Βελτιωμένη Αποτελεσματικότητα Εφαρμογών Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2019 η Klintec με την υποστήριξη όλων των τμημάτων του Green Mite Clean , παραβρέθηκε στο Πρώτο Εκπαιδευτικό  Σεμινάριο, για τις  Διαχειριστικές Εφαρμογές  Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , σε Εσωτερικούς Χώρους Διοργανώθηκαν στην Αθήνα από την ADP Development σε συνεργασία με Εκπαιδευτές Καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αναγνωρισμένοι Ειδικοί Επιστήμονες και Επαγγελματίες.

Οι παρευρισκόμενοι ήταν επαγγελματίες , ασχολούμενοι  με την αντιμετώπισης επιβλαβών οργανισμών Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού ενδιαφέροντος  σε εσωτερικούς Χώρους, όπως απεντομώσεις μυοκτονίες, εξειδικευμένες Bio-απορρύπανσης,  Bio-εξυγίανσης και  Bio-απολύμανσης , επιτόπιους καθαρισμούς σαλονιών στρωμάτων, καθαρισμούς χαλιών-μοκετών , άλλα και μεταφορικών μέσων ( λεωφορεία σκάφη) .κλπ

Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο, προσαρμοσμένο στην εξωστρέφεια του σήμερα για την Βελτίωση της αποτελεσματικότητας, αλλά και με εκτενέστερες αναφορές επαγγελματικής βαρύτητας για προστασία της Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος σε Εσωτερικούς Χώρους.

Ο βασικός σκοπός αυτού του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν, η κατανόηση των απαιτήσεων προσφερομένων  υπηρεσιών , όπου με την συμβολή της ορθής αποτύπωσης των υφισταμένων διαδικασιών, να οργανωθούν συστηματικές και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα , με την βελτίωση των υφισταμένων διαδικασιών. Ένα πρόγραμμα βελτίωσης των συνθηκών , ως μια αποτελεσματική και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, που να ξεπερνά τα πρότυπα της αποτελεσματικότητας, για την προστασία της Υγείας στους εσωτερικούς χώρους. Η δε προσφερόμενη Εγγύηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες να συνοδεύεται  , αν είναι δυνατόν με συγκεκριμένα αποτελέσματα , αλλά και με την εκπαίδευση των ιδιωτών ή επαγγελματιών καταναλωτών,  για τον ορθό χειρισμό των λύσεων σε μελλοντικά προβλήματα , δίνοντας  μεγάλη σημασία στην ανάλυση κινδύνων και επικινδυνότητας τους, μιας και είναι πλέον απαραίτητη σε όλα τα πρότυπα.  

Ένας ‘’ανθυγιεινός εσωτερικός χώρος’’ μπορεί να μετατραπεί σε καθαρό, υγιεινό και ασφαλή, χρησιμοποιώντας τα Πρωτόκολλα επαγγελματικών εφαρμογών για ένα Υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον (Healthy Interior Environment)

Ο Αναστάσιος Καντάρης  MSc Chemist  Χημικός του Πανεπιστήμιου Πατρών, Υπεύθυνος ελέγχου ποιότητας, Σύμβουλος  κυκλοφορίας προϊόντων (Απορρυπαντικά -Καθαριστικά, Βιοκτόνα (Απεντομώσεων-Απολυμάνσεων ), προσέγγισε το θέμα με μια γενικά αναλυτική ενημέρωση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας. Η επιπλέων έγινε ενημέρωση για τις εναρμονισμένες πρακτικές εφαρμογές πάνω σε νέες μεθόδους μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης ,τονίζοντας την συστηματική διάγνωση στα προβλήματα. Συγχρόνως δε ανέλυσε το γιατί οι εφαρμοστές , ως Μεταγενέστεροι χρήστες ,θα πρέπει να εξετάζουν όλους τους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επιδράσουν στην επιτυχημένη εφαρμογή μιας λύσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντολογική & Υγειονομική Διαχείριση, για την αποκατάσταση των προβλημάτων με μέγιστη υγιεινή σε κάθε εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, από τον  Ph Ειδικό Ιατρό Εργασίας Θανασιά Ευθύμιο M.D., M.Sc. MPH, (Επιπτώσεις βλαπτικών παραγόντων των εργασιακών χώρων και του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία). Leadauditor ISO 9001, 54000. Αναφέρθηκε επισταμένα στα ζητήματα των Βιολογικών παραγόντων, όπου στο σύνολο των οργανισμών που κάποια στιγμή αναπτύσσονται σε ένα ανθρωπογενές περιβάλλον και οι οποίοι κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσουν επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία τόσο των ανθρώπων,  όσο και των ζώων καθώς και των φυτών , αποτελώντας  τους καλούμενους βιολογικούς ρύπους.

