Πρόληψη με Βελτιωμένη Αποτελεσματικότητα και Λιγότερα Βιοκτόνα.

‘’Η πρόληψη με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και λιγότερα βιοκτόνα, σε εφαρμογές Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού ενδιαφέροντος.’’

Η KlinTec με την υποστήριξη όλων των τμημάτων του Green Mite Clean , παραβρέθηκε στο Εκπαιδευτικό σεμινάριο, με αντικείμενο  την  ‘’Ολοκληρωμένη Διαχείριση Ζωικών Εχθρών σε Κατοικημένους Χώρους’’-(Απεντομώσεις Μυοκτονίες Απολυμάνσεις) – για τις  Διαχειριστικές Εφαρμογές  Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος-, σε Εσωτερικούς Χώρους που διοργανώθηκε στην Κηφισιά,( Αίθ. Πολ. Κέν. )  Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο, με αναφορές επαγγελματικής βαρύτητας στην πρόληψη αλλά και με εκτενέστερες για προστασία της Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος.

Το ξεκίνημα έγινε  από τον Dr. Αντώνη Μιχαλάκη,  Γεωπόνο ΓΠΑ, Ερευνητής στο τμήμα Εντομολογίας  και Γεωργικής, Ζωολογικής του Μπενάκιου Φυτοπαθολογικού. Ανέδειξε  και αναφέρθηκε εκτενεστέρα στα προβλήματα των κουνουπιών και επεσήμανε την πρόληψη παντού στα μέτρα αντιμετώπισης τους

Ο Διονύσης Βλάχος, Γεωπόνος, Msc, τ. Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ, τμήμα φυτοπροστασίας ΥπΑΑΤ με την αναλυτική ενημέρωση στα περί Νομοθεσίας  για την επαγγελματική χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με σκοπό την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους, αλλά και γενικά για τα βιοκτόνα, βοηθώντας τους Νέους επιστήμονες, αλλά και τους νέους  επιχειρηματίες, που ασχολούνται σε άλλους τομείς και έχουν βλέψεις στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους.  Αναφορές με επισημάνσεις έγιναν και για την  τήρηση της πιστής εφαρμογής του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομα, στις εναρμονισμένες πρακτικές εφαρμογές πάνω σε νέες μεθόδους μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, (Βιοκτόνα Σκευάσματα – Κανονισμοί & Ορθή Χρήση) 

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον  Dr. Χρήστο Αθανασίου, Καθηγητή Εντομολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στους  κοριούς, αλλά και στην εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug, που πολλοί νομίζουν ότι είναι Αφυλίδες ‘‘βρομούσες’’ ή/και “κοριοί” του ελάτου.

Επισημάνθηκε δε ότι,  με την άσκοπη, υπερβολική άλλα και ορθή χρήση βιοκτόνων στους εσωτερικούς χώρους, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που μπορούν να προκληθούν για την Δημόσια Υγεία. Σε συνδυασμό δε με  την σκόνη, την υγρασία και τα αποσυνθεμένα μέρη των εντόμων (μικροτεμαχίδια) και τα περιττώματα τους, μπορούν να προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα (αλλεργίες, άσμα, κλπ) .

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι , οι ‘’αόρατοι εχθροί’’  – ρυπογόνα ‘’κοκτέιλ’’ ακομα και τα μικροπλαστικά- μαζί με τους αιωρούμενους μικροοργανισμούς και τα παράγωγά τους ,υπάρχουν ως ένα βαθμό σε κάθε χώρο (σχολείο, σπίτι, ή εργασία κλπ) , π.χ  (βακτηρίδια, μύκητες, ιοί, σπόρια, αιωρούμενη σκόνη , περιττώματα ακάριων, μικροσκοπικά ‘’τεμαχίδια’’ εντόμων, τριχίδια ποντικών, αντιγόνα ζώων και πτηνών). Η είσπνευση τους μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικές  διαταραχές και με Αυξημένη Επικινδυνότητα σε ασθένειες με υπερευαισθησία  και λοιμώξεις.

