Ετοιμόχρηστα βιοκτόνα σε χώρους φιλοξενίας;

Ετοιμόχρηστα βιοκτόνα σε χώρους φιλοξενίας;

Τα Βιοκτόνα προϊόντα είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο να αποτρέπουν ή σκοτώνουν κάθε ζωντανό μικροοργανισμό για την προστασία των ανθρώπων, ζώων, υλικών & αντικειμένων από παθογόνους μικροοργανισμούς. Παρά την ωφελιμότητά τους, στις μέρες μας, η αγορά τους και η χρήση τέτοιων επικίνδυνων χημικών ουσιών, μπορεί να προκαλέσουν εκτός από επιμόλυνση στους εσωτερικούς χώρους.

Μια από τις επισημάνσεις του εκπαιδευτή Χημικού, στα Επιμορφωτικά προγράμματα σύγχρονων τεχνικών και ειδικών επεξεργασιών καθαρισμού ταπήτων και ταπετσαριών (στρωμάτων-σαλονιών κλπ), ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο μπορούν να κάνουν χρήση εντομοκτόνων μόνο επιστήμονες αδειοδοτημένοι για την καταπολέμηση εντόνων και τρωκτικών. Η δε ενημέρωση που έγινε από εκπρόσωπο του ΥΠ.Α.Α.Τ  για τα βιοκτόνα , με Πρωταρχικό στόχο την προστασία του καταναλωτή, αλλά και για τα εκπαιδευτικά έντυπα όπου ορθώς  αφαιρέθηκαν  τα περί βιοκτόνων, από το βιβλίο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων .

Οι επιστήμονες  εντομολογίας, στον Οδηγό Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομαεπισημαίνουν στην  Σελίδα 27, ότι τα ακάρεα της σκόνης, δοθέντος του ότι το άσθμα και οι λοιπές διαταραχές οφείλονται περισσότερο στα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.) και όχι στα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, προτείνεται η συχνή απομάκρυνσή τους με καθαρισμό (π.χ. ειδικές σκούπες).

Θα πρέπει να αναφέρω ότι, σε όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια-(Απεντομώσεων – Μυοκτονιών) μεγάλη βαρύτητα στις μεθόδους για τους κοριούς,  διότι έχει επισημανθεί ότι μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους σε ένα χώρο, μπορεί να μην αποκλείουν την μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών και να συνδεθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία άμεσα με τις Λοιμώξεις στην Δημοσιά Υγεία. Επιπλέον δε, σε εφαρμογές με ατμό , πίεση 4-10bar για 184,13⁰C,(υπέρθερμου ατμού) , το αποτέλεσμα του ‘’ αναδυόμενου  χημικού κοκτέιλ ’’ στον τρόπο αλληλεπίδρασης,  δεν μπορεί να αποκλειστεί για την πρόκληση ‘’ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων’’, με την εισπνοή του..

Όλοι γνωρίζουμε ότι «η ημιμάθεια, αυτή η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας, είναι χειρότερη από την αμάθεια». Είναι πλέον καιρός να γίνουν βίωμα μας  οι ‘’επισφαλείς μορφές του υποτίθεται καθαρού’’, ώστε να μην ξεχνάμε ότι είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο. Πέρα από οποία νομοθεσία, για ορθές πρακτικές εφαρμογές με ποιοτικά ασφαλείς προσφερόμενες υπηρεσίες, εναρμονισμένες στις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης. Είναι πλέον καιρός, ο κάθε επαγγελματίας σε χώρους φιλοξενίας να αντιληφθεί ότι είναι στο χέρι του να απαιτεί ένα καλύτερο  περιβάλλον, για τον ίδιο τους εργαζόμενους αλλά και τους φιλοξενούμενους , με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’, προστατεύοντας τους από τους κινδύνους της ‘‘ανεξέλεγκτης χρήσης’’ βιοκτόνων που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας.

Υπάρχει αυστηρότητα στους νόμων περί Βιοκτόνων προϊόντων του ΥΠ.Α.Α.Τ. που ανήκουν στους τύπους προϊόντων 18 και 19 ως εντομοκτόνα, απωθητικά;