 Όπως: Μούχλα (χώροι κακής συντήρησης, υψηλή υγρασία),  Διάφορα είδη μυκήτων (πλαστικές επιφάνειες, κόλλες ταπετσαρίας), Κόπρανα από ακάρεα (χαλιά, μοκέτες, σκόνη σπιτιού) , Τρίχωμα ποντίκων, αποσύνθεση εντόμων, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων (σκυλιά, γάτες, κουνέλια, πουλιά, κότες κ.α.),  Αλλεργικές αντιδράσεις και ιώσεις από την αύξηση των μικροβίων και των ιών στον εσωτερικό χώρο των κτιρίων, συγκέντρωση ατόμων, Παρουσία Legionella στους πύργους ψύξης και συσκευές μηχανημάτων κλιματισμού. (νόσος λεγεωναρίων). Σε απάντηση δε, στο ποιος πρέπει να μεριμνήσει μετά από κάθε εφαρμογή Μυοκτονίας – Απεντόμωσης σε εσωτερικούς χώρους, τόνισε  ότι πρέπει να γίνεται από ειδικευμένους εφαρμοστές , με εξοπλισμό για εξειδικευμένες Bio -εφαρμογές  επαγγελματικής  απορρύπανσης,  εξυγίανσης και απολύμανσης κατά όγκο, και όχι από άτομο της καθημερινής καθαρότητας.

Από τον Ντελέζο  Κωνσταντίνο, Λέκτορα Εφαρμογών -Υγιεινολόγο, του Τμήματος  Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, έγινε αναφορά με  ιδιαίτερη μνεία στην ανάπτυξη του θέματος ,για την Εισαγωγή στην Διαχείριση Εφαρμογών Απολύμανσης  – Αποκατάσταση Προσβεβλημένων Εσωτερικών Χώρων.

Έγινε ανάπτυξη της απορρύπανσης , μέσα από την  ανατομία ενός χαλιού, απαντώντας στο ερώτημα, ‘’αυτό που φαίνεται Καθαρό, Υγιές είναι’’,  με πληρέστερη ανάλυση στο πως το  “υποτίθεται καθαρό” είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο, ακόμα και όταν το νερό στον κάδο του μηχανήματος δείχνει βρόμικο και από το αντικείμενο οι ρύποι να έχουν αφαιρεθεί 30 έως 60% , έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει και η απολύμανση, κλπ.

Με δεδομένο ότι  οι ασφαλείς και υγιεινοί εσωτερικοί χώροι είναι υποχρέωση όλων μας, οι  επαγγελματίας εφαρμογές για κάθε κλάδο στους εσωτερικούς χώρους, πρέπει να   , δινόμουν  μεγάλη σημασία στην ανάλυση κινδύνων και επικινδυνότητας . Αυτό, είτε τρίβεται για γυάλισμα ένα δάπεδο , καθαρίζεται στον χώρο ένα στρώμα ή ένα χαλί, καθαρίζεται ένας αεραγωγός, είτε γίνεται ορθή απεντόμωση, πολύ δε περισσότερο όταν η εφαρμογή γίνεται μετά από λανθασμένη ή/και μη αναγνώριση εντόμων .( π.χ. ψεκασμός και ‘‘ υποκαπνισμός’’  για κοριούς, όταν στον χώρο υπήρχε υγρασία, μούχλα και τα Ptinidae-Τα έντομα αίνιγμα, που δεν έχουν καμία σχέση με τους κοριούς, δεν τρέφονται με αίμα άλλα με φυτικά και ζωικά υπολείμματα, κλπ.)