  Προσοχή: Η έννοια της ποιότητας του αέρα στους  εσωτερικούς χώρους  δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας .

Ο  Ευάγγελος Βροντάκης , Γεωπόνος, ΑΤΕΙ, Δυναμικός επαγγελματίας του χώρου των κατασκευών και έργων πρασίνου και ιδιοκτήτης της εταιρείας απεντομώσεων Hunterss.gr, ,  ανάμεσα από  ‘’Αλήθειες και Ψέματα’’ για Αιμομυζητικά ( Κοριοί, Ψύλλοι, Ψείρες, κλπ.) αλλά και για τα τρωκτικά  σε κατοικημένους χώρους για την Διαχειριστική αποκατάσταση προβλημάτων των ‘’Απεντομώσεων- Μυοκτονίων’’ ,  σε θέματα Υγείας τόνισε με έμφαση  και τα εξής :

  • Το να επέμβουμε σ΄ ένα χώρο είτε ιδιωτικό (οικία), είτε επαγγελματικό δεν αρκεί μονάχα να εξαλείψουμε τα  προβλήματα,  που αφορούν την ύπαρξη οποιονδήποτε ανεπιθύμητων επισκεπτών (ποντίκια – έντομα κ.α.) , αλλά με τον κατάλληλο συνδυασμό μεθόδων που θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε, ή να συνεργαστούμε ,η/και να προτείνουμε στον καταναλωτή.
  • Έτσι τα βιοκτόνα να απομακρύνονται κατά το μέγιστο δυνατό, μαζί με τα  μικροτεμαχίδια των εντόμων ή/και τα μικροτριχίδια των τρωκτικών, πριν από την εκ νέου χρήση των αντικειμένων , όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο,  ώστε να  επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τους μικρότερους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, το οποίο ζει ή εργάζεται .

Επεσήμανε δε ότι ο καθαρισμός η γενικότερη εξυγίανση και απολύμανση, μετά από τις κατασταλτικές εφαρμογές  που εμείς καλούμαστε να διενεργήσουμε για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε παρασίτων μέσα σ΄ ένα χώρο, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι  , που πρέπει να αναλύσουν οι συνάδελφοι σε αυτούς τους τομείς.

Επιπλέον για εξειδικευμένες περιπτώσεις,  έγινε μνεία και για το Sanivir plus – (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης),  ένα ισχυρότατο, ταχείας δράσης απολυμαντικό κατά Gram θετικών και Gram αρνητικών βακτηρίων, ιών, μυκήτων, σπορίων, αλλά και ένα αποτελεσματικό εντομοκτόνο έναντι των αρθροπόδων (εντόμων, ακάρεων, τσιμπουριών). κλπ

Ένας ‘’ανθυγιεινός εσωτερικός χώρος’’ μπορεί να μετατραπεί σε καθαρό, υγιεινό και ασφαλή, χρησιμοποιώντας τα Πρωτόκολλα επαγγελματικών εφαρμογών για ένα Υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον (Healthy Interior Environment)

Οι παρευρισκόμενοι ήταν επαγγελματίες , που ασχολούνται ή  θέλουν να ασχοληθούν με την αντιμετώπισης επιβλαβών οργανισμών Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού ενδιαφέροντος  σε εσωτερικούς χώρους, όπως απεντομώσεις μυοκτονίες, αποφράξεις , εξειδικευμένες Bio-απορρύπανσης,  Bio-εξυγίανσης και  Bio-απολύμανσης , επιτόπιους καθαρισμούς σαλονιών στρωμάτων, καθαρισμούς χαλιών-μοκετών , άλλα και μεταφορικών μέσων ( λεωφορεία σκάφη) .κλπ

