Καθαριότητα και Υγιεινή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, θεωρούν αναγκαία την ενημέρωσή και την λήψη μέτρων αντιμετώπισής, εξέδωσε εγκύκλιο θεωρώντας επιτακτική ανάγκη την υπενθύμιση τήρησης βασικών κανόνων  υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Επιβατών),με σκοπό την προστασία της ατομικής υγείας, τόσο των επιβατών, όσο και των εργαζομένων σε αυτά – και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε προηγούμενο άρθρο με την ερώτηση αν με την- τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής διασφαλίζει την Δημόσια Υγεία;– επισημαίνοντας ότι –δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά και από τι θέλουμε και εμείς ως καταναλωτές, μιας και η αύξηση ιών, βακτηρίων, αλλά και η αύξηση της ανθεκτικότητας των πληθυσμών σε πολλά παράσιτα (ζωικών εχθρών), δημιουργεί αυξανόμενες ανάγκες αντιμετώπισης με απαιτήσεις, απέναντι στα προβλήματα της “ εσωτερικής επιμόλυνσης’’.  Στην συνέχεια το υπουργείο υγείας απέστειλε νέα εγκύκλιο ζητώντας από τις  Περιφέρειες και  Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, να λάβουν  μέτρα προστασίας από αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας, όπως κοριούς, ψύλλους, ψείρες, ψώρα και τσιμπούρια (Κρότωνες). Αναρτητέα στο Διαδίκτυο ως Εξαιρετικά Επείγον.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  • Η Υπουργική Απόφαση Α 27733/2213 (ΦΕΚ Β1181/19-6-2015), Άρθρο 5 Υποχρεώσεις Μεταφορέων. αναφέρει ότι , υφίσταται υποχρέωση μέριμνας για την καθαριότητα , την ευπρεπή εμφάνιση, την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων, καθώς και τη συντήρηση με σκοπό τη μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση τους. Ειδικά για τις υπεραστικές γραμμές την υποχρέωση αυτή έχουν και οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

Αυτό έχει μεταφερθεί και σε οδηγούς υγιεινής  πανεπιστημίων, ιδιωτικών ιδρυμάτων εκπαίδευσης, για τις εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις και μετακινήσεις φοιτητών στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, την υποχρέωση της άριστης κατάστασης  και καθαριότητας, έχουν οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

  • Για τις τεχνικές προδιαγραφές καθαρισμού οχημάτων της Ο.ΣΥ , (αναρτημένες στο διαδίκτυο) υπάρχει προβληματισμός όταν το – Σκούπισμα των δαπέδων και των σκαλοπατιών των λεωφορείων με σκούπες χειρός,- ο Καθαρισμός των καθισμάτωναπό ύφασμα με σκληρή βούρτσα-λείες επιφάνειες θα καθαρίζονται επίσης με υγρό πανί εμποτισμένο σε απολυμαντικό και αρωματικό απορρυπαντικό !!!!!!
  • Οι τεχνικές προδιαγραφές καθαρισμού , απολύμανσης και απεντόμωσης, στις Σταθερές Συγγένειες (ΣΤΑ.ΣΥ.) είναι πολύ πιο αυστηρές, (αναρτημένες στο διαδίκτυο) εφόσον τηρούνται.

Σας ανέφερα τα τρία παραδείγματα, Λεωφορεία , Ο.ΣΥ , (ΣΤΑ.ΣΥ.), χωρίς να ξεχνάμε, τρένα (ΟΣΕ-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ) και πλοία, κλπ.

Διαπιστώνετε λοιπόν ότι , οι τεχνικές προδιαγραφές καθαρισμού και απολύμανσης ,  (Ο.ΣΥ , ΣΤΑ.ΣΥ.), είναι βάση των προδιαγραφών που θέλουν οι εταιρείες, στα δε λεωφορεία (ΚΤΕΛ) και τουριστικά λεωφορεία ,ανύπαρκτες.

Ίσως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, εξέδωσαν την εγκύκλιο ,θεωρώντας – κατά την άποψη μου- επιτακτική ανάγκη υπενθύμισης προς τους καταναλωτές, για να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή , μιας και τεχνικές προδιαγραφές καθαρισμού  και απολύμανσης , αλλά και ελεγκτικοί μηχανισμοί, για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στα Μ.Μ. Μ. (Επιβατών) , δεν υπάρχουν ,αλλά ούτε και ένας  ‘’Οδηγός Υγιεινής’’ από το Υπουργείου Υγείας.