  1. Απ΄ ότι γνωρίζω στις διοικητικές κυρώσεις, ως προς την διαφήμιση, αλλα και παράνομη επαγγελματική χρήση βιοκτόνων προϊόντων, ακόμα και ετοιμόχρηστων, χωρίς την κατοχή της προβλεπόμενης «Αναγγελίας έναρξης άσκησης επαγγέλματος» σύμφωνα με το νόμο 3919/201,επιβάλλονται πρόστιμα από τριακόσια (300) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ κατά παράβαση κλπ.
  2. Η έκδοση ‘’πιστοποιητικών’’ που αναφέρουν «αντιαλλεργική προστασία» από εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο που παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ. Η όποια χορήγηση Πιστοποιητικού- Βεβαίωσης  καθαρισμού, με ή/και χωρίς αντιαλλεργική προστασία στρωμάτων, στοιχείο που δεν υφίστανται των περιλαμβανομένων στην έγκριση κυκλοφορίας του ετοιμόχρηστου βιοκτόνου, με αποτέλεσμα ο εφαρμοστής να διενεργεί, παράνομη επαγγελματική χρήση βιοκτόνων αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ, μιας και δεν θα κατέχει την προβλεπόμενη «Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος» σύμφωνα με το νόμο 3919/2011, πολύ περισσότερο για προσφερόμενη  ΄΄ Εγκεκριμένη Πιστοποίηση ‘’ του ΥΠ.Α.Α.Τ,  σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία ή μικρά καταλύματα με κάθε αγορά Ετοιμόχρηστου εντομοκτόνου – ακαρεοκτόνου, μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ κλπ. κατά παράβαση κλπ.
  3. Κυρώσεις με πρόστιμα επιβάλλονται και επί των παραβάσεων παραποίησης ή/και παραπληροφόρησης όταν πχ ( Η αναγραφή στο πεδίο εφαρμογής της έγκρισης αναγράφεταιΕσωτερικοί και εξωτερικοί κατοικημένοι χώροι, κλουβιά φύλαξης ζώων και χώροι που συχνάζουν κατοικίδια ζώα, χώροι πρασίνου (αλέες, θάμνοι & διακοσμητικά φυτά, χλοοτάπητες) και προστεθούν- δημόσιοι χώροι, επαγγελματικοί χώροι, εμπορικοί χώροι κλπ.
  4. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι κυκλοφορούν διαδικτυακά, σε φαρμακεία κλπ, εγκεκριμένα ετοιμόχρηστα βιοκτόνα απωθητικά που αναγραφούν και στην ετικέτα αντιαλλεργική προστασία, στοιχείο αφιστάμενο (δεν υφίστανται )των περιλαμβανομένων στην έγκριση κυκλοφορίας τους αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ. (Παραποίηση ετικέτας βιοκτόνου αλλά και η διακίνηση μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα  έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ κλπ.)
  5. Σε περιπτώσεις όπου διενεργείται απεντόμωση – μυοκτονία και σε ιδιωτικούς μεν χώρους που παρέχονται όμως υπηρεσίες στέγασης ή/και σίτισης κτλ (πχ ξενοδοχεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, λεωφορεία, πλοία, σκάφη αναψυχής κτλ) τότε το παραπάνω έργο πρέπει να εκτελείται από επαγγελματίεςπου έχουν προβεί στην προβλεπόμενη «Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος»  σύμφωνα με το νόμο 3919/2011 και να τηρούνται πλήρως τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν υπάλληλο ή υπαλλήλους για τη διενέργεια του συγκεκριμένο έργο τότε θα πρέπει να έχουν προβεί και σε « Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος » σύμφωνα με το νόμο 3919/2011 και να τηρείται πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία.

Θα πρέπει να γίνουν κατ’ επείγουσες ερωτήσεις από τους Αρμόδιους Φορείς  του Τουρισμού στο ΥΠ.Α.Α.Τ,  με διευκρινίσεις της νομοθεσίας  για τις διοικητικές κυρώσεις που μπορεί να έχουν και οι ξενοδόχοι ,  με την  ‘’εφαρμογή βιοκτόνων ’’ από τους υπευθύνους για την καθαριότητα , η/και από τις επιχειρήσεις- εταιρείες που διενεργούν συγκεκριμένες εφαρμογές,  χωρίς να έχουν τη  προβλεπόμενη «Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος » σύμφωνα με το νόμο 3919/2011.κλπ (πχ. οι εφαρμογές βιοκτόνων –Κατάλογος βιοκτόνων του ΥΠ.Α.Α.Τ  – με παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα κλπ.)

Σοβαρά, θα πρέπει να μελετηθούν και από τους Συμβούλους “Προ-αξιολόγησης”,  από τους Διαπιστευμένους Φορείς, για την διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων σε αστέρια, τον Διαπιστευμένο Φορέα Ελέγχου , το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού.

Όταν υπάρχει ‘’ελλιπής ενημέρωση’’ ,για τα θέματα των Απεντομώσεων – Μυοκτονιών , αλλά και η ενεργοποίηση της απαιτούμενης μέριμνας για εφαρμογή της νομοθεσίας από το   ΥΠ.Α.Α.Τ μαζί με τις εκάστοτε Δ.Α.ΟΚ  κλπ, μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι, Σύνδεσμοι (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.) , Σωματεία Γεωπόνων, Χημικών , Εποπτών Δημόσιας Υγείας , Τεχ. Γεωπόνων, Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.,  Επιμελητήρια, για πρόληψη ίσως και από κίνδυνους του’’ αλόγιστου οικονομικού κέρδους’’, τον αθέμιτο ανταγωνισμό,  την ‘’κατάργηση των επιστημόνων’’ κλπ , αποφεύγοντας έτσι και καταγγελίες  με τις χρονοβόρες διεκπεραιώσεις.!!

Όλες οι παράμετροι στα προαναφερόμενα, πρέπει να ελέγχουν ως θέματα βιοκτόνων από το ΥΠ.Α.Α.Τ, το Υπουρ. Υγείας,  αλλά και σε θέματα ελέγχου από τις εκάστοτε ΔΑΟΚ  και Υγειονομικές Υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρα μας.  (Πληροφορίες  από το ΥΠ.Α.Α.Τ,  καλέστε στα 2109287219,2109287165 ή με email στο syg030@minagric.gr)

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή : https://www.greenandcleanhotels.gr/ετοιμόχρηστα-βιο…α-σε-χώρους-φιλο/

Σχετικά Άρθρα

  1. Πλεονεκτήματα και Κίνδυνοι από Εφαρμογές Επαγγελματικής Χρήσης Βιοκτόνων .
  2. Απεντόμωση – Μυοκτονία : Με ’’Αναγγελία’’ Επιστήμονα ή Χωρίς.!!!
  3. Αντενδείξεις εφαρμογών με αλληλεπιδράσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.
  4. Ενημέρωση για την προστασία των πολιτών από τα ‘‘ πάρτι εφαρμογής βιοκτόνων’’ .