Προσοχή:  Η καθαριότητα και το πλύσιμο αντικειμένων και επιφανειών αλλά και του όγκου (m³) ενός χώρου, δεν αντικαθιστούν τις μεθόδους απολύμανσης, όπως και οι μέθοδοι απολύμανσης δεν αντικαθιστούν καθαριότητα και πλύσιμο, αντικειμένων και επιφανειών αλλά και του όγκου (m³) ενός χώρου.

 Από τον  κύριο Βροντάκη Ευάγγελο , Γεωπόνο Τ.Ε – Ειδικών Επιστημονικών Εφαρμογών-, με  Δεκάχρονη συμμετοχή σε Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, έγινε αναφορά με πλήρη ανάλυση όλων των υποχρεωτικών δικαιολογητικών εγγράφων , απεντόμωσης /  μυοκτονίας , που πρέπει να τηρούν σε κάθε εργασία που αναλαμβάνουν όσοι φέρουν την ειδική αναγγελία έναρξης από το ΥΠ.Α.Α.Τ.  ,για την αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών ζωικών εχθρών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον (έντομα, ακάρεα, τρωκτικά κ.α.)

Συμπεραίνοντας ο κύριος Ευάγγελος Βροντάκης ,προτάσσοντας πρώτα , την Διαχειριστική αποκατάσταση προβλημάτων των ‘’Απεντομώσεων- Μυοκτονίων’’ ,  σε θέματα Υγείας τόνισε με έμφαση  τα εξής  . Το να επέμβουμε σ΄ ένα χώρο είτε ιδιωτικό (οικία), είτε επαγγελματικό δεν αρκεί μονάχα να εξαλείψουμε τα  προβλήματα,  που αφορούν την ύπαρξη οποιονδήποτε ανεπιθύμητων επισκεπτών (ποντίκια – έντομα κ.α.) , αλλά με τον κατάλληλο συνδυασμό μεθόδων που θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε, να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τους μικρότερους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, το οποίο ζει ή εργάζεται .

Ο καθαρισμός η γενικότερη εξυγίανση και απολύμανση , μετά από τις κατασταλτικές εφαρμογές  που εμείς καλούμαστε να διενεργήσουμε για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε παρασίτων μέσα σ΄ ένα χώρο, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι  , που θα αναλύσουν οι συνάδελφοι που ασχολούνται με το τομέα αυτό .

Η προεργασία για απομάκρυνση, όχι μονό των  αλλεργιογόνων παραγόντων και παρασίτων, αλλά και μεγάλης ποσότητας των αυγών τους. Μυώντας την αναπαραγωγή τους, μειώνεται η  επιβάρυνση του χώρου από υπερβολικές χρήσεις βιοκτόνων  (κατά 5/6 περίπου) ,  τα προβλήματα της “επικίνδυνης  εσωτερικής επιμόλυνσης”, αλλά και η αποφυγή  του κόστους των πολλών επισκέψεων αλλά και την ‘’ταλαιπωρία’’. Κλπ

Ο Βάρακας Αναστάσιος -MSc Hotel Management . Α.Σ.Τ.Ε.Ρ., με Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Εκπαιδευτικής Επάρκειας, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων στον Τουρισμό (Αρ.ΕΟΠΠΕΠ /ΕΒ07946)κλπ, ανέλυσετην Λειτουργική Διαδικασία Ποιότητας (Housekeeping)από την Υπηρεσία Καθαριότητας Δωματίων , με έμφαση στην οροφοκομία για της Μεθόδους καθαριότητας ειδικών περιπτώσεων (Απολύμανση – Αποστείρωση). Απαντώντας στο ερώτημα , γιατί η φωτογραφία του ατμοκαθαριστή στο στρώμα, απάντησε ότι,  είναι για να αναλύει ο εκπαιδευτής τα ‘‘προς αποφυγήν ’’, με βάση και τις τεκμηριωμένες απόψεις των προαναφερομένων Επιστημόνων,   Ντελέζου  Κωνσταντίνου, Λέκτορας Εφαρμογών -Υγιεινολόγο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και  Θανασιά Ευθύμιου, Ph Ειδικό Ιατρό Εργασίας M.D., M.Sc. MPH.  Επιπλέον έγινε αναφορά για το ότι,  ένας υπάλληλος της Υπηρεσία Καθαριότητας Δωματίων,  αν δεν είναι εκπαιδευμένος  δεν θα μπορείνα ανταποκριθεί στις  ανάγκες  Καθαρισμού στρωμάτων , που αναφέρουν τα Κριτήρια 4.27 και 4.1 σε περιπτώσεις  λερώματος .κλπ