Μπορεί οι παρευρισκόμενοι να μην έφευγαν όλοι με τις καλύτερες εντυπώσεις,  διότι το 80% δεν ήταν γεωπόνοι ή χημικοί που για να χρησιμοποιούν ‘’φωσφίνες΄΄.  Η Klintec  θα είναι πάντα δίπλα σε όλους αυτούς που ασχολούνται με Εφαρμογές Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και όχι μόνο με  στους (Υγιεινολόγους ) μιας και όλοι χρειαζόμαστε έναν Σύμβουλο Υγιεινής,  αλλά και με επιστήμονες (  Τεχνολόγους  Γεωπόνους, Βιολόγους, Βιολογικών Εφαρμογών, Περιβάλλοντος, Βιοχημείας, Περιβάλλοντος, και Οικολογίας, Περιβαλλοντικής Φυσικής, Τεχνολόγους Αντιρρύπανσης – Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας,  Γεωπόνους, Χημικούς, κλπ), που να αναζητούν ”κάτι το διαφορετικό’’, σε Νέους τομείς που συνδέονται στενά με την Πράσινη ζήτηση.

Για την αντιμετώπιση των ποικίλων οργανισμών , Περιβαλλοντικού και Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , στους κατοικημένους χώρους , πέραν των πληροφοριών επί της μορφολογίας, βιολογίας, οικολογίας αυτών, χρειάζεται και πλήρης ενημέρωση των διάφορων μεθόδων και πρακτικών, με  επενδύσεις για την συνεχή βελτίωση των ενσωματωμένων παροχών υψηλής ποιότητας και ‘‘Σεβασμό στις ανάγκες του καταναλωτή’’,  μαζί με την πολύχρονη εμπορεία και συνεργασία με έναν Σύμβουλο καθαριότητας ή/και Σύμβουλο υγιεινής για τους εσωτερικούς χώρους , είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Το Bio – περιβάλλον και τα  δικαιώματα του βίου ( δικαιώματα προς το ζην και ευ ζην), συνθέτουν το χώρο και τα όρια της ανάπτυξης, είναι δε ένας από τους σημαντικότερούς παράγοντες των συλλογικών αποφάσεων, όπου όχι μόνο συμβαδίζει με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά βοηθάει  και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ιδέα των δικαιωμάτων του βίου, έχει κάθε μορφή του βίου , για την ικανοποίηση των αναγκών μιας ποιοτικά βελτιωμένης και υγιεινής ζωής, διαφορετικών αλλά και σύγχρονων μορφών ζωής  στη γη , μέσα από την προστασία της βιο-ποικιλότητας.

 100+1 ΖΩΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

‘‘ Όπως όλοι γνωρίζουμε στην  εντομολογία «το καλύτερο εντομοκτόνο είναι η καθαριότητα» και ότι για την σημερινή εποχή «το πιο δραστικό όπλο κατά των προσβολών είναι τα εξειδικευμένα επαγγελματικά σύστημα μαζί με τις  εξειδικευμένες μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης »  (Μπουχέλος 2020)’’.  

Bio – κτόνος στο σπίτι μας; Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί με τις εμφανιζόμενες ‘’Σύγχρονες προκλήσεις’’ σε τομείς με ‘’Ολοκληρωμένη Διαχείριση’’ λόγο των ‘’μεταβαλλόμενων καταστάσεων’’, η απεντόμωση ή/και η απολύμανση ( μικρoβιοκτονία ) με την μη ορθή χρήση των μεθόδων, ψυχρού εκνεφωτή (cold fogger) ή/και με υπέρθερμο ατμό σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί ίσως και να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Ο ορισμός της λέξης βιο-κτόνος *προέρχεται από το Bιο (βίος=το ζείν) και το επίθεμα –κτόνος = ο φονεύων *κατά τον Κύριο  Κωνσταντίνο Θ. Μπουχέλο  Ομότιμο Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Την λύση – μετά από πολλές εφαρμογές βιοκτόνων από άλλους εφαρμοστές –  στην πρώτη εργασία, 1) Εργασία σε Δωμάτιο με κοριούς και ψώρα, διπλό κρεβάτι με κεφαλάρι και αποθηκευτικό χώρο, μούχλα στο στρώμα και τον τοίχο (αερομεταδιδόμενους παθογόνους μύκητες ), που έχει προσελκύσει σαπροφάγα ‘‘αρπακτικά ακάρεα (διάφανα ακάρεα της βιολογικής γεωργίας) μαζί με Κολλέμβολα , την  έδωσε ο εξειδικευμένος επαγγελματίας γεωπόνος    Φιλίππου  Σάββας της Bioapolimantikis  με την μέθοδο του προγράμματος  Bio-Exterminating Services  ( χωρίς την χρήση χημικών )σε συνεργασία με τα τμήματα της KlinTec

