‘‘Ανεξέλεγκτες ’’ προβολές και εφαρμογές, επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων στους εσωτερικούς χώρους.

 ‘‘Ανεξέλεγκτες ’’ προβολές και εφαρμογές, επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων στους εσωτερικούς χώρους.

Αν και οι αποφάσεις –παρεμβάσεις για ενημέρωση, συνεχίζονται και με την ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.),  προς τους επαγγελματίες του κλάδου Απεντομώσεων –Μυοκτονιών, οι εξελίξεις όμως τρέχουν με υψηλές απαιτήσεις και η στήριξη για την ανάπτυξη του κλάδου χρειάζεται  πληρέστερη ενημέρωση, με περισσότερες  εκπαιδευτικές ημερίδες ή/και σεμινάρια, μιας και η προσέλευση  ήταν ιδιαίτερα  ενθαρρυντική ,  όπως αναφέρει και στην ανακοίνωση του.

Τα θέματα στην ημερίδα που παραχώρησαν οι ομιλητές ήταν :

Θέμα : (Διαχείριση Κουνουπιών – Νέα Δεδομένα ) Δρ. Αντώνης Μιχαηλάκης. Γεωπόνος – Εντομολόγος, Ερευνητής, Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας  του (Μ.Φ.Ι).

Θέμα : (Άκαρι ψώρας του ανθρώπου. Βιολογία – Αντιμετώπιση) Δρ. Γεώργιος Θ. Κολιόπουλος.  Γεωπόνος – Εντομολόγος, Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας  του (Μ.Φ.Ι).

Θέμα : (Αποκατάσταση προσβεβλημένου χώρου από παράσιτα. Εισαγωγή στην Απολύμανση Κτιρίων ) Κων/νος Ντελέζος. Υγιεινολόγος. Λέκτορας Εφαρμογών. Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Θέμα : ( Εξελίξεις στη νομοθεσία περί της χρήσης βιοκτόνων ) Δρ. Ηρακλής Μπουμπουράκας. Γεωπόνος – ΔΑΟΚ ΠΕ Πειραιά.

Ένας ‘’ανθυγιεινός εσωτερικός χώρος’’ μπορεί να μετατραπεί σε καθαρό, υγιεινό και ασφαλή, χρησιμοποιώντας τα Πρωτόκολλα Επαγγελματικών Εφαρμογών  του προγράμματος Healthy Interior Environment. 

Η επαγγελματική διαχείριση του Bio -περιβάλλοντος για την   Δημόσια Περιβαλλοντική Υγιεινή,  πρέπει να προσαρμόζεται σε προγράμματα , για την  προαγωγή καθαριότητας και υγιεινής σε επίπεδο υπηρεσιών και εξοπλισμού, με στόχο την προώθηση της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής .Η ανάδειξη της επικεντρωμένης πρόληψης &«μικροβιολογικής ασφάλειας»  στην Δημόσια Υγιεινή σε εσωτερικούς χώρους ,προσδιορίζει την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων , για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων( I.P.M), αλλά και τα Πρωτόκολλα επαγγελματικών εφαρμογών εναρμονισμένα πλήρως με την  σύνταξη επιστημονικής τεχνικής μελέτης, συνοδευόμενη με κάθε προσφορά για πληρέστερη ενημέρωση  και λύσεις εναρμονισμένες πλήρως με συστήματα ποιότητας ISO/HACCP.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τι θα γίνει πριν ή/και μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή μεθόδων που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αντιμετώπιση προβλημάτων, από το Ακαρι της ψώρας, Ακάρεα της εσωτερικής σκόνης (Dust mites), Σαπροφάγα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’,  Ψείρες του σώματος, Μούχλα σε στρώμαΜούχλα σε Χαλιά, από τα Κολλέμβολα που προκαλούν ερεθισμούς του δέρματος, αλλεργία, δερματίτιδα,  , τα – Ptinidae- τα έντομα αίνιγμα που δεν έχουν καμία σχέση με τους κοριούς και συνεπώς δεν τρέφονται με αίμα,  αλλά και για την προεργασία εφαρμογών στους εσωτερικούς χώρους, με ΚοριούςΨύλλους, ΤσιμπούριαΈντομα υφασμάτων – χαλιών κλπ, .

Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση, οι τρεις ‘’σύνθετες’’ λέξεις κλειδιά που θα τις συναντάμε όλο και πιο συχνά στην καθημερινότητα μας,  προσδιορίζει την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων  όπου έκτος την Bio-Απορρύπανση (εξονυχιστικός Καθαρισμός)  και την ενδαπέδια απολύμανση , πρέπει να γίνεται και εφαρμογή  ‘‘Περιβαλλοντικής  Bio-Εξυγίανσης ανά όγκο’’  για την αιωρούμενη σκόνη , τα σπόρια, τα μικροσκοπικά ‘’τεμαχίδια’’ τις κατσαρίδας, τα τριχίδια ποντικών κλπ, ώστε να μπορεί να γίνει και η απολύμανση ανά όγκο χωρίς τη χρήση χημικών, ή /και με την χρήση νεφελοποιητή (cold fogger)  με εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ απολυμαντικό, (Bio Sanitizers) , διότι δεν γνωρίζουμε π.χ οι κατσαρίδες και οι ποντικοί από που έχουν περάσει, κλπ

Το GreenServices.gr μέσα από το τμήμα της Greenest και όλες τις Υπηρεσίες υποστήριξης  έχει  δημιουργεί μια Ολοκληρωμένη Υποστήριξη Περιβαλλοντολογικής Διαχείρισης,  για τους P.C.S. Εφαρμοστές ,ως συμβολή μιας Επαγγελματικής Διαχείρισης του Βιο-Περιβάλλοντος.  Στηρίζεται στην ανάπτυξη συνεργασιών μέσα από  διαμορφωμένα καινοτόμα προγράμματα, με πλήρη εναρμόνιση των δαπανών για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο μέγιστο βαθμό, με στόχο την προώθηση της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής, εξασφαλίζοντας σας μια απόλυτα υγιή διαβίωση.

Η ευγενής υπενθύμιση θεμάτων όμως , που μένουν αναπάντητα και αφορούν την (Απεντόμωση –  Μυοκτονία),  πρέπει να συνεχίζει να γίνεται για την ενημέρωση των επαγγελματιών που τους άφορα, αλλά και των καταναλωτών.

Αν και σε προηγούμενα άρθρα, πχ  ‘‘Ανεξέλεγκτη προαγωγή ’’ βιοκτόνων Πλεονεκτήματα και Κίνδυνοι, Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων,  είχαν θιχθεί τα προβλήματα των τριών θεμάτων,  η πληρέστερη ενημέρωση με προβλήματα του κλάδου- που έπρεπε να έχουν λυθεί από ‘’χθες’’–  όπως τα προβλήματα σε εταιρείες-επιχειρήσεις στους χώρους εστιάσεως – σίτισης, φιλοξενίας κλπ,  με τα ετοιμόχρηστα βιοκτόνα, αλλά και με τις πρακτικές των παραπλανητικών διαφημίσεων – ανακοινώσεων, γενικά προς τους καταναλωτές.

Αυτά γιατί σύμφωνα με το Ν. 2251/1994 για την Προστασία των Καταναλωτών και το Ν. 146/1914 περί Αθέμιτου Ανταγωνισμού κάθε επιχειρηματίας που διαφημίζεται με οποιονδήποτε τρόπο είναι υποχρεωμένος στο διαφημιστικό του μήνυμα προς τους καταναλωτές να αναφέρει αληθή, ακριβή και αντικειμενικά στοιχεία αναφορικά με τις ιδιότητες του ιδίου, τα προϊόντα του , τις υπηρεσίες του ή της επιχείρησή του-εταιρίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω νομοθεσία, κάθε επιχειρηματίας απαγορεύεται να αναφέρει στο διαφημιστικό του μήνυμα ισχυρισμό, ότι οι υπηρεσίες του ή τα προϊόντα του έχουν την έγκριση, την πιστοποίηση ή την άδεια δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα, ενώ δεν την έχουν.

Είναι πλέον καιρός ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί ότι είναι στο χέρι του να απαιτεί ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, για τον ίδιο και την οικογένειά του και γενικά  τους συνανθρώπους, προστατεύοντας τους από τους κινδύνους της ‘‘ανεξέλεγκτης χρήσης’’ βιοκτόνων που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας.

