Ξενοδοχεία: Άμεσες λύσεις για περιορισμό τυχόν δυσμενών επιδράσεων στη Δημόσια Υγεία.

Ξενοδοχεία: Άμεσες λύσεις για περιορισμό τυχόν δυσμενών επιδράσεων στη Δημόσια Υγεία.

Είναι ευχάριστο να προσπαθούμε όλοι για μια ασφαλέστερη υγιεινή διαβίωση και στην Ελλάδα. Από της 31/03/2017 έχω επισημάνει το πρόβλημα των Ξενοδοχείων  με το Κριτήριο 4.27 (Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση). Έχω αναφερθεί δε σε πολλά άρθρα για το ότι οι υπεύθυνοι εφαρμοστές ,θα πρέπει να μελετήσουν λεπτομερέστατα την Υπουργική Απόφαση (νέα υγειονομική διάταξη) , αν και περιγράφονται αναλυτικά , όπως πχ στο άρθρο 3 της παρούσας, για (κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.) προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.

Επισημάνσεις έχουν γίνει και για την διατύπωση στις παρατηρήσεις του Κριτηρίου 4.27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση , Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή), οπού η ερμηνεία θα αναφέρει, Απαιτείται: Βεβαίωση παρεχόμενων εφαρμογών, από επαγγελματίες εφαρμοστές με επαγγελματικό εξοπλισμό απορρύπανσης στρωμάτων και Βεβαιωμένη εκπαίδευση, υποχρεωτικά με Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, ή ύπαρξη επαγγελματικού εξοπλισμού απορρύπανσης στρωμάτων,  ισάξιο των επαγγελματιών, με τιμολόγιο αγοράς συνοδευόμενο πάντα με Βεβαιωμένη εκπαίδευση εφαρμοστών, βάση της οποίας νομοθεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και της  εκάστοτε Υπουργικής Απόφασης (νέες υγειονομικές διατάξεις).

Οι υπεύθυνοι στις επιχειρήσεις- εταιρίες Φιλοξενειας , π.χ (ξενοδοχειακών μονάδων, ιαματικού τουρισμού, θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.), αν γίνει ένας Υγειονομικός έλεγχος από τις Περιφέρειες-Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είτε είναι τακτικός ή έκτακτος ή κατόπιν καταγγελίας, δεν καλύπτονται με τον  ‘‘ Ατμισμό των Στρωμάτων ’’ ,  με τους Βιολογικούς Καθαρισμούς , με τις  ‘‘πιστοποιημένες υπηρεσίες αντιαλλεργικής προστασίας στρωμάτων‘’ κλπ , αλλά και με τα χαρτάκια με τις ‘’ πιστοποιήσεις ‘’.  Δεν  καλύπτονται όμως ούτε με τους ‘’ προτεινόμενους ‘’ από διάφορους Διαπιστευμένους  Ελεγκτές ,  (ατμοκαθαριστές ) γιατί αναφέρεται στη ερμίνα,  ή/και από τα φορητά μηχανήματα χειρός τύπου Vacuette με εφαρμογές ενδιάμεσης  συντήρησης  και όχι για επαγγελματική χρήση απορρύπανσης των στρωμάτων , διότι έχουν μικρό κόστος και μπορούν να περάσουν το κριτήριο .

Προσοχή:  Η καθαριότητα και το πλύσιμο αντικειμένων και επιφανειών αλλά και του όγκου (m³) ενός χώρου, δεν αντικαθιστούν τις μεθόδους απολύμανσης, όπως και οι μέθοδοι απολύμανσης δεν αντικαθιστούν καθαριότητα και πλύσιμο, αντικειμένων και επιφανειών αλλά και του όγκου (m³) ενός χώρου.

bio-exterminators logo

Έως ότου το Υπουργείο  τουρισμού, μαζί με τους εμπλεκομένους φορείς, αποφασίσουν για τις αλλαγές , οι υπεύθυνοι στις επιχειρήσεις- εταιρίες φιλοξενίας ,  θα πρέπει να μελετήσουν λεπτομερέστατα την από 23 Ιουνίου 2017/ Αρ. Φύλλου 2161 Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829 Υπουργική Απόφαση (νέα υγειονομική διάταξη) , αν και περιγράφονται αναλυτικά , όπως πχ στο άρθρο 3 της παρούσας, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.

Εδώ οι αρμόδιοι φορείς αλλά και υπεύθυνοι της Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, θα πρέπει να παρέχουν  υποστηρικτική μέριμνα σε υγιείς βάσεις, διότι σε έναν Υγειονομικό έλεγχο, δικαίως η αρνητική αντίδραση των ξενοδόχων  θα είναι μεγαλύτερη, διότι η ευθύνη ίσως να ξεκινά και από την ερμηνεία στις παρατηρήσεις του Κριτηρίου 4.27. Αλώστε η Υπουργός Τουρισμού  μαζί με τους αρμοδίους φορείς , όταν πρόκειται για θέματα Δημόσιας Υγείας ,με ένα διορθωτικό (ΦΕΚ) μπορούν να προλάβουν τέτοιες καταστάσεις, όπως έγινε και με την Επαναφορά της Απεντόμωσης- Μυοκτονία σε επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα.

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή:  
https://www.greenandcleanhotels.gr/%b5%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%bb%cf%8d%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b9/(ανοίγει σε μία νέα καρτέλα)  

 Σχετικά Άρθρα

Εξειδικευμένες Υπηρεσίες Αποκατάστασης Χώρων

Ξενοδοχεία: Επισημάνσεις για των Καθαρισμό Στρωμάτων

Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση;

Φιλοξενία σε Ενοικιαζόμενα Δωμάτια: Με ή Χωρίς Απεντόμωση – Μυοκτονία;