Υποτίθεται καθαρό : Πολλαπλασιαστής αναδυόμενων κινδύνων για την υγεία.

Υποτίθεται καθαρό : Πολλαπλασιαστής αναδυόμενων κινδύνων για την υγεία.

Με γνώμονα ότι η υγεία θα αποτελεί πάντα το θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό για την ευημερία μιας κοινωνίας πολιτών, “οι ασφαλείς προορισμοί’’ πρέπει να υποδέχονται τους φιλοξενούμενους χωρίς καμία απολύτως ‘’έκπτωση’’ στην υγειονομική τους ασφάλεια , προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.

‘’Η υγειονομική ασφάλεια των πολιτών αποτελεί μια από τις βασικότερες πτυχές της δημόσιας υγείας τους, οπότε θα πρέπει µε διαφανή τρόπο να είναι απόλυτα ενήμεροι, για την προστασία τους από  τον κίνδυνο μετάδοσης ‘‘μολυσματικών παραγόντων’’  με ιδιαίτερα “επικίνδυνες λοιμώξεις” κατά το ταξίδι, την φιλοξενία, διαμονή-παραμονή τους στους χώρους  , πολύ δε περισσότερο οι ‘’κοινωνικά ευάλωτες’’ ομάδες ’’.

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός  στην ημερίδα για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις  , ‘’ Ο τέταρτος άξονας θα συμπεριλαμβάνει υγειονομικούς κανόνες , γιατί ο άνθρωπος ο οποίος φιλοξενείται  έχει τα ίδια δικαιώματα όπου κι αν διαμένει . Άρα ο άνθρωπος που προσφέρει τη διαμονή (φιλοξενία) θα πρέπει να έχει και τις ίδιες υποχρεώσεις.’’

Ενημέρωση με προληπτικά μέτρα και έμφαση στην  υγειονομική εξασφάλιση που είναι υπόθεση όλων μας, την έννοια της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους η οποία δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας , μιας και όλοι έχουμε το δικαίωμα  να αναπνέουμε καθαρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους  χωρίς διακρίσεις, προϋπάρχει.

Όπως και για την παραπληροφόρησης που συνεχίζει να υπάρχει, σχετικά με την απολυμαντική δράση και τη δύναμη του ατμού όπου πολλοί επιστήμονες εφαρμοστές, -με την μέθοδο του  ‘‘ατμιζμού των στρωμάτων ’’  –παραπλανούν τους επαγγελματίες ξενοδόχους, εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια με τις ΄΄ ασαφείς διατυπώσεις ΄΄  στο Κριτήριο 4.27 , ερμηνεύοντας τον Καθαρισμό στρωμάτων –κατά το δοκούν  προσφέροντας μια ‘‘μη αποτελεσματική μέθοδο ‘’ που μας μεταφέρει την ψευδή αίσθηση της απολύμανσης ,ενώ συγχρόνως ‘’προάγει διασπορά και επιμόλυνση’’ στους χώρους.

Αν και οι διαδικασίες καθαρισμού –απολύμανσης έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντας επαγγελματικού κινδύνου για άσθμα μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας ,οι εφαρμοστές –ιες πολύ συχνά υποτιμούν την έκθεσή τους ή ενδέχεται να ”στερούνται γνώσεων ” όπου σε πολλές διαδικασίες δεν λαμβάνονται υπόψη πρόσθετοι παράγοντες. Έτσι δεν καλύπτουν την (Αριθμ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/ ΦΕΚ2161/ Β/23.06.2017) για αποτροπή δημιουργίας κίνδυνου από αερομεταφερόμενη επιμόλυνση σε εσωτερικούς χώρους , διαβίωσης πολλών ατόμων, αλλά και το( π.δ. 102/2020 (ΦΕΚ Α΄ 244/07.12.2020) για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ως προς την θωράκιση των εσωτερικών χώρων από τους αερομεταφερόμενους ρύπους βιολογικών παραγόντων , όπου συμπεριλαμβάνεται και το ‘’άγνωστο” του SARS-CoV-2’’,

Η ανάγκη για την  Διατήρηση μιας Ασφαλέστερης Καθαριότητας και Υγιεινής στους εσωτερικούς χώρους φιλοξενίας , δεν είναι μια δαπάνη ή μια πολυτέλεια αλλά μια υποχρέωση απέναντι στην υγεία μας , στους συνανθρώπους μας αλλά και στο περιβάλλον.