Την δε ολοκληρωμένη λύση – μετά από δεκα (10) και πλέον εφαρμογές βιοκτόνων από άλλους εφαρμοστές – στην δεύτερη εργασια  2) Εργασία σε εξοχική κατοικία με ψύλλους και ψώρα, διπλό κρεβάτι με κεφαλάρι και αποθηκευτικό χώρο, μούχλα στο στρώμα και τον τοίχο, σαπροφάγα ‘‘αρπακτικά ακάρεα , άλλα και ακάρεα των περιστεριών (Red Mites or Poultry Mites),  εδόθη από τα εξειδικευμένα τμήματα της KlinTec  με την μέθοδο του προγράμματος  Bio-Exterminating Services  ( χωρίς την χρήση χημικών )και την συμβουλευτική συνεργασία του Ομότιμου Καθηγητή Κυρίου  Κωνσταντίνου Θ. Μπουχέλου   με την συνεργασία του Μπενάκιου Φυτοπαθολογικού.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πλέον ανάγκη για αναπροσαρμογή της ‘‘οπτικής αντίληψής’’  όλων, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες,  που θα επενδύουν στη ‘‘σταθερή οικοδόμηση συνεργασιών’’ ως θεσμό, μεταξύ του Επαγγελματία ή Επιστήμονα Διάγνωσης και Ενημέρωσης και των Επαγγελματιών Εφαρμοστών με Εξειδικευμένες παρεχόμενες υπηρεσίες και σε εσωτερικούς χώρους, χαράσσοντας  έτσι μια κοινή πορεία για το μέλλον.

Η Διαφορετικότητα μεταξύ των παρεχομένων υπηρεσιών στους εσωτερικούς χώρους, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της πραγματικότητας, αλλά και την ευκαιρία ανάληψης κοινών δράσεων.’’

Η Klintec με την υποστήριξη όλων των τμημάτων του Green Mite Clean   και του Green and Clean , προσπάθησε να μεταφέρει ‘’Από τη Θεωρία στην Πράξη ’’ ώστε να υπάρχει διευρυμένη θεματολογία, για τα περί διασφαλισμένης ποιότητας του υγιεινού ….στους εσωτερικούς  χώρους,  που σκοπό έχει την λήψη προληπτικών μέτρων , ως ηθική υπόμνηση και υπέρτατο χρέος , για την προαγωγή και  βελτίωση της υγιεινής, έτσι ώστε οι επαγγελματίες επιστήμονες να ενημερώνονται για την ανάγκη μιας επιμελημένης εφαρμογής μέτρων με στοιχειώδεις κανόνες, προλαμβάνοντας έτσι τις τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Ο βασικός αυτό σκοπός  μας σε αυτό το επιμορφωτικό σεμινάριο ήταν, η κατανόηση των απαιτήσεων προσφερομένων  υπηρεσιών , όπου με την συμβολή της ορθής αποτύπωσης των υφισταμένων διαδικασιών, να οργανωθούν συστηματικές και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα , με την βελτίωση των υφισταμένων διαδικασιών.

