Επιτακτική ανάγκη οι κανόνες αυταπόδεικτης διαφάνειας με ιχνηλασιμότητα για την ασφαλή παράδοση των χώρων.

Επιτακτική ανάγκη οι κανόνες αυταπόδεικτης διαφάνειας με ιχνηλασιμότητα για την ασφαλή παράδοση των χώρων. 

Οι προκλήσεις που προκύπτουν από το άγνωστο του Coronavirus στους πολύπλοκους εσωτερικούς  χώρους , χρειάζονται  επαγγελματική κατάρτιση,  εξειδικευμένο εξοπλισμό με βεβαιωμένη εκπαίδευση άλλα και περισσότερη αυστηρότητα στην ‘’ιχνηλασιμότητα ‘’ των εφαρμογών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος καθαρισμού-απολύμανσης  σε χώρους σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.. Πρέπει οι συνθήκες και οι διαδικασίες  να αποδεικνύουν την Βεβαιωμένη εξειδίκευση στις  Ολοκληρωμένες Επαγγελματικές Εφαρμογές Καθαριότητας Απολύμανσης και Αποκατάστασης. Έτσι εξασφαλίζουν,  όχι μόνο  την ασφαλή παράδοση των χώρων ,χωρίς επιμολυσμένο περιβάλλον και δευτερογενείς μολύνσεις , χωρίς φθορές, καταστροφές, κλπ., αλλά και τις  Κατευθυντήριες Οδηγίες του ΕΛΙΝΥΑΕ σε εργασιακούς χώρους για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και πολιτών ,  πάντα με την Βεβαίωση των εργασιών τους.

Επείγουσες Διορθωτικές Ενέργειες , διότι δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από το άγνωστο του Coronavirus και τον ανεξέλεγκτο  ‘‘χημικό πόλεμο’’ των ‘’ προληπτικών απολυμάνσεων ‘’  .  Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικές  διαταραχές και με Αυξημένη Επικινδυνότητα σε ασθένειες με υπερευαισθησία. Όλα αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται –βλέπε  κλιματιστικά-  διότι οι Ολοκληρωμένες Εφαρμογές Απολύμανσης  έγινα χωρίς προϋποθέσεις  και αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων  , αλλά και χωρίς σχέδιο εφαρμογών για πλήρη αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων από ‘‘μολυσματικούς παράγοντες’’ και ιδιαίτερα ‘’επικίνδυνες λοιμώξεις’’, κατά το μέγιστο δυνατό πριν από την εκ νέου χρήση των χώρων και των αντικειμένων.

Προσοχή: Η έννοια της ποιότητας του αέρα στους  εσωτερικούς χώρους δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας .

Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή, γιατί με τις εμφανιζόμενες ‘’Σύγχρονες προκλήσεις’’ σε τομείς με ‘’Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απολυμάνσεων ‘’ , λόγο των ‘’μεταβαλλόμενων καταστάσεων’’  του πολύπλοκου εσωτερικού περιβάλλοντος , ή/και με  κάθε ‘’μορφή απολύμανσης’’  και την  μη ορθή χρήση μεθόδων, μπορεί ίσως και να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Η πολυπλοκότητα και το εύρος των παραπάνω υποκαθιστούν στην διοίκηση της κάθε επιχείρησης – εταιρείας που  πρέπει να διαχειριστεί τις Ολοκληρωμένες Επαγγελματικές Εφαρμογές Καθαριότητας Απολύμανσης και Αποκατάστασης των χωρών , με ύποπτο ή από επιβεβαιωμένο κρούσμα, εμφανίζεται  ως μια σημαντική πρόκληση.

 Για την επιτυχία της όλης αυτής προσπάθειας, πέρα από την απαραίτητη βαθιά γνώση της Βεβαιωμένης εξειδίκευσης, είναι απαραίτητη και η στενή συνεργασία με Επιστήμονες ( όπως πχ Ειδικό Ιατρό Εργασίας ) λόγο του άγνωστου από το Coronavirus . Σε αυτή όμως την συλλογική προσπάθεια ,ίσως να είναι πλέον απαραίτητη και η συνεργασία με έναν Σύμβουλο Υγιεινής (Υγιεινολόγο ) , εφόσον αναφερόμαστε για την προάσπιση της υγείας του ατόμου, της οικογένειας, της κοινότητας και του πληθυσμού, αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των σε ένα υγιεινό, λειτουργικό και ασφαλές εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον.