Θα συνεχίσω να αναφέρω ότι υπάρχουν αναρτήσεις -χωρίς την  « Αναγγελία έναρξης » – που επικαλούνται,  Απεντομώσεις – Μυοκτονίες – Απολυμάνσεις,  Αποφράξεις – Απολυμάνσεις – Απεντομώσεις και Εντομοαπωθητικά Χώρου αναφέροντας ότι :

  1. Διαθέτουμε από το ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ αρ. αδείας…. χωρίς αναγγελία!
  2. Είμαστε αδειοδοτημένοι από το ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με Αριθμ…. χωρίς αναγγελία!
  3. Παρέχουμε πιστοποιητικό με βάση την υπ’ αριθμ….απόφαση του Υπ. Γεωργίας… χωρίς αναγγελία!
  4. Οι… Ειδικοί  ..με απολύμανση …..στην εξόντωση των κατσαρίδων, αναλαμβάνουμε επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες, κατσαρίδες, ψύλλους, κοριούς, ποντίκια, μυρμήγκια, κουνούπια, μύγες, σκόρο κτλ. ) χωρίς αναγγελία!
  5. Εταιρείες –επιτηρήσεις με ολοκληρωμένες διαχειριστικές λύσεις – έκδοση κοινοχρήστων σε όλη την Ελλάδα, που εκδίδουν αποδείξεις – τιμολόγια και πιστοποιητικά , χωρίς αναγγελία, λόγο κάποιων ‘’ιδιωτικών συμφωνητικών – συμβάσεων’’ με επιστήμονες που έχουν αναγγελία και τους παρέχουν τα ‘’Πιστοποιητικά’’, ίσως και τα βιοκτόνακλπ.
  6. Απολύμανση σε κατσαρίδες ,κοριούς, ακάρεα, ψύλλους, σκόρο,. Κλπ  χωρίς αναγγελία!
  7. Επίσης, διαθέτουμε από το ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ αρ. αδείας ……. για την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών με αναφορά ότι είναι και μέλος συνδέσμου του κλάδου χωρίς αναγγελία!
  8. Καταπολεμούμε πάσης φύσεως έντομα & παράσιτα βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία, η μυοκτονία γίνεται για τον έλεγχο των τρωκτικών σε ένα χώρο, η δε απολύμανση, πρέπει απαραιτήτως να εφαρμόζεται μετά τις μυοκτονίες ή τις απεντομώσεις, Σας παρέχουμε το σχετικό πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον χημικό μας για τυχόν υγειονομικό έλεγχο.) χωρίς αναγγελία!
  9. Στη εταιρεία παρέχονται Υπηρεσίες Απολύμανσης & Απεντόμωσης  χωρίς αναγγελία , αλλά και
  10. Εντομοαπωθητικό Χώρου υψηλής ποιότητας Εγκεκριμένο από το ΥΠ.Α.Α.Τ, με την διευκρίνιση.

Προσοχή αναφέρουν : Χρησιμοποιείται σε χώρους εστίασης και παρασκευής τροφίμων, σε εστιατόρια, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, νοσοκομεία, βιομηχανικούς χώρους, αποθήκες κ.α. Δεν σκοτώνει, αλλά απομακρύνει μύγες ,κουνούπια & σκνίπες κ.α., αλλά και ότι : Η επιλογή του σημείου στο οποίο θα τοποθετηθεί η συσκευή γίνεται με ευθύνη του επιχειρηματία και πάντοτε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.  χωρίς αναγγελία!

Όταν στην έγκριση είναι καταχωρημένο ως βιοκτόνο αποθετικό ΤΠ19 και αναφέρεται:  Για χρήση µε την αυτόματη συσκευή ψεκασμού από επαγγελματίες χρήστες . Τοποθετείστε τη συσκευή: σε ύψος 2-2,5 μέτρα από το έδαφος, -μπροστά και κάτω από τη συσκευή, να µην υπάρχουν: – εκτεθειμένα τρόφιμα σε οποιαδήποτε μορφή – επιφάνειες και υλικά που έρχονται σε επαφή µε τρόφιμα – οικιακά ζώα (ωδικά πτηνά, ενυδρεία ) και άνθρωποι,-μακριά από ρεύματα αέρος (εγκαταστάσεις κλιματισμού) και πηγές ανάφλεξης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επαγγελματικούς χώρους (Εσωτερικοί αποθηκευτικοί, δημόσιοι, επαγγελματικοί χώροι, εργοστάσια τροφίμων, σταβλικές εγκαταστάσεις, εκτροφεία) και νοσοκομεία (εκτός θαλάμων ασθενών).