Ένα πρόγραμμα βελτίωσης των συνθηκών , ως μια αποτελεσματική και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, που να ξεπερνά τα πρότυπα της αποτελεσματικότητας, για την προστασία της Υγείας στους εσωτερικούς χώρους. Η δε προσφερόμενη ‘’Εγγύηση’’ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες να συνοδεύεται και με την εκπαίδευση  των επαγγελματιών εφαρμοστών  για τον ορθό χειρισμό των λύσεων στην Ομαλή Αντιμετώπιση  ακόμα και σε μελλοντικά προβλήματα , δίνοντας  μεγάλη σημασία στην ανάλυση κινδύνων και επικινδυνότητας τους, μιας και είναι πλέον απαραίτητη σε όλα τα πρότυπα.  

Η προεργασία για απομάκρυνση, όχι μονό των  αλλεργιογόνων παραγόντων και παρασίτων, αλλά και μεγάλης ποσότητας των αυγών τους. Μυώντας την αναπαραγωγή τους, μειώνεται η  επιβάρυνση του χώρου από υπερβολικές χρήσεις βιοκτόνων  (κατά 5/6 περίπου) ,  τα προβλήματα της “επικίνδυνης  εσωτερικής επιμόλυνσης”, αλλά και η αποφυγή  του κόστους των πολλών επισκέψεων αλλά και την ‘’ταλαιπωρία’’, κλπ

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή  στην επιλογή της μεθόδου , γιατί μια εφαρμογή χωρίς την επαγγελματική κατάρτιση, τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα, με επιμόλυνση κλπ στους εσωτερικούς χώρους.

Με εμπειρία 35 χρόνων,  Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων , ‘’βαθειά γνώση της πράξης’’ σε Καινοτόμες Υπηρεσίες Περιβαλλοντολογικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  και  συνεχή  ερευνά στην πράξη με ειδικευμένες μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας (ISCO) , για την αναγκαιότητα ανάδειξης των  ‘‘πράσινων στρατηγικών’’ στις Διαχειριστικές Εφαρμογές Εσωτερικών ΧώρωνΠεριβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , ανταποκρινόμαστε πάντα όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι ,ώστε  για να αντιμετωπίζονται με την μεγαλύτερη ασφάλεια  οι προκλήσεις των ‘’μικροβιολογικών  κίνδυνων’’ και  την καλύτερη δυνατή απόδοση  των εφαρμογών Bio-Απορρύπανσης, της Bio-Εξυγίανσης αλλά και της Bio-Απολύμανσης.

Όπως αναφέρω πάντα στα σεμινάρια για τις Διαχειριστικές Εφαρμογές Εσωτερικών Χώρων Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, οι συμμετέχοντες θα πρέπει κάθε Βεβαίωση –Πιστοποίηση την οποία αποκτάν, να την Αξιοποιούν ως εργαλείο στη κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα και να μην την κορνιζάρουν για να  την βλέπουν ως μια ‘’καλό αγορασμένη αντίκα’’  διακοσμώντας τον τοίχο. 

Η έννοια του Επαγγελματικών Bio-εφαρμογών από τις ομάδες του Δικτύου της  Klintec.Net είναι μια συστηματική μεθοδολογία βασισμένη στην εξειδίκευση. Πρωτοπόροι μέσα από επενδύσεις, σε Εξειδικευμένο Επαγγελματικό Εξοπλισμό στο πρόγραμμα του Bio-Exterminating Services  που υποστηρίζεται από  Hygienichome, Bio-apolimantiki, CareHome GreenkeepingsEcological Life, GreenServices ,κλπ.  Το Δίκτυο της  Klintec.Netυποστηρίζει μέσα από το τμήμα του Greenest, ως συμβολή μιας Επαγγελματικής Διαχείρισης του Βιο-Περιβάλλοντος και στηρίζεται στην ανάπτυξη συνεργασιών μέσα από  διαμορφωμένα καινοτόμα προγράμματα, με πλήρη εναρμόνιση των δαπανών, για την  ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιώνστο μέγιστο βαθμό, με στόχο την προώθηση της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής, εξασφαλίζοντας σας μια απόλυτα υγιή διαβίωση.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839,  6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: https://www.greenandcleanhotels.gr/?p=2031