταστάσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, η βιομηχανία μεταποίησης και οι φαρμακευτικές μονάδες, βιομηχανία καλλυντικών,  τη βιοτεχνολογία, κλπ. Δαπανώνται μεγάλες ποσότητες νερού, ενέργειας και χημικών ουσιών για τη διατήρηση καθαρού και αποστειρωμένου εξοπλισμού επεξεργασίας. Οι εξοπλισμοί όπως δεξαμενές, σωλήνες, βαλβίδες, εναλλάκτες θερμότητας και μηχανές πλήρωσης πρέπει να διατηρούνται απαλλαγμένοι από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, βιοφίλμ, υπολείμματα κλίμακας και χημικά.

Το Clean-in-Place (CIP) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες λειτουργίες μονάδων σε ολόκληρο τον βιομηχανικό τομέα και είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθαρισμό του εξοπλισμού διεργασίας ακόμα και μεταξύ διαφορετικών παρτίδων.

Το όφελος για τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν το CIP (Clean in Place) με Καταλυτική Οζονοποίηση, είναι ότι η διαδικασία απολύμανσης είναι ταχύτερη, πιο επαναλαμβανόμενη, με  λιγότερη ένταση εργασίας και τον μικρότερο κίνδυνο  έκθεσης στους ανθρώπους.

Η τεχνολογία CIP με Καταλυτική Οζονοποίηση  παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση για την απολύμανση- εξυγίανση του εξοπλισμού επεξεργασίας με σημαντικά χαμηλότερη ζήτηση νερού, χημικών και ενέργειας. Αντικαθιστά το μεγάλο κόστος  χειρισμού των παραδοσιακών μεθόδων απολύμανσης κλειστού κυκλώματος παροχής υγρών , οπού χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες ή/και ζεστό νερό. Η Καταλυτική Οζονοποίηση δεν αφήνει υπολείμματα μετά τη χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται τελικό ξέβγαλμα και είναι δυνατή η άμεση εφαρμογή των αντικειμένων.

Τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συστήματα Καταλυτικής Οζονοποίησης , με την μετατροπή από Ο³ σε Ο², παρέχουν την μέγιστη ασφάλεια απέναντι στον Άνθρωπο, την Περιουσία αλλά και το Περιβάλλον.

Πύργοι ψύξης: Μια δομή που βοηθά στην απομάκρυνση της θερμότητας από το νερό που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσο. Η αερόβια μούχλα, οι μύκητες και τα βακτήρια αποτελούν σημαντικές ανησυχίες για τους πύργους ψύξης, γιατί μπορεί να συμβάλουν στη μικροβιακή επαγωγική διάβρωση τους . Η κατάλληλη εφόρμαγα της  Καταλυτικής Οζονοποίησης, συνεισφέρει  αποτελεσματικά  στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, στο ανακυκλωνόμενο νερό .

Η Καταλυτική Οζονοποίηση μπορεί να εφαρμοστεί,  για την απολύμανση σε πόσιμο νερό, υδρομασάζ και  σε πισίνες, ιαματικά λουτρά , καταρράκτες, σιντριβάνια άλλα και σε  χαρακτηριστικές  χρήσεις  του νερού (υδρονέφωση) κλπ. Η αυξανόμενη χρήση της ‘’διακοσμητικής εσωτερικής υγρασίας ‘’με τους  «ζωντανούς  τοίχους » έχει οδηγήσει σε μαζική αύξηση της έκθεσης  στην  υγρασία εσωτερικής ατμόσφαιρας, σε σπίτια και κτίρια κλπ. Και στον τομέα αυτό η Καταλυτική Οζονοποίηση είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος,  για τον έλεγχο ανεπιθύμητων οργανισμών, αφού μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή και ανάπτυξη μούχλας, μυκήτων, κλπ.

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή :  https://www.greenandcleanhotels.gr/καθαρά-οφέλη-με-…ιγμένες-εναλλακτ/

Σχετικά Άρθρα

  1. Νέα πρότυπα ‘’περιβαλλοντικής αποκατάστασης » στην γεωργία.
  2. Μάχη με την Legionella ή λεγεωνέλλωση και σε φυσικό περιβάλλον
  3. Legionella – ένας «άγνωστος» κίνδυνος – για πολλούς χώρους .
  4. Εφαρμογές Όζοντος για Οικονομικά, Μικροβιολογικά και Περιβαλλοντικά Οφέλη.
  5. ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση’’: Μια πολλά υποσχόμενη προηγμένη τεχνολογία οξείδωσης.
  6. Εξελιγμένη εναλλακτική διαχείριση επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου νερού.
  7. Εναλλακτικές μέθοδοι ανασταλτικής ‘‘αντιπαρασιτικής ασφάλειας’’ ταπήτων.!!
  8. Εφαρμογές Πλυντηρίων