Για όλα τα αναγραφόμενα, χωρίς να  υπάρχει αναγγελία όταν:  Από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠ.Α.Α.Τ,  οι διευκρινιστικές απαντήσεις αναφέρουν , ότι και για τα ετοιμόχρηστα βιοκτόνα,  σε περιπτώσεις όπου διενεργείται απεντόμωση – μυοκτονία και σε ιδιωτικούς μεν χώρους που παρέχονται όμως υπηρεσίες στέγασης ή/και σίτισης κτλ (πχ ξενοδοχεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, λεωφορεία, πλοία, σκάφη αναψυχής κτλ) τότε το παραπάνω έργο –  με τα Βιοκτόνα  προϊόντα , – πρέπει να εκτελείται από επαγγελματίες που έχουν προβεί στην προβλεπόμενη  «Αναγγελία έναρξης »  σύμφωνα με το νόμο 3919/2011 και να τηρούνται πλήρως τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν υπάλληλο ή υπαλλήλους για τη διενέργεια του συγκεκριμένο έργο τότε θα πρέπει να έχουν προβεί και σε « Αναγγελία έναρξης  » σύμφωνα με το νόμο 3919/2011 και να τηρείται πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία .

Έχουν απαγγελθεί κυρώσεις από το ΥΠ.Α.Α.Τ σε  εταιρείες που διενεργούσαν ‘’εφαρμογές εγκεκριμένων ετοιμόχρηστων βιοκτόνων’’ , χωρίς να έχουν την προβλεπόμενη «Αναγγελία έναρξης » σύμφωνα με το νόμο 3919/2011.κλπ (πχ. οι εφαρμογές βιοκτόνων –Κατάλογος βιοκτόνων του ΥΠ.Α.Α.Τ  – με παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα κλπ.) Δεν γνωρίζω τις διοικητικές κυρώσεις που μπορεί να έχουν επαγγελματίες  πχ , που παρέχουν υπηρεσίες στέγασης ή/και σίτισης κτλ (πχ ξενοδοχεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, λεωφορεία, πλοία, σκάφη αναψυχής κτλ) όταν αγοράζουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τα τοποθετούν οι ίδιοι.

Όλα αυτά γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται , αν δεν ενεργοποιηθεί η νομοθεσία  (Περί προβολής εφαρμογών με χρήση βιοκτόνων, κλπ),  αλλά και ενεργοποίηση των  ‘‘ανύπαρκτων  ελέγχων’’,  -λόγο έλλειψης προσωπικού – από το ΥΠ.Α.Α.Τ και την εκάστοτε Δ.Α.Ο.Κ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρα μας, έστω διαδικτυακά ή/και με την ηλεκτρονική διασταύρωση ( τιμολογίων, αποδείξεων, πιστοποιητικών κλπ), έως ότου αρχίσει και η «Συνταγογράφηση επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων » κλπ . Η συνεισφορά με περισσότερη ενημέρωση από τον Σύνδεσμο (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.) αλλά και από τα Σωματεία , Γεωπόνων, Χημικών , Εποπτών Δημόσιας Υγείας , Τεχ. Γεωπόνων, Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π., Επιμελητήρια, μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και για παραπλάνηση των καταναλωτών, ώστε μην χρειάζεται να γίνονται καταγγελίες με χρονοβόρες διεκπεραιώσεις.!!!!