Έγινε  αναφορά για προς ενημέρωση των παραβρισκόμενων , άλλα και λόγο του ότι είναι και  ‘’της μόδας ‘’, οι υπάλληλοι καθαριότητας δωματίων να ασχολούνται  και με εφαρμογές υψηλών θερμοκρασιών ή /και οποιασδήποτε μορφής ατμού (πίεση 4- 10 bar για 184,13⁰C),  για την καταπολέμηση κοριών, όπου δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για την Υγιεινή και ασφάλεια τους  όπως οι επαγγελματίες. Έτσι θα είναι εκτιθέμενοι στην μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών , όπου οι επιστημονικές έρευνες δεν μπορούν να την αποκλείσουν , εφόσον υπάρχει παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους (περιττώματα με αποσύνθεση), σε ένα χώρο. Το σπουδαιότερο δε είναι ότι  ‘’ το αποτέλεσμα του αναδυόμενου  χημικού κοκτέιλ ’’  και ο τρόπος αλληλεπίδρασης του με την εισπνοή, όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόκληση ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων  , όπου μπορούν να συνδεθούν και µε Λοιμώξεις στην Δημόσια Υγεία.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή  στην επιλογή της μεθόδου , γιατί μια εφαρμογή χωρίς την επαγγελματική κατάρτιση, τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα, με επιμόλυνση κλπ στους εσωτερικούς χώρους.

Με εμπειρία 35 χρόνων,  Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων , ‘’βαθειά γνώση της πράξης’’ σε Καινοτόμες Υπηρεσίες Περιβαλλοντολογικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  και  συνεχή  ερευνά στην πράξη με ειδικευμένες μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας (ISCO) , για την αναγκαιότητα ανάδειξης των  ‘‘πράσινων στρατηγικών’’ στις  Bio- εφαρμογές Διαχείρισης Εσωτερικών Χώρων , ανταποκρινόμαστε πάντα όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι ,ώστε  για να αντιμετωπίζονται με την μεγαλύτερη ασφάλεια  οι προκλήσεις των ‘’μικροβιολογικών  κίνδυνων’’ και  την καλύτερη δυνατή απόδοση  των εφαρμογών Bio-Απορρύπανσης, της Bio-Εξυγίανσης αλλά και της Bio-Απολύμανσης.

Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις επιχειρήσεις- εταιρίες φιλοξενίας, για το έως ότου το Υπουργείο  τουρισμού, μαζί με τους εμπλεκομένους φορείς, αποφασίσουν για τις τεκμηριωμένες αλλαγές , οι υπεύθυνοι θα πρέπει να μελετήσουν λεπτομερέστατα την Υπουργική Απόφαση (νέα υγειονομική διάταξη) , διότι αν γίνει ένας Υγειονομικός έλεγχος από τις Περιφέρειες-Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είτε είναι τακτικός ή έκτακτος ή κατόπιν καταγγελίας,  δεν καλύπτονται ούτε με τον  ‘‘ Ατμισμό των Στρωμάτων ’’ ,  με τους Βιολογικούς Καθαρισμούς , με τις  ‘‘πιστοποιημένες υπηρεσίες αντιαλλεργικής προστασίας στρωμάτων‘’ κλπ , αλλά ούτε με τους ‘’ προτεινόμενες φτηνές λύσεις  ‘’ κλπ,  διότι  οι ευθύνες ίσως να ξεκινούν και από την ερμηνεία στις παρατηρήσεις του Κριτηρίου 4.27.

