Οι εξελίξεις της επικίνδυνης και πολυδάπανης μούχλας !!!

Οι εξελίξεις της επικίνδυνης και πολυδάπανης μούχλας !!!

Τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μια δραματική αύξηση της Μούχλας στις υφασμάτινες ταπετσαρίες (στρώματα-σαλόνια), αλλά και στα Χαλιά. Έχει αναδειχθεί στην πλέον πολυδάπανη και με σημαντικές επιπτώσεις και στην υγεία. Οι συχνότερες διαταραχές υγείας με αυξημένη  επικινδυνότητα στις λοιμώξεις,  προκαλούνται  εξαιτίας των εκατοντάδων χιλιάδων διαφορετικών ειδών μούχλας στους εσωτερικούς  χώρους. 

Τα ερωτήματα που μας έρχονται από τους καταναλωτές είναι πολλά .Βλέπουν μούχλα στα στρώματά τους, είτε είναι από ελαστική βισκόζη (memory foam), από λάτεξ και τον αφρό πολυουρεθάνης, είτε έχουν ‘’υποαλλεργική επένδυση’’ κατά της μούχλας και των βακτηρίων , είτε έχουν κάνει κάποια θερμική επεξεργασία.

Αν και οι οδηγίες των στρωμάτων αναφέρουν, ότι το στρώμα απαγορεύεται να βραχεί ή να πλυθεί, να αποφεύγετε η χρήση θερμοκρασίας , ατμού ή/και υπέρθερμου ατμού, κλπ. Εσείς βλέποντας μούχλα, βάζετε χλωρίνες, μαγειρική σόδα, αλάτι , σόδα με οδοντόπαστα, ακόμα και ζάχαρη, όπως  αναφέρονται σε διάφορα ‘’άρθρα’’, ή καλείτε  μια υπηρεσία  “αυθεντία” στον χώρο εξειδικευμένου  Βιολογικού Καθαρισμού  και η κατάσταση επιδεινώνεται.

Αν και έχουμε αναφερθεί πολλές φόρες για μέτρα  «Υγειονομικής σημασίας» , υπάρχουν  ‘‘επαγγελματίες  ’’  που κάνουν  ‘‘ακαρεοκτονίες’’ και βιολογικούς καθαρισμούς  στρωμάτων,  επιμολύνοντας επικίνδυνα  τους εσωτερικούς χώρους. Δυστυχώς πρακτικές με την μέθοδο ΄΄Ατμιζμού των στρωμάτων ΄΄,   ή/και με ‘‘πιστοποιημένες υπηρεσίες αντιαλλεργικής προστασίας στρωμάτων‘’, θα συνεχίζουν να είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο μαζί με τις πολυδάπανες ‘‘κρυφές χρεώσεις’’, μετά τον καθαρισμό. Ίσως να θέτουν ακόμα και σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των καταναλωτών, στον βωμό της ακόρεστης ανθρώπινης πλεονεξίας και του αλόγιστου οικονομικού κέρδους, θυσιάζοντας Υγεία -Περιουσία – Περιβάλλον , περιφρονώντας συγχρόνως και τις ηθικές αξίες, καθώς  η προστασία του Βιο-Περιβάλλοντος   δεν διασφαλίζεται μόνο  με μέτρα «Υγειονομικής σημασίας».

Η διάκριση ανάμεσα στα εποπτικά μέτρα ελέγχου και στη συστηματική παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας. Ίσως οι πολλές αντενδείξεις , μπορούν πλέων να μας πείσουν για την επικινδυνότητα της επιμόλυνση των εσωτερικών χώρων.

Εάν υπάρχει μούχλα στο στρώμα , δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα, η μούχλα να είναι σε ολόκληρο το δωμάτιο η/και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους και θα πρέπει να εξουδετερωθεί.

Επισημαίνω όπως έχω ξανά αναφερθεί μαζί με την μούχλα μπορεί να βλέπουμε και τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ ως τους νέους εισβολείς στα σπίτια μας,. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν, ότι αυτό το φαινόμενο, είναι ένα οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα , αφού η μούχλα προσελκύει τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’  που χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στην φυτική παράγωγη, για βιολογικό έλεγχο κλπ και δεν αντιμετωπίζονται με ψεκασμούς βιοκτόνων.

