Μήπως πρέπει να αναβαθμίσουμε το πολύπλοκο εσωτερικό περιβάλλον;

Να τινάξω τα χαλιά; Να τα δώσω για πλύσιμο;

Τις κουρτίνες, τα παπλώματα και τα υφαντά; Τα στρώματα και τα σαλόνια;

Ερωτήματα που χρειάζονται μελέτη για να δοθούν απαντήσεις.!!

Όταν η καθαριότητα, πέρα από το να είναι δείκτης πολιτισμού των ανθρώπων που δείχνουν ότι σέβονται τη δημόσια υγεία, είναι και θεμελιώδες δικαίωμα για την προστασία της υγείας τους. Η έννοια του καθαρού  Βιο – περιβάλλοντος χώρου  , ιδιωτικού ή δημοσίου, είναι ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό η ιδανική δράση για την προστασία του, πρέπει να ξεκάνει από τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε, με την λήψη μέτρων πρόληψης να είναι απαραίτητη, από όλους μας- Πολίτες και Πολιτεία!

Επιτακτική ανάγκη έχει γίνει πλέον ,η τήρηση βασικών κανόνων με ολοκληρωμένα μέτρα διαχείρισης   για την προαγωγή υγείας στους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι πρέπει να διασφαλίζουν ως προς το πλείστον την εξάλειψη των προβλημάτων  ή/και τις ασθένειες που σχετίζονται με τους ανεπιθύμητους ρύπους στους εσωτερικούς χώρους, ώστε να αποφεύγονται  τυχόν αρνητικά αποτελέσματα. π.χ (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α  

Οι  ολοκληρωμένες  διαχειριστικές εφαρμογές  περιβαλλοντικού & υγειονομικού ενδιαφέροντος των εσωτερικών χώρων, βοηθούν στην αποκατάσταση των προβλημάτων που προκύπτουν σε αυτούς. Συμβάλουν ενεργά στην εξάλειψη τόσο των προβλημάτων από  την αέρια εσωτερική ρύπανση,   την  επικινδυνότητα της επανεμφανιζόμενης αφρικανική σκόνης , τα προβλήματα  της πολυέξοδης εσωτερικής επιμόλυνσης ,  αλλά και από όλα τα ενδο-οικιακά αιωρούμενα μικροσωματίδια. Η πολυδάπανη επιμόλυνση δεν είναι επικίνδυνη μόνο για  το περιβάλλον των εσωτερικών χώρων  και τις υγειονομικές δαπάνες την υγεία, αλλά αν και γίνονται τεράστιες δαπάνες για την συντήρηση τους  , ανακαλύπτονται τα επικίνδυνα προβλήματα  μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων, ή των χαλιών στο σπίτι  διότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη μερίμνα με τον απαιτούμενο  εξοπλισμό ,  ώστε να μην δημιουργείτε επιμόλυνση.  

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το “υποτίθεται καθαρό” είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο, έτσι δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε η και να αμελούμε,   εν όψει της ανοιξιάτικης περιόδου, ότι η ανάγκη για καθαρισμό των ινωδών επιφανειών (χαλιά-μοκέτες , σαλόνια, στρώματα κλπ) δεν είναι μόνον , θέμα αισθητικής αλλά και υγείας.  Στις καινοτόμες υπηρεσίες περιβαλλοντικού & υγειονομικού ενδιαφέροντος για την βελτιωμένη αποτελεσματικότητα των εξειδικευμένων επιτόπιων Bio- εφαρμογών διαχείρισης εσωτερικών χώρων , εκτός από τον  επαγγελματικό εξοπλισμό  θα πρέπει στα πρωτόκολλα τους να  δίνεται μεγάλη σημασία στην ανάλυση κινδύνων και της επικινδυνότητας τους, ακόμα και για μελλοντικά προβλήματα, ώστε οι προκλήσεις να   αντιμετωπίζονται με την καλύτερη δυνατή απόδοση , για μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Πρόληψη για την εσωτερική επιμόλυνση ως προτεραιότητα έναντι του ελέγχου.

