Η εσωτερική ρύπανση στους χώρους φιλοξενίας απειλεί την υγεία των φιλοξενούμενων;

aw5uy67r-960x400Ο καθαρός αέρας είναι μια βασική προϋπόθεση για την υγεία μας. Ωστόσο, οι κλειστοί και προστατευμένοι χώροι που ζει, φιλοξενείται  και εργάζεται, ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων στις αναπτυγμένες κι αναπτυσσόμενες χώρες, ίσως να μην είναι τόσο προστατευμένοι όσο νομίζουμε. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τους αιωρούμενους εσωτερικούς  ρύπους οι οποίοι θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Η κόπωση του σύγχρονου ανθρώπου δεν οφείλεται μόνο στους ταχείς ρυθμούς, αλλά και στην έκθεση του σε μια επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στους κλειστούς χώρους .

Κίνδυνοι από αυξημένη συγκέντρωση ‘‘ρυπογόνων μολυσματικών παραγόντων ’’ και εισπνοή αέριων ρύπων, (αιωρούμενη σκόνη με ίνες αμιάντου, φορμαλδεΰδη, ραδόνιο και παθογόνους μικροοργανισμούς). Τα αίτια αυτής της καχεξίας που νοιώθουμε σε αυτούς τους χώρους, με συμπτώματα όπως  πονοκέφαλο , αδιαθεσία, ερεθισμένα μάτια και δέρμα, βουλωμένη μύτη, αναπνευστικά προβλήματα , δεν είναι πάντα ορατά, οι λύσεις όμως υπάρχουν κι είναι απτές.

Ποιοτικό άλμα  με ‘’θετικό πρόσημο ’’  η ανάπτυξη συστημάτων Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας, για καθαρό εσωτερικό περιβάλλον, ως υπέρβαση των απαιτήσεων της διαφορετικότητας, για την ‘’διαχρονική αξία στον τρόπο Φιλοξενίας’’ του ευαισθητοποιημένου επισκέπτη- ταξιδευτή. 

Παλαιότερα βρίσκαμε αναρτημένο σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους ‘‘απαγορεύεται το πτύειν’’. Σήμερα θα θεωρούσαμε αδιανόητο ,κωμικό ή και προσβλητικό αν το διαβάζαμε σε κάποιο χώρο στον οποίο θα βρισκόμασταν. Σήμερα όμως είναι το ίδιο αδιανόητο και ίσως και προσβλητικό για τον καταναλωτή να μην υπάρχει μια διαπιστευμένη βεβαίωση για την καθαριότητα στους  χώρους φιλοξενίας ,διασκέδασης ή γενικότερα εργασίας.

Η πλημμελής καθαριότητα ενός χώρου, ιδίως φιλοξενίας , ακυρώνει κάθε πρόθεση για εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η δε εφαρμογή ακατάλληλων εργαλείων και μεθόδων ακυρώνει τον κόπο των εργαζόμενων σε αυτήν.

Προϋπόθεση απόλυτης προτεραιότητας είναι  όλα να αρχίζουν με την καθαριότητα, όταν ασχολούμαστε επαγγελματικά με την υποδοχή και τη φιλοξενία ανθρώπων. Ο επισκέπτης- ταξιδευτής  σήμερα είναι πολύ ποιο ευαισθητοποιημένος για την φιλοξενία έτσι ώστε να ‘’ψάχνει’’ και συγκρίνει, μιας και έχει εμπειρίες από το ‘’άλλο κλείνω- άλλο βρίσκω’’. Επιλέγει να καταλύσει σε χώρους όπου θα νοιώθει άνετα σαν το σπίτι του και όχι σε ένα μέρος που είναι εν δυνάμει επικίνδυνο για την υγεία του.  Γνωστό είναι ότι η αλλαγή περιβάλλοντος εντείνει το στρες σε πολλούς ανθρώπους και ρίχνει την άμυνα του οργανισμού , καθιστώντας τον πιο ευάλωτο . Βεβαίως τα ξενοδοχεία δεν είναι σανατόρια κι αλίμονο αν δώσουμε τέτοια εντύπωση!

Το ξενοδοχειακό management και η εστίαση έχουν ως βασική αρχή τη διακριτικότητα , δηλαδή την υπηρεσία που βρίσκεται πάντα στη διάθεσή μας αλλά δεν επιβάλλεται με την παρουσία της .Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στις υπηρεσίες καθαριότητας, απλότητα κι επαγγελματισμός. 

Η καθαριότητα δεν είναι διακοσμητικό που το στολίζουμε ανάλογα με το γούστο μας. Είναι ανάγκη για Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν στον καθαρισμό.

Η δημιουργία μιας επιχειρησιακής οργάνωσης με ενιαίο σχεδιασμό στις προδιαγραφές καθαρισμού, θα έχει σαν στόχο την βελτιστοποίηση της απόδοσής σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας,  όπως έχουν θεσπιστεί για τις κατηγορίες αστέρων, (βλέπε ένα καλοδιατηρημένο και καθαρό στρώμα) ,αλλά και από τι θέλουμε και εμείς για την αναβάθμιση των δωμάτια σε Green and Clean Rooms, όπου οι φιλοξενούμενοι επισκέπτες- ταξιδευτές , θα νοιώθουν την αναβαθμισμένη ποιότητα του ύπνου. Με την αποτελεσματική προώθηση αυτών των ενεργειών, θα προσφερθούν οι  προστιθεμένης αξίας υπηρεσίες στους τομείς της περιβαλλοντικής διαχείρισης, ώστε να επιβεβαιώνεται και  στην πράξη η φιλοσοφία: Ικανοποίηση πελατών, Επιχειρησιακή ανάπτυξη και Προστασία του περιβάλλοντος.