Ένα κριτήριο –απαραίτητο για την Υγεία των φιλοξενούμενων– με τις ασάφειες του, εκτός των άλλων να δημιουργεί αμφιβολίες –αμφισβητήσεις από τους φιλοξενούμενους επισκέπτες – ταξιδευτές, με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’,   αφού δεν θα μπορούν να είναι σίγουροι για τα στρώματα σε χώρους φιλοξενίας , αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό, στις επιχειρήσεις –εταιρίες φιλοξενίας στον κλάδο του τουρισμού και σε επιχειρήσεις –εταιρίες παροχής υπηρεσιών στους τομείς της καθαριότητας.

Η εκτεταμένη ανάλυση για τους αυστηρότερους κανόνες στην σύνταξη τεχνικής μελέτης των εφαρμογών ,με πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή εκ των προτέρων, όπου θα γνωρίζει για το τι εργασία πρέπει να γίνει πριν και μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή , η όποια με τα πρωτόκολλα επαγγελματικών εφαρμογών,  θα συνοδεύεται με τα εναρμονισμένα πλήρως συστήματα ποιότητας ISO/HACCP  και θα συνοδεύεται με κάθε προσφορά.  Πάντα μέσα στα πλαίσια της εκάστοτε Υπουργικής Απόφασης (νέες υγειονομικές διατάξεις), για χώρους Φιλοξενίας , π.χ (ξενοδοχειακών μονάδων, ιαματικού τουρισμού, θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.) , προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.

Για όλα τα προαναφερόμενα ως ένα παζλ άρχισαν να ‘‘κουμπώνουν’’ μεταξύ τους , όταν ο κύριος Παπαγεωργίου Ηλίας , άρχισε να αναλύει την σημασία της πίστης εφαρμογής των συστημάτων διαχείρισης.  

Όλα αυτά προϋποθέτουν και απαιτούν πως την κάθε, Βεβαίωση –Πιστοποίηση την οποία αποκτάμε, πρέπει να την Αξιοποιούμε ως εργαλείο στη κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα και όχι να την βλέπουμε  ως μια ‘’καλό αγορασμένη αντίκα’’ για να μας  διακοσμεί τον τοίχο.

Ο κύριος Παπαγεωργίου Ηλίας, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, είναι Επικεφαλής Επιθεωρητής συστημάτων διαχείρισης και ασχολείται με το σχεδιασμό, εφαρμογή και επιθεώρηση συστημάτων διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας τροφίμων από το 1998. Επίσης έχει σχεδιάσει και εισηγείται προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε συμβούλους συστημάτων διαχείρισης από το 1999.κλπ

Η Διαφορετικότητα μεταξύ των παρεχομένων υπηρεσιών στους εσωτερικούς χώρους, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της πραγματικότητας, αλλά και την ευκαιρία ανάληψης κοινών δράσεων.’’

Έτσι οι παρευρισκόμενοι έφευγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις,  άλλα και οι  συνδιοργανωτές να έχουν πετύχει το σκοπό τους, με την αποτελεσματική επιτυχία του Επιμορφωτικού  Σεμιναρίου.  Με πρωτοβουλία των  παρευρισκόμενων τέθηκαν νέοι στόχοι,  αναδεικνύοντας τις μεγάλες προσδοκίες για το αύριο, με την προϋπόθεση δε να γίνουν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης , για πραγματοποίηση νέων σεμιναρίων.

Είναι πλέον ανάγκη για αναπροσαρμογή της ‘‘οπτικής αντίληψής’’  όλων, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες,  που θα επενδύουν στη ‘‘σταθερή οικοδόμηση συνεργασιών’’ ως θεσμό, μεταξύ του Επιστήμονα Διάγνωσης και Ενημέρωσης Εσωτερικών Χώρων και των Επαγγελματιών Εφαρμοστών των παρεχομένων υπηρεσιών, χαράσσοντας  έτσι μια κοινή πορεία για το μέλλον.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή:https://www.greenandcleanhotels.gr/?p=1386