Συμπεραίνοντας έχει διαπιστωθεί ότι, με την ενημέρωση μέσω των  άρθρων, ημερίδων, σεμιναρίων, έχουν βοηθηθεί και οι εταιρείες-επιχειρήσεις που είχαν ίσως ‘’παραπλανηθεί ‘’ από κάποιους ‘’επιστήμονες’’, ή/και από κάποιες  ‘’ασάφειες- παραθυράκια’’ που χρειάζονταν  περισσότερες διευκρινήσεις κλπ, αλλά και στο να δημιουργούνται  Θέσεις εργασίας για τους Νέους Επιστήμονες, που άρχισαν να βλέπουν  με ‘’θετικό πρόσημο ’’ στην αναζήτηση –βάση πτυχίου–  ως λύση για την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων,  σε τομείς υγειονομικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, απέναντι στις νεοσύστατες προκλήσεις  του Pest Control & Hygiene  Services.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά και από τι θέλουμε και εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας, διότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί το πρόβλημα της ενασχόλησης των “μη επαγγελματιών ” που προσφέρουν υπηρεσίες, χωρίς επαγγελματική συνείδηση και επιχειρηματική ηθική, “παίζοντας” ίσως και με την Υγεία των καταναλωτών , την Περιούσια τους αλλά και το Περιβάλλον.

Οι καταναλωτές δε, για να βοηθήσουν, θα πρέπει να τηλεφωνούν για  Απεντόμωση –Μυοκτονία :

  • Στις αναρτημένες εταιρείες –επιχειρήσεις που βρίσκονται στις  Αναγγελίες/Γνωστοποιήσεις  έναρξης άσκησης επαγγέλματος Καταπολέμησης Εντόμων και Τρωκτικών (βάσει του Ν.3919/2011)
  • Σε όσες εταιρείες –επιχειρήσεις προβάλλονται έντυπα και αναγραφούν τα στοιχειά του υπευθύνου επιστήμονα με τον αριθ αναγγελίας στο ΥΠ.Α.Α.Τ
  • Σε όσες εταιρείες –επιχειρήσεις προβάλλονται ηλεκτρονικά  και αναγράφονται τα στοιχεία του επιστήμονα με τον αριθ αναγγελίας  και το Link στην καρτέλα του με την Αναγγελία/Γνωστοποίηση  έναρξης άσκησης επαγγέλματος στο ΥΠ.Α.Α.Τ.
  • Όταν ο υπεύθυνος επιστήμονας ,που φέρει την  «Αναγγελία έναρξης »  σύμφωνα με το νόμο 3919/2011,να παρευρίσκεται στον χώρο εφαρμογής.
  • Όταν γνωρίζει αναλυτικά , τι θα γίνει πριν ή/και μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή μεθόδων που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αντιμετώπιση προβλημάτων. κλπ
  • Αν υπάρχει διαχείριση σε πολυκατοικία από ιδιοκτήτη ή διαχωριστική εταιρεία- επιχείρηση , δεν επιτρέπουμε να γίνει εφαρμογή Απεντόμωσης –Μυοκτονίας, όταν ο υπεύθυνος επιστήμονας δεν παρευρίσκεται στον χώρο εφαρμογής – αν όμως γίνει εφαρμογή- και πρέπει να υπογράψετε κάποιο έντυπο , αναφέρεται ότι η εφαρμογή έγινε χωρίς την παρουσία του υπευθύνου επιστήμονα και χωρίς την σύμφωνη γνώμη σας, κρατάτε αντίγραφο– με τα στοιχεία του εφαρμοστή και το αποστέλλετε στις ανάλογες υπηρεσίες.
  • Και σε αυτήν την περίπτωση οι υπεύθυνοι διαχειριστές, αλλά και οι εφαρμοστές βιοκτόνων ,θα πρέπει να μελετήσουν λεπτομερέστατα την Υπουργική Απόφαση (νέα υγειονομική διάταξη) , αν και περιγράφονται αναλυτικά , όπως πχ στο άρθρο 3 της παρούσας, για (κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.) προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.
  • Οι δε υπεύθυνοι επιστήμονες να μην υπογραφούν ‘’Πιστοποιητικά’’- Βεβαιώσεις , αν δεν βρίσκονται παρόν κατά την εφαρμογή διότι, σε όποιον προβαίνει σε επαγγελματική χρήση βιοκτόνων προϊόντων αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και απαγορεύεται η εφαρμογή καταπολεμήσεων εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους ,για χρονική περίοδο από τρεις (3) μήνες έως πέντε (5) έτη, αν  δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλής η εφαρμογή των βιοκτόνων αυτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα για την επίβλεψη του έργου της καταπολέμησης.»

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή:  https://www.greenandcleanhotels.gr/ανεξέλεγκτες-προβολές-και-εφ/