“Όταν ο συχνός αερισμός για την εξυγίανση των εσωτερικών χώρων δεν είναι πλέον αρκετός, η διάκριση ανάμεσα στα εποπτικά μέτρα ελέγχου και στη συστηματική παρέμβαση είναι η ζωτικής σημασίας Πρόληψη „

Η πρόληψη δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από την συνεχιζόμενη έλλειψη βούλησης σε όλα τα επίπεδα.

Η Περιβαλλοντική εξυγίανση μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων στον εσωτερικό αέρα σε ασφαλές επίπεδο, σύμφωνα με τα νομοθετικά όρια ή πρότυπα ή απαιτήσεις προστασίας της δημόσιας υγείας, για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης. Η διαδικασία της ‘’Περιβαλλοντικής Εξυγίανσης’’παρότι δεν αποτελεί μέθοδο απολύμανσης, χρησιμοποιείται επικουρικά (συμπληρωματικά) ως λύση ‘’φυσικής απομάκρυνσης’’ παθογόνων μικροοργανισμών από τον αέρα σε κλειστούς χώρους.

Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου, για τον περιορισμό του κινδύνου αέριας μόλυνσης – επιμόλυνσης στους εσωτερικούς χώρους από τους αερομεταφερόμενους ρύπους βιολογικών παραγόντων , άλλα και για την αποτροπή δημιουργίας κίνδυνου από αερομεταφερόμενη επιμόλυνση σε εσωτερικούς χώρους επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, ή/και σε κατοικίες, χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων , χρησιμοποιούνται μέθοδοι  «τριπλού φραγμού»  για την ολιστική αντιμετώπιση στην περιβαλλοντική υγιεινή τους.

Στα συμπληρωματικά μέτρα Πολλαπλής Θωράκισης, συμπεριλαμβάνονται και οι εξειδικευμένες τεχνολογίες πρόληψης μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας, όπως η ‘’αόρατη προστατευτική ασπίδα’’  με το τείχος «Νανοπαγίδων» και την άδεια κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., συμπεριλαμβανομένης και της ιοκτόνου δράσης του BIOPROTECT™ RTU έναντι του SARS-CoV-2.

Διατηρεί τις επιφάνειες απαλλαγμένες από επιβλαβείς ιούς, βακτήρια και μύκητες  μεταξύ των καθαρισμών ως προϊόν που δρα με Μηχανικό τρόπο εξουδετέρωσης ( BIOPROTECT RTU)  παρέχοντας αποτελεσματικότητα στη θανάτωση μικροβίων και στη μείωση των οσμών, για 60 έως και 90 ημέρες.

Η Έγκαιρη Πρόληψη με εναρμονισμένες εφαρμογές εξυγίανσης, ως προτεραιότητα έναντι του ελέγχου, από την ρύπανση των άρρωστων εσωτερικών  χώρων έχει γίνει πλέον επιτακτική  ανάγκη. Η Ελλιπής Ενημέρωση για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους με επιβαρυμένο »μικροβιακό φορτίο», πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους , διότι η επιβάρυνση αυτή, εκτός από επικίνδυνη απέναντι στους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, είναι και πιο δαπανηρή.

Κάτι τέτοιο εξασφαλίζεται με την εξειδίκευση και με τη Βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης στις τεχνικές καθαρισμού. Όμως, για να αποφέρει σωστά αποτελέσματα, αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τακτικός, γενικευμένος και να μην εφαρμόζεται μόνο κατά περίπτωση.

Οι επαγγελματίες ξενοδόχοι πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή, στα νέα προϊόντα και υπηρεσίες για την  καθαριότητα, με προγράμματα των Green & Clean Hotels, που εφαρμόζονται στον «βωμό» του Green Services για τα Καθαρά Δωμάτια φιλοξενίας με «φιλικό περιβάλλον» .

Η Υγειονομική και Περιβαλλοντική Ευαισθησία μας, μέσα από την διαφορετικότητα των καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών για κάθε χώρο φιλοξενίας, μας ωθεί σε επενδύσεις εναλλακτικών διαχειριστικών εφαρμογών, με αποτελεσματικά καθαρές τεχνολογίες ενεργειακών και περιβαλλοντολογικών βιώσιμων μεθόδων.

   Διαρκής Ενημέρωση

Η Klintec με συνεχόμενες προσπάθειες, έρχεται μέσα από το πρόγραμμα του Green and Clean , να βοηθήσει στην πληρέστερη ενημέρωση με ένα email στο info@greenandcleanhotels.gr, ή  καλέστε στο τηλέφωνο 2104829839, 693224588

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: http://www.greenandcleanhotels.gr/?p=15

Σχετικά Άρθρα

 1. Η Επικινδυνότητα της επιμόλυνσης στους εσωτερικούς χώρους .
 2. Προκλήσεις αποτελεσματικότητας στον περιορισμό της εσωτερικής ρύπανσης.
 3. Καθαρός, υγιής αέρας για όλους τους εσωτερικούς χώρους
 4. Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.
 5. Διαχειριστική αποκατάσταση προβλημάτων σε εσωτερικούς χώρους.
 6. Εξασφαλισμένη αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών σε εσωτερικούς χώρους.
 7. Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση.!!
 8. Φτιάξτε και εσείς “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον”.
 9. Τι γνωρίζετε για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων;
 10. Υγεία και Περιβάλλον στους Εσωτερικούς Χώρους
 11. Η επίδραση της χαμηλής ποιότητας καθαρισμού των χαλιών στην ανθρώπινη υγεία.
 12. Εναλλακτικές μέθοδοι ανασταλτικής ‘‘αντιπαρασιτικής ασφάλειας’’ ταπήτων.!!