Όταν στην καθημερινότητα μας οι εφαρμοστές απολυμάνσεων μετατρέπουν τα προβλήματα σε κέρδη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επικινδυνότητα τους ακόμα και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, τότε αποδεδειγμένα ίσως και να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των καταναλωτών.!!!!

Λόγοι που καθιστούν τους  κανόνες της αυταπόδεικτης διαφάνειας  ως τους πλέον απαραίτητους. Η δε συνεχής ενημέρωση των πολιτών για την απαραίτητη νέα κουλτούρα υγιεινής, πρέπει να συνοδεύεται και με την ενημέρωση για την απαραίτητη  τεκμηριωμένη τεχνική μελέτη που πρέπει να απαιτούν από τους εφαρμοστές , λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του κάθε χώρου ξεχωριστά.

 Όλοι ως πολίτες αυτής της χώρας , πρέπει να έχουμε μια πληρέστερη ενημέρωση για τα πρωτόκολλα ολοκληρωμένων επαγγελματικών περιβαλλοντικών και υγειονομικών εφαρμογών , για το πριν ή /και μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή, αλλά και την ‘’ανάγκη εισαγωγής πρόσθετων μέτρων’’ στις περιπτώσεις όπου παρουσιάζεται επικινδυνότητα, διατηρώντας έτσι ένα υψηλό επίπεδο υγιεινής και μείωσης κινδύνου.

  • Έτσι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες – χωρίς μεταβιβάσεις– θα μπορούν να προβούν  – πάντα ηλεκτρονικά– στην παραλαβή των Βεβαιώσεων –Πιστοποιητικών– με τον αντίστοιχο φάκελο τεκμηριωμένης τεχνικής  μελέτης , από τον κάθε υπεύθυνο που διαχειρίστηκε τις Ολοκληρωμένες Επαγγελματικές Εφαρμογές Καθαριότητας Απολύμανσης και Αποκατάστασης των χωρών , με ύποπτο ή  επιβεβαιωμένο κρούσμα .
  • Το γενικό σκεπτικό αυτής της λειτουργίας έχει ως στόχο την άμεση γνώση και διενέργεια ορθού ελέγχου ιχνηλασιμότητας,  ώστε να ανιχνευτούν ακόμα  και υλικά στα ‘’ ρυπογόνα κοκτέιλ’’,  μαζί και με ‘’ το έξτρα μικροβιακό φορτίο’’  ή  κάθε το  ‘’απολυμαντικό νεράκι’’- όπου εδώ τα πράγματα είναι ποιο επικίνδυνα- αλλά αν ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια της υγιεινής των χώρων.
  • Μήπως οι ηλεκτρονικές παραλαβές των φακέλων θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να ‘’εισέρχονται από χθες’’ ,   για να διαπλάθει αν στην  κάθε Βεβαίωση-Πιστοποίηση, έκτος από τα στοιχειά του σκευάσματος (εγκρίσεις, Ε.Ο.Φ., κλπ) και ότι θα πρέπει  να γίνουν εργασίες καθαριότητας μονάδων κλιματισμού, αλλά και  ενδελεχής απορρύπανση, επιμελημένη  εξυγίανση και εφαρμογή Αποκατάστασης  χωρίς υπολειμματικότητα των χώρων;
  • Για τις επιπτώσεις που μπορεί τυχών να προκύψουν από  τον ανεξέλεγκτο  ‘‘χημικό πόλεμο’’ των ‘’ προληπτικών απολυμάνσεων ‘’   και  δεν έχει ληφθεί υπόψη  η επικινδυνότητα τους,  ακόμα και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπου αποδεδειγμένα  θέτουν σε κίνδυνο ζωές, πως και που θα καταλογιστούν οι έφθινες ;   

Στον ΣΕΑΜΕ θα πρέπει να θυμούνται, ότι για την ‘‘ανεξέλεγκτη χρήση’’ βιοκτόνων που μας αφορά όλους, έχω επανειλημμένα αναφερθεί με επισήμανση του προβλήματος  που υπάρχει με τον ΚΑΔ 81.29.11 (Υπηρεσίες απολύμανσης και εξολόθρευσης (μυοκτονίας κλπ) στο ΥΠ.Α.Α.Τ. , μετά από έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο μιας ‘’ ομάδας επιστημόνων ‘’ που είχαν την δυνατότητα να ασχοληθούν  βάση πτυχίου , με το επάγγελμα για απεντομώσεις – μυοκτονίες .