Τα τελευταία χρόνια η ρύπανση των εσωτερικών χώρων, όπως αναφέρθηκε από τον Ειδικό  Ιατρό Εργασίας Θανασιά Ευθύμιο στα σεμινάρια με θέμα ,την Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντολογική & Υγειονομική Διαχείριση για την αποκατάσταση των προβλημάτων  τους, έχουν επιβαρυνθεί κατά πολύ περισσότερο, όχι  μονό από την χρήση, την αιθαλομίχλη , την αφρικανική σκόνη  ,την επικίνδυνη και πολυδάπανη μούχλα ή τους καλούμενους βιολογικούς ρύπους, αλλά και λόγω των οικονομικών συνθηκών. Η επιμελημένη εφαρμογή μέτρων με στοιχειώδεις κανόνες, για την τήρηση μιας αποτελεσματικά ισορροπημένης καθαριότητας  στους εσωτερικούς χώρους, άλλα  και στα προς καθαρισμό χαλιά-μοκέτες , μπορεί να περιορίσει κατά πολύ ή/και να βοηθήσει ώστε να  αποφευχθούν (τουλάχιστον εν μέρει), πολλά συμπτώματα ασθενειών, αν η ελλιπής ενημέρωση δεν βοηθούσε  στην αύξηση  της μη αποτελεσματικής συντήρησης των εσωτερικών χώρων.

 Γιατί , η ‘’διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου ποιότητας ’’ , με στόχο την σωστή ενημέρωση των καταναλωτών   θα συμβάλει στην προφύλαξη της υγείας και της περιουσία των, ακόμα και από την λαίλαπα και τον καταιγισμό στοχοποιημένων καταχωρίσεων με “παραπλανητικούς τρόπους”  για μειωμένες  τιμές, αφού η υγεία και η ασφάλεια της περιουσίας των,  δεν επιδέχονται εκπτώσεις.

Με βάση τον αναλυτικό πίνακα για την  Κοστολόγηση Υπηρεσιών Καθαρισμού Χαλιών (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ 2011) ,  όπου αναφέρετε  ότι , για τους καταναλωτές μια ‘’λογική τιμή’’ θα ήταν περίπου 6,07 €/τ.μ,. Θα προσπαθήσω με το παράδειγμα του πίνακα με την Ανάλυση παρεχόμενων υπηρεσιών καθαρισμού χαλιών ανά m², ώστε να  γίνει κατανόηση του κόστους  και  οι καταναλωτές να γνωρίζουν  περίπου τι συμπεριλαμβάνει το πλύσιμο και φύλαξη μεταξύ 2,42 €/τ.μ., 3,12 €/τ.μ., 3,90€/τ.μ. , 4,50€/τ.μ., αλλά και  5,95 €/τ.μ., 6,50 €/τ.μ. , 6,85€/τ.μ.κλπ

Ο προβληματισμός των καταναλωτών θα γίνετε μεγαλύτερος όταν παραλαμβάνουν τα χαλιά που θα φαίνονται καθαρά , αλλά μέσα ίσως να έχουν  ”Ξεπλυμένη στερεή βρωμιά με επικίνδυνα ρυπογόνα μικροβιακά φορτία”  και δεν θα ξέρουν που να απευθυνθούν. Μήπως θα πρέπει να ζητούν “βεβαίωση καλής εκτέλεσης εργασιών” αναλαμβάνοντας δράση απέναντι στους  λεγόμενους  “Ταπητοκαθαριστές του FB” κλπ., μιας και οι επαγγελματίες καθαριστές είναι εναρμονισμένοι με τον Κανονισμό Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτικού κοινού ,του Σωματείου τους.

Υπηρεσίες των Bio-εφαρμογών στο περιβάλλον ενός υπνοδωματίου.

Όταν , στο κόστος για ένα στρώμα μονό , μ/ο τριών ετών, θα πρέπει να γίνει ορθή εφαρμογή απορρύπανσης , στις δυο κύριες και στις τέσσερις πλαϊνές πλευρές, με τον εξειδικευμένο  επαγγελματικό εξοπλισμό Bio- εφαρμογών, την Βεβαιωμένη εκπαίδευση και τον απαιτούμενο χρόνο, δεν μπορεί να είναι 2,00€, 5,00€, 8,00€, αλλά και 10,00€, πρέπει να ελεγχτεί τι παραλείπουν να κάνουν ;

Όταν με την απορρύπανση ενός στρώματος απορρέουν και αιωρούνται στον χώρο  ,σκόνες, περιττώματα ακάρεων και αποσυντεθειμένα μέρη τους , σπόρια βακτηριδίων της μούχλας κλπ, ποιο είναι το κόστος του εξοπλισμού των μηχανημάτων περισυλλογής αλλά και  το κόστος επιβάρυνσης σε εργατοώρες, αλλά και το κόστος στην επιβάρυνση της υγείας κλπ ;

Η μη ορθή εκτέλεση της εφαρμογής καθαρισμού ενός στρώματος , δίνει την δυνατότητα να απορρέουν από αυτό κατά την χρήση του,  σκόνες, περιττώματα ακάρεων και αποσυντεθειμένα μέρη τους, σπόρια βακτηριδίων της μούχλας κλπ,  ποιο είναι το κόστος επιβάρυνσης  σε εργατοώρες κλπ , της καθημερινής συντήρησης του δωματίου;

Θα προσπαθήσω με το παράδειγμα του πίνακα  με την  ανάλυση παρεχόμενων υπηρεσιών Bio-εφαρμογών υπνοδωματίου, ώστε να  γίνει κατανόηση του κόστους και οι καταναλωτές να γνωρίζουν στο περίπου τι συμπεριλαμβάνει, για να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα .

Συμπεραίνοντας, αν στη πρώτη ερώτηση με τα 2,00€ έως 10,00€ ‘’προσθέσουμε’’ τις απαντήσεις των δυο επόμενων ερωτήσεων , το ‘’αποτέλεσμα’’ θα είναι από 40,00€ έως και 80,00 € χωρίς να συμπεριλαμβάνονται άλλες ‘’απώλειες’’ , από αρνητικά αποτελέσματα . κλπ

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι κουρτίνες είναι το πρώτο φίλτρο της εξωτερικής ρύπανσης και χρειάζονται φροντίδα, αλλά και τα παπλώματα με τα υφαντά χρειάζονται την φροντίδα με την απολύμανση τους και χωρίς επιπλέον αρώματα.

Με τα προαναφερόμενα διαπιστώνουμε ότι,  για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με στόχο την εγγυημένη ποιότητα  ενός ασφαλέστερου και υγιέστερου περιβάλλοντος  των καταναλωτών,  δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από την Ανθρώπινη Ευαισθησία της Εταιρικής Ευθύνης, κάθε επιχείρησης –εταιρίας, με σεβασμό στο κοινωνικό λειτούργημα που παρέχουν, όταν η ενημέρωση για την προσφορά του, ανταποκρίνεται στις ξεκάθαρες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, δεν μπορεί να εξαλειφθεί το πρόβλημα της ενασχόλησης των ατόμων που προσφέρουν υπηρεσίες στο επάγγελμα των καθαρισμών, χωρίς να γνωρίζουν τους στοιχειώδεις κανόνες για τον καθαρισμό. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και η βιομηχανία καθαρισμού ταπήτων /ταπετσαριών, έχει το μερίδιο των “μη επαγγελματιών”, όπου μπορεί να υπάρχουν μερικοί , χωρίς καν επαγγελματική συνείδηση και επιχειρηματική ηθική, με το σπουδαιότερο δε να ‘’επιβαρύνουν’’  ίσως και την υγεία, ή/ και την περιουσία των καταναλωτών, αλλά και το περιβάλλον.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν επαγγελματίες καθαριστές ταπήτων – ταπετσαριών , όπου ασκούν το επάγγελμα στα υψηλότερα επαγγελματικά επίπεδα εργασίας και ευγενικής συμπεριφοράς, με εμπλουτισμένες γνώσεις από επιμορφωτικά σεμινάρια και Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων , αλλά και με εναρμονισμένες οικονομικά εναλλακτικές λύσεις καθαριότητας για ένα υγιεινό περιβάλλον.

Με σεβασμό λοιπόν στις ανάγκες των καταναλωτών,  θα συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας ενημερώνοντας σας, για τις μεγάλες συνέπιες στην υγεία, την οικονομία αλλά και το περιβάλλον, από την χαμηλή ποιότητα καθαρισμού των εσωτερικών χώρων (χαλιά-μοκέτες, σαλόνια, στρώματα κλπ). Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε. Τα μηνύματα σας με e-mail, δεν μπορούμε να τα παραβλάψουμε. Αν δεν λάβετε απάντηση, σας παρακαλούμε  ενημερώστε μας με την εκ νέου υποβολή του ερωτήματος σας. Λαμβάνουμε ανεπιθύμητα e-mail και ίσως σε αυτά που αναιρούνται ,να είναι και το ερώτημά σας ,από λάθος. Απαντώντας  στα συχνά ερωτήματα σας , γιατί παρέχουμε τις πληροφορίες, σας αναφέρουμε ότι,  συνηχείστε να ρωτάτε γιατί η  απάντηση βρίσκεται στην Κινέζικη παροιμία: 

«Όταν κάποιος μοιράζεται κάτι χρήσιμο μαζί σας, έχετε ηθική υποχρέωση να το μοιραστείτε με τους άλλους»

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , στην πολυκατοικία, τις τοπικές και πληθυσμιακές ομάδες, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή : https://www.greenandcleanhotels.gr/?p=1458