Προληπτικός Έλεγχος Επιμόλυνσης Εσωτερικών Χώρων.!!!  

Αν και βρισκόμαστε στον Σεπτέμβρη, τον κατεξοχήν μήνα για καινούργια οργανωμένα ξεκινήματα , όπως την νέα σχολική χρονιά, ή την αρχή μίας καινούργιας  σεζόν, την αναζήτηση νέων χαλιών, άλλα και  με τον ‘‘ Γενάρη της καθαριότητας’’, να ξεκινά μια οργανωμένη καθαριότητα.

Σερφάροντας στο διαδίκτυο ανακαλύπτουμε ότι, εκτός από τα μεταχειρισμένα ρούχα, έχει προστεθεί ένα τεράστιο αναπτυσσόμενο «δίκτυο πωλήσεων» μέσω των «μικρών αγγελιών» σε μεταχειρισμένα –δεύτερο χέρι – αντικείμενα . Πωλούνται στρώματα, σαλόνια, που μπορεί να είναι από ‘‘αποκομιδή’’  αλλά και χαλιά ,με ‘’ειδικούς τρόπους’’ παλαίωσης, ως «παλαιωμένα».

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το “υποτίθεται καθαρό” είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο, έτσι δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε η και να αμελούμε με τις αγορές μεταχειρισμένων –δεύτερο χέρι – αντικείμενων, διότι μπορεί να μεταφέρετε ακόμα και απρόσκλητους φίλους  στους χώρους σας.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου, σε χειροποίητα χαλιά από πλημμύρα, να γίνεται ‘’αποκομιδή’’ από επιτήδειους όπου μετά τα πηγαίνουν για πλύσιμο. Αφού πλυθούν με άφθονο  νερό, ως  το πιο φθηνό καθαριστικό,  ζητούν να  ‘’απολυμανθούν’’ με ’’ παχύρευστη χλωρίνη ‘’ και κόστος 18,00€ ανά χαλί . Κατόπιν τα πουλούν ως «παλαιωμένα»,  με ‘’ειδικούς τρόπους’’ παλαίωσης , από το διαδίκτυο . Υπάρχουν πολλοί που τα αγοράζουν, με 300,00€ ως τιμή ευκαιρίας. Οι λίγες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το κλείσιμο των χαλιών σε νάιλον, δημιούργησαν στους χώρους δυο σπιτιών μια ατμόσφαιρα με άρωμα χλωρίνης, όπου οι ιδιοκτήτες το διαπίστωσαν με την επιστροφή τους από τις διακοπές .Από τις ετικέτες μαρκαρίσματος του ‘’καθαριστή’’ ξετυλίχτηκε το κουβάρι και αναδείχτηκε το όλο θέμα.

Δεν ήταν έκπληξη για μένα και ούτε σοκαριστική η εικόνα, διότι όπως έχω ξανά αναφέρει , στο τεράστιο αναπτυσσόμενο «δίκτυο πωλήσεων» μέσω των «μικρών αγγελιών»  σε μεταχειρισμένα –δεύτερο χέρι – αντικείμενα , πωλούνται και στρώματα, σαλόνια. Αντικείμενα  που μπορεί να είναι από ‘‘ αποκομιδή’’  γεμάτα με κοριούς, μπορεί να φέρνουν παρενέργειες – όχι μόνο στην τσέπη– αλλά και στα κρεβάτια σας.  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή  σε τέτοιες αγορές, διότι μπορεί να προκαλέσουν μικροβιολογικές ή/και βακτηριακές μολύνσεις, με ‘’συχνές διαταραχές  στην υγεία’’ κ.α.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε αγορές μεταχειρισμένων χαλιών ακόμα και από ψάθα , πατωμάτων, κουβερτών, σαλονιών, στομάτων, είτε γίνονται από αγγελίες στο διαδίκτυο, είτε ακόμα και ‘’καινούργιων’’ από υπαίθριες αγορές.  Μια στοιχειώδη απορρύπανση μαζί με μικροβιολογική & βακτηριακή απολύμανση, (με το εγκεκριμένα απολυμαντικα από τον ΕΟΦ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα των τύπων,2,3,4,(98/8EC), θα μπορούσαν να μειώσουν κατά πολύ  τα «αόρατα ρυπογόνα μικροβιακά φορτία», μιας και όλοι πλέον γνωρίζουμε πόσο επιβλαβή είναι για την υγεία ένα μολυσμένο εσωτερικό περιβάλλον , αλλά και για την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της προστασίας του βίου μας.

Πολλοί καταναλωτές δεν έδωσαν τα χαλιά για πλύσιμο,   τα ’’τίναξαν- σκούπισαν’’ και τα φύλαξαν για περισσότερη οικονομία, χωρίς να λάβουν σοβαρά υπόψη την αυξημένη “εσωτερική επιμόλυνση”. Άλλοι προτίμησαν τις φτηνές προσφορές , ίσως και χωρίς να γνωρίζουν αν έχει συμπεριληφθεί στην τιμή  η “υγιεινή των χαλιών” , με τις ανάλογες συνέπειες από την χαμηλή ποιότητα καθαρισμού τους.

Είναι πλέον καιρός όταν, γνωρίζοντας ότι η χαμηλή ποιότητα καθαρισμού των χαλιών βλάπτει σοβαρά την υγεία και χωρίς να υπάρχουν γνώσεις έστω με στοιχειώδεις κανόνες για τον καθαρισμό τους, θα πρέπει να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης, ότι είναι στο χέρι του η αποτροπή μιας επικίνδυνης επιμόλυνσης στους εσωτερικούς χώρους.

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες , ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail  κ.λ.π

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

email : vgenis@otenet.gr

Πηγή:   http://cleaningnews.gr/προληπτικός-έλεγχος-επιμόλυνσης/ ‎