Θα πρέπει να διαχωριστούν οι Υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίας, από τους ΚΑΔ  για την καθαριότητα –απολύμανση και  να μεταφερθούν με καινούργιους  ΚΑΔ  (π.χ. στις Υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη φυτική παραγωγή του ΥΠ.Α.Α.Τ. κλπ) . Αυτά θα πρέπει να διορθωθούν, διότι εκτός των άλλων δημιουργούνται περιβλήματα σε διαγωνισμούς για απεντομώσεις – μυοκτονίες  με τις απολυμάνσεις , αλλά στην σύγχυση που έχουν προκαλέσει στους καταναλωτές.

Όταν γίνει η αναγγελία του Νέου ΚΑΔ για όσους φέρουν την ειδική αναγγελία έναρξης από το ΥΠ.Α.Α.Τ.,  τότε πολλοί επιτήδειοι εφαρμοστές με ‘’απολυμάνσεις εντόμων’’ θα βρεθούν ‘’εκτεθειμένοι’’. Μετά δε και το άρθρο μου για τον Σχεδιασμός ελέγχων στις απεντομώσεις – μυοκτονίες, η απάντηση που έλαβα από το ΥΠΑΑΤ, για την  Διοικητική δράση στα υπαρκτά προβλήματα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών υγειονομικής σημασίας, (απεντομώσεις-μυοκτονίες) , αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας  με Κατεπείγον  Εγκύκλιο  λόγο και των καταστάσεων – όπου πολλοί έχουν ‘’βαφτίσει’’ –την απεντόμωση – απολύμανση,  θα πρέπει να εντάξει τις  Διορθωτικές Ενέργειες, για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεντόμωσης με πλήρη αποκατάστασης του χώρου κατά το μέγιστο δυνατό, όπως επισημαίνεται από το (Ε.Ο.Δ.Υ – για την ψώρα),  πριν από την εκ νέου χρήση των αντικειμένων, αλλά και  κανόνες αυταπόδεικτης διαφάνειας  με ιχνηλασιμότητα για την ασφαλή παράδοση των χώρων.

Έτσι – χωρίς μεταβιβάσεις– οι υπηρεσίες  του Υπουργείου  Υγείας σε κάθε περιφέρεια θα μπορούν να προβούν  – πάντα ηλεκτρονικά– στην παραλαβή των Βεβαιώσεων –Πιστοποιητικών– με τον αντίστοιχο φάκελο τεκμηριωμένης τεχνικής  μελέτης , από τον κάθε υπεύθυνο που διαχειρίστηκε τις ολοκληρωμένες επαγγελματικές εφαρμογές παρασίτων (απεντομώσεις – μυοκτονίες).

«Η ανάδειξη της επικινδυνότητας των Ημίμετρων με μεμονωμένες εφαρμογές, δημιουργεί την ανάγκη μιας επιμελημένης εφαρμογής μέτρων με στοιχειώδεις κανόνες, έτσι ώστε να προληφθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες απέναντι στους συνανθρώπους μας, αλλά και στο περιβάλλον.»

Όπως συχνά αναφέρω, ο καθένας από το ‘’δικό του μετερίζι ’’  και όλοι μαζί ‘’έχουμε χρέος να βρισκόμαστε δίπλα στους φορείς’’. Απαιτείται η συμπόρευση όλων των δυνάμεων για την πρόληψη με ευαισθητοποίηση στην προαγωγή της υγείας ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής όλων μας. Η πρόληψη δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από την συνεχιζόμενη έλλειψη βούλησης σε όλα τα επίπεδα. Η δε κινητοποίηση της συλλογικής ευαισθησίας, πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη για το σχεδιασμό δράσεων, προς όφελος της κοινωνίας όλων των πολιτών.

Δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ακόμα και με τις ασάφειες ή/και στρεβλώσεις που μπορεί να υπάρχουν , αλλά και από τι θέλουμε και εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας, διότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί το πρόβλημα της ενασχόλησης των “μη επαγγελματιών ” που προσφέρουν υπηρεσίες, χωρίς επαγγελματική συνείδηση και επιχειρηματική ηθική, εκμεταλλευόμενοι τους σχεδόν ‘’ μη υπαρκτούς ελέγχους ’’,κλπ.

Και φυσικά όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τους χώρους φιλοξενίας, αλλά και για κάθε Μ.Μ.Μ ως έναν ‘’Κώδικα Οδικής Υγιεινής’’ , για να μπορέσει η χώρα να υποδεχθεί τουρισμό.

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες , ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: https://www.greenandcleanhotels.gr/?p=2161