Οικονομικές παρενέργειες και από τα σκαθάρια των χαλιών.!!

Οικονομικές παρενέργειες και από τα σκαθάρια των χαλιών.!!

Κολεόπτερο (Coleoptero) της οικογένειας Dermestidae, που συνήθως αναφέρονται ως τα σκαθάρια με το παρατσούκλι «Wooly αρκούδες», σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα όπου οι τριχωτές καμπιοειδείς προνύμφες με το χαρακτηριστικό αγκαθωτό τους, μπορεί να προκαλέσουν  μεγάλους ερεθισμούς. Είναι μια από τις  πληγές «Υγειονομικής σημασίας»  που έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα «κοινωνικά επίπεδα».Πολλά από τα 48 είδη (τα οποία ανήκουν σε 12 γένη) αυτής της οικογένειας υπάρχουν στην κεντρική Ευρώπη και παρασιτούν στα σπίτια.

Η Αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να μεγαλώνει και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση τους, συνδέοντας την  Εναρμόνιση των Δαπανών  με την Ποιότητα των Παρεχομένων Υπηρεσιών της επιτρεπόμενης αποκατάστασης του προβλήματος

Η συνεργασία του  Επαγγελματία καθαριστή ταπήτων  με τον ανάλογο εναρμονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό για Επαγγελματική απορρύπανση, αναζωογόνηση και εξυγίανση των χαλιών, με τον  Αδειούχο Επαγγελματικά Επιστήμονα Απεντόμωσης  στην Περιοχή σας,  για την επιστημονική εφαρμογή της‘‘ εντομοκτόνου θεραπείας’’ .

Αυτή η Επαγγελματική συνεργασία κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα της επιστημονικής εφαρμογής , μιας και το πιο δύσκολο στην καταπολέμηση των σκαθαριών είναι η εξόντωση των προνυμφών που βρίσκονται μέσα -στο βάθος- των χαλιών και όχι των εντόμων, ώστε να αποτραπούν οι συνεχόμενες επανεφαρμογές εντομοκτόνου.

Αν και στις επισημάνσεις για τα Επιμορφωτικά προγράμματα σύγχρονων τεχνικών και ειδικών επεξεργασιών καθαρισμού ταπήτων και ταπετσαριών (στρωμάτων-σαλονιών κλπ), ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο μπορούν να κάνουν χρήση εντομοκτόνων μόνο επιστήμονες αδειοδοτημένοι για την καταπολέμηση εντόνων και τρωκτικών, αλλά και  μετά την ενημέρωση που έγινε από  εκπρόσωπο του ΥΠ.Α.Α.Τ  για τα βιοκτόνα, η χρήση ετοιμόχρηστων βιοκτόνων  συνεχίζει ίσως να γίνεται και στα χάλια,  χωρίς την ορθή επιστημονική εφαρμογή.

Η εύρεση αποδεικτικών στοιχείων για τα είδη σκαθαριών που προσβάλλουν τα χαλιά (Coleoptero Οικογένεια Dermestidae), όπως οι προνύμφες  που προκαλούν ζημιές στα μάλλινα αντικειμένων, χαλιά και υφασμάτινες επενδύσεις επίπλων μουσειακών δειγμάτων η δερμάτινα, μετάξι, βελούδο, τσόχες . Μερικά βρίσκονται πίσω από έπιπλα και ντουλάπια και μπορούν όμως να προσβάλουν υλικά με οργανικές ουσίες όπως βαμβακερά , κεράτινα και οστέινα αντικείμενα, συνθετικά υφάσματα όταν έχουν εμποτιστεί με ιδρώτα, λάδια, μπύρα, γάλα η χυμούς φρούτων, τρίχες ζώων, ψίχουλα, τα φτερά από νεκρά έντομα και διάφορα σκουπίδια. Ο έλεγχος σε σκεπές και τα πρεβάζια των σπιτιών για ύπαρξη φωλιάς πτηνών είναι υποχρεωτικός , μιας και αναπτύσσονται σε χώρους όπου κουρνιάζουν πουλιά και υπάρχουν φτερά, τσόφλια αβγών κλπ , οπού οι προνύμφες των σκαθαριών της οικογένειας Dermestidae μπορεί να μεταπηδήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού με έντονες προσβολές σε ρούχα και χαλιά. Οι προνύμφες ή σκαθάρια εντοπίζονται να σέρνονται και να περιπλανιόνται κατά μήκος περίπου μιας επιφάνειας σε περιοχές μακριά από όπου τρέφονται.

Προσοχή: Με την ‘’απολύμανση του σπιτιού’’ δεν γίνεται καταπολέμηση σε περίπτωση προσβολής από κάποιο παράσιτο και δεν δημιουργούμε καμιά μία προστασία στο σπίτι από ανεπιθύμητα έντομα – εισβολείς- για προληπτικούς λόγους διότι τα έντομα δεν Απολυμαίνονται. Μεγαλύτερη προσοχή  χρειάζεται και σε υποδείξεις εφαρμογών με υποκορισμό και χρήση φωσφίνης από  ’’εξειδικευμένα συνεργεία’’, διότι απαγορεύονται εφαρμογές φωσφίνης σε κατοικημένες περιοχές ή σε απόσταση 50 μέτρων από αυτές, αλλά και η χρήση σε οποιοδήποτε χώρο που γειτνιάζει με χώρους παραμονής ανθρώπων ή ζώων ακόμη και όταν διαχωρίζεται με τοίχο από μπετόν.

Είναι πλέον καιρός να γίνουν βίωμα μας  οι ‘’επισφαλείς μορφές  του υποτίθεται καθαρού’’, ώστε να  απαιτούμε ένα καλύτερο  περιβάλλον, με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’, για να προστατευτούμε από τους κινδύνους της ‘‘ανεξέλεγκτης χρήσης’’ βιοκτόνων που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας, πέρα από οποία νομοθεσία, για ορθές πρακτικές εφαρμογές με ποιοτικά ασφαλείς προσφερόμενες υπηρεσίες, εναρμονισμένες στις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο info@greenkeepings.gr  η να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή:  https://www.greenandcleanhotels.gr/οικονομικές-παρε…ιες-και-από-τα-σ/