Θα πρέπει τα συνεργεία που καθαρίζουν λεωφορεία αλλά και οι ιδιοκτήτες τους που τα καθαρίζουν  μόνοι τους ότι,  το “υποτίθεται καθαρό” είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο. Δεν ψεκάζουμε ή υγραίνουμε ένα ύφασμα, όταν δεν έχει γίνει  απορρύπανση (αφαίρεση ρυπογόνων μικροβιακών φορτίων, σκόνης, περιττού χνουδιού), διότι θα δημιουργηθεί υγρασία, ανάπτυξη μυκήτων,  μούχλα με την συνακόλουθη καταστροφή του υφάσματος. κλπ

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ατμό σε υφασμάτινες ταπετσαρίες, απολυμαντικά χωρίς την έγκριση του Ε.Ο.Φ.,  αλλά και ‘’βιοκτόνα  αντιαλλεργικής προστασίας’’. Με το τιμολόγιο , ζητάτε πάντα και την Βεβαίωση εφαρμογών.

Πάντα θα επισημαίνω, την μεγάλη προσοχή που χρειάζεται -είτε γίνεται από ιδιώτες , είτε από επαγγελματίες- στην επιλογή της ορθής επιλογής των κατάλληλων μεθόδων  ή/και συνδυασμού μεθόδωνγια να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες εξάλειψης αλλά και ελαχιστοποίησης της εκ νέου ανάπτυξης εστιών μόλυνσης Όλα αυτά γιατί, μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση σε εξειδικευμένες Bio-εφαρμογές επαγγελματικής απορρύπανσης με αναζωογόνηση, εξυγίανση και απολύμανση, θα μπορούσε  να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα,  στην εκτελεσθείσα εφαρμογή του καθαρισμού, ή/και της απολύμανσης.

Όλα τα παραπάνω αναγραφόμενα, έχουν ευαισθητοποιήσει ιδιωτικούς φορείς με Περιβαλλοντικές Ευαισθητοποιήσεις, αλλά και αίσθημα ευθύνης σε θέματα υγιεινής , ώστε να καινοτομούν στην εξατομικευμένη διαχείριση, των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων των καιρών, για πρόληψη και άμεσης αντιμετώπισης θεμάτων υγιεινής, όπως και σε Επιστήμονες, Υγειονομικών και Περιβαλλοντολογικών εφαρμογών, που θέλουν να καταθέσουν φακέλους, για τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ, κλπ

Με το πρόγραμμα Reciprocity = (.Αμοιβαιότητα + . Ανταποδοτικότητα) …. χτίζοντας γέφυρες με πελάτες και συνεργάτες.!!, υποστηρίζουμε το πρόγραμμα  Αναζήτησης ΕφαρμοστώνTGPG,αλλά και τα πρωτοπόρα τμήματα , της i-Clean.gr , της Greenest ,  της Υποστήριξης στους P.C.S. Εφαρμοστές, μαζί με όλες τις Υπηρεσίες υποστήριξης της Klintec. 

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , στην πολυκατοικία, τις τοπικές και πληθυσμιακές ομάδες, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: https://www.greenandcleanhotels.gr/καθαριότητα-και-υγιεινή/

Σχετικά Άρθρα

  1. Κανόνες Υγιεινής και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μαθητών.!!
  2. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Με Εφαρμογή Κανόνων Υγιεινής ή Χωρίς;!!!
  3. Καθαριότητα και Υγιεινή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  4. Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.
  5. Τι γνωρίζετε για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων;
  6. Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση;
  7. Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση.!!
  8. Οι εξελίξεις της επικίνδυνης και πολυδάπανης μούχλας !!!
  9. Η τήρηση βασικών κανόνων με ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά μέτρα διαχείρισης για την προαγωγή υγείας.
  10. Διαχειριστικές  Εφαρμογές  Αντιμετώπισης Επιβλαβών Οργανισμών σε Κατοικημένους Χώρους.
  11. Οι Προκλήσεις Ανθεκτικότητας από της Πληγές «Υγειονομικής Σημασίας».
  12. Έρευνες αγοράς για υπηρεσίες απεντόμωσης – μυοκτονίας και απολύμανσης.
  13. Εξασφαλισμένη αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών σε εσωτερικούς χώρους.
  14. ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση’’: Μια πολλά υποσχόμενη προηγμένη τεχνολογία οξείδωσης.
  15. Τι Πρέπει να Προσέξετε πριν Καθαρίσετε τα Στρώματα.