Επειγόντως – χωρίς καθυστερήσεις- χρειάζονται διορθωτικές ενέργειες για άμεση εφαρμογή αποκατάστασης ,πριν από την εκ νέου χρήση των εσωτερικών χώρων, μιας και η μακροχρόνια έκθεση τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση  μαζί με τις αναδυόμενες λοιμώξεις, μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι «η ημιμάθεια, αυτή η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας, είναι χειρότερη από την αμάθεια». Είναι πλέον καιρός να γίνουν βίωμα μας  οι ‘’επισφαλείς μορφές του υποτίθεται καθαρού’’, ώστε να μην ξεχνάμε ότι είναι  ένας πολλαπλασιαστής αναδυόμενων κινδύνων για την υγεία και πιο επικίνδυνο από το βρόμικο.

Η έλλειψη της απαραίτητης επαγγελματικής  κατάρτισης από τους εφαρμοστές , σχετικά με τις πιθανές επιβλαβείς δραστικές ενώσεις από την μη ορθή χρήση των βιοκτόνων απολυμαντικών, θα μπορούσε να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις , ως προς την υγειονομική ασφάλειά των εργαζομένων αλλά και των φιλοξενούμενων στους χώρους διαμονής  τους

Λόγοι  επιτακτικής ανάγκης η συνεχιζόμενη ενημέρωση για την Πιστοποιημένη επαγγελματική  κατάρτιση , ως προς την προσαρμογή με το (Αριθ. Οικ 2190/201/11-02-2004( ΦΕΚ 340 τ. Β 11-02- 2004) όπως τροποποιήθηκε με την (Αριθ. Οικ.10558/876 ΦΕΚ 984 τ. Β΄ 30-6-2004) όπου προσδιορίζεται με το ότι, κάθε επιχείρηση με οποιαδήποτε νομική μορφή, που προσφέρει υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με την ασφάλεια ή υγεία των πολιτών ή την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιούν άτομα αξιολογημένα για την καταλληλότητά τους.  Τα εν λόγω  πιστοποιημένα άτομα ( εφαρμοστές ) εναρμονίζεται με την –εν ισχύ -εγκύκλιο( με αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020) όπου αναφέρεται ότι για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εφαρμογών πρέπει να είναι εξειδικευμένο (π.χ. απόφοιτοι της σχολής απολυμαντών ή άλλης ειδικότητας κατάλληλης εκπαίδευσης ).

Το τμήμα εφαρμογών της  Προληπτικής Υγιεινής  για Ποιοτική Καθαρότητα στους εσωτερικούς χώρους , μέσα από το πρόγραμμα Reciprocity  της  KlinTec,  έχει  εξασφαλίσει  για τους επισκέπτες τις  Έκθεσης  Clean Expo ανταποδοτικό όφελος με ειδική έκπτωση , για την  Πιστοποιημένη επιμόρφωση στον καθαρισμό-απολύμανση .

Αν και η συνεχής ενημέρωση των επαγγελματιών για τις υποχρεώσεις έναντι της Νομικής συμμόρφωσης, ως προς την υγειονομική ασφάλεια με ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα σε κάθε περιβάλλοντα χώρο παραμένει στην δική τους ευθύνη, είναι λοιπόν μια ευκαιρία συμμετοχής με τις δικές σας ανησυχίες.

 Αναβαθμίστε την ποιότητα του Bio – περιβάλλον σας με τη δύναμη της προληπτικής υγιεινής.

  1. Εγγυημένη Υγειονομική Εξασφάλιση σε εργαζόμενους και σε φιλοξενούμενους -επισκέπτες.
  2. Οικονομία από  την κατά 5/6 μικρότερη κατανάλωση Βιοκτόνων Απολυμαντικών
  3. Οικονομία από την χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση
  4. Οικονομία από την αναβάθμιση της  ποιότητας του ύπνου, Κριτήριο 4.27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση (Υ )
  5. Οικονομία από  τις ’  ‘’απειλές των άγνωστων κίνδυνων’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων.

Σε μια αγορά, όπου όλοι  “δείχνουν” ότι έχουν τις ίδιες υπηρεσίες, τα The Green Purification Group (TGPG) κάνουν τη διαφορά ως Πρωτοποριακά Concept Υψηλής Καθαρότητας για εσωτερικούς χώρους, όπου λειτουργούν ως μια  “φυσική ασπίδα προστασίας”  για  την δημιουργία ενός  ποιοτικά ιδανικού και υγιεινού  περιβάλλοντος,  με την αρμονική ισορροπία ανάμεσα στο περιβάλλον και στο άνθρωπο .

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839,  6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή : https://www.greenandcleanhotels.gr/υποτίθεται-καθαρό-πολλαπλασιαστής/