‘‘ Όπως λένε οι βρετανοί ειδικοί «το καλύτερο εντομοκτόνο είναι η καθαριότητα» και ότι «το πιο δραστικό όπλο κατά των προσβολών είναι ένα εξειδικευμένο επαγγελματικό σύστημα απορρύπανσης» (ειδική σκούπα-Μπουχέλος 2000),αλλά και ποιο πρόσφατα στον Οδηγό Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομα (2015). Σελίδα 27 (π.χ. ειδικές σκούπες). ‘’

Αναφορές γίνονται και στα Επιμορφωτικά Σεμινάρια  με πληρέστερη ενημέρωση με Θέμα:  Bio-Εφαρμογές Διαχείρισης Εσωτερικών Χώρων  και εκτεταμένη συζήτηση, δίνοντας έμφαση στην δημιουργία μέτρων με περιβαλλοντικές υποδομές ,για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση παρασίτων (ζωικών εχθρών).

Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι θα γίνει πριν οποιαδήποτε εφαρμογή μεθόδων προεργασίας που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αντιμετώπιση προβλημάτων, αλλά και οι υπεύθυνοι εφαρμοστές ,θα πρέπει να μελετήσουν λεπτομερέστατα την Υπουργική Απόφαση (νέα υγειονομική διάταξη) , αν και περιγράφονται αναλυτικά , όπως πχ στο άρθρο 3 της παρούσας, για (κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.) προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις  στη Δημόσια Υγεία.

‘’Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά και από τι θέλουμε και εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας, διότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί το πρόβλημα της ενασχόλησης των “μη επαγγελματιών ” που προσφέρουν υπηρεσίες, χωρίς επαγγελματική συνείδηση και επιχειρηματική ηθική “

Η ανάδειξη της επικεντρωμένης πρόληψης για «μικροβιολογική ασφάλεια» στην Δημόσια Υγιεινή των εσωτερικών χώρων, προσδιορίζει την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων , εναρμονισμένα πλήρως με Βεβαιωμένη εκπαίδευση των εφαρμοστών και Πρωτόκολλα επαγγελματικών εφαρμογών  , για την υλοποίηση παροχής σύγχρονων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με απώτερο στόχο την επίτευξη ενός υψηλού επίπεδου προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας.

Επενδύσεις  εναλλακτικών διαχειριστικών εφαρμογών, με αποτελεσματικά καθαρές τεχνολογίες ενεργειακών και περιβαλλοντολογικών βιώσιμων μεθόδων, με την ποιοτικά αναβαθμισμένη περιβαλλοντικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος Υγιεινή, αναδεικνύουν την προώθηση της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής , των εσωτερικών χώρων με άμεση χρήση, να αυξάνει.

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail  κ.λ.π

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή:  https://www.greenandcleanhotels.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b7%cf%8

Σχετικά Άρθρα

  1. Τα περί Bio-λογικών καθαρισμών στα υπνοδωμάτια.!!
  2. Διαταραχές με Αυξημένη Επικινδυνότητα στις Λοιμώξεις.
  3. Μούχλα στο στρώμα!!!!
  4. Μούχλα στα Χαλιά !!!!
  5. Η Μούχλα προσελκύει τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ στα σπίτια μας.
  6. Η Ρύπανση των εσωτερικών χώρων και οι επιπτώσεις στην υγεία μας !!
  7. Η τήρηση βασικών κανόνων με ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά μέτρα διαχείρισης για την προαγωγή υγείας.
  8. Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.
  9. Ανοιξιάτικη καθαριότητα με περισσότερο ψάξιμο στην ερεύνα αγοράς !!
  10. Τα περί συνεχιζόμενης μικροβιακής και βακτηριακής δραστηριότητας.!!
  11. Κατσαρίδες και μικροτριχίδια τρωκτικών αιτίες αλλεργιών.!!
  12. Βελτιωμένη Αποτελεσματικότητα Εφαρμογών Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
  13. Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση.!!
  14. Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση!!
  15. Τι γνωρίζετε για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων;
  16. Ξενοδοχεία: Άμεσες λύσεις για περιορισμό τυχόν δυσμενών επιδράσεων στη Δημόσια Υγεία.
  17. Εξασφαλισμένη αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών σε εσωτερικούς χώρους.
  18. Διαχειριστικές  Εφαρμογές  Αντιμετώπισης Επιβλαβών Οργανισμών σε Κατοικημένους Χώρους.