Η ‘‘ανεξέλεγκτη χρήση’’ βιοκτόνων μας αφορά όλους!

Όταν η υγεία, που αποτελεί το υπέρτατο και θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό για την ευημερία μιας κοινωνίας πολιτών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες περιβαλλοντικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος,   με απώτερο σκοπό την προαγωγή τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τότε η καθαριότητα και υγιεινή , πέρα από το να είναι δείκτες πολιτισμού των ανθρώπων που δείχνουν ότι σέβονται τη δημόσια υγεία, είναι και θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, για την προστασία  της Δημόσιας Υγείας από τους ¨εχθρούς της¨, έτσι ώστε η λήψη μέτρων πρόληψης να είναι απαραίτητη από όλους μας- Πολίτες και Πολιτεία!

Η προστασία του βίου, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως πρόσκληση για να ξεπεράσουμε την κρίση αξιών αλλά και τα αδιέξοδα με τις ‘‘ανεξέλεγκτες  χρήσεις’’ βιοκτόνων, που συνεχίζουν να είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο. Η εστίαση τους γίνεται περισσότερο στις  Βιο-επιδράσεις  της ‘‘ανεξέλεγκτης προαγωγής ’’ των  στους εσωτερικούς  χώρους , όπου σε μια συντονισμένη και άμεση προσπάθεια με την επίτευξη συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, θα βοηθούσε κατά πολύ στην διασφάλιση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αν και ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να είναι ενήμερος, για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στους χώρους του γενικά , η συνέχιση που υπάρχει στην κατηγορία των Υπηρεσιών απεντόμωσης και μυοκτονίας ξεκινά από τους Υπάρχοντες ΚΑΔ (Κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας 2008) του ΥΠ.ΟΙΚ. Στο ΥΠ.Α.Α.Τ έχει γίνει ενημέρωση και έχει επισημανθεί  από τον Δεκέμβριο του 2014, ότι οι ΚΑΔ στις Υπηρεσίες  απεντόμωσης  και μυοκτονίας,  είναι καταχωρημένοι μαζί με τους  ΚΑΔ των υπηρεσιών  καθαριότητας  και  απολύμανσης, ως :

  • 81.29.1Άλλες υπηρεσίες καθαρισμού
  • 81.29.11 Υπηρεσίες απολύμανσης και εξολόθρευσης (μυοκτονίας κλπ)
  • 81.29.11.01 Υπηρεσίες απολύμανσης αποθηκών και άλλων χώρων
  • 81.29.11.02 Υπηρεσίες απολύμανσης οικιών.

Θα πρέπει  να διαχωριστούν οι Υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίας, από την καθαριότητα – τις απολυμάνσεις  και  να μεταφερθούν με καινούργιους  ΚΑΔ  (π.χ. στις Υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη φυτική παραγωγή του ΥΠ.Α.Α.Τ. κλπ) . Αυτά θα πρέπει να διορθωθούν, διότι εκτός των άλλων δημιουργούνται περιβλήματα σε διαγωνισμούς για απεντομώσεις – μυοκτονίες  μετις απολυμάνσεις , άλλα και προβλήματα στους Νέους Επιστήμονες σε επιδοτούμενα προγράμματα.

Όταν γίνει η αναγγελία του Νέου ΚΑΔ  , σε όσους φέρουν την ειδική αναγγελία έναρξης από το ΥΠ.Α.Α.Τ.,  τότε πολλοί επιτήδειοι εφαρμοστές με ‘’απολυμάνσεις εντόμων’’ θα βρεθούν ‘’εκτεθειμένοι’’. Επιπλέον  αν με τα τις εφαρμογές, στις Βεβαιώσεις και τα Πιστοποιητικά …εκτός των άλλων υποχρεώσεων αναφέρονται  , Ημερομηνία/ Ώρα και  Αρ. Παραστατικού (Απόδειξης) και το αντίστροφο τα Παραστατικά   θα αναφέρουν  Ημερομηνία/ Ώρα και  Αρ. Βεβαίωσης ή Πιστοποιητικού,  θα βοηθούσε κατά πολύ στονέλεγχο για την  ‘’ανεξέλεγκτη χρήση βιοκτόνων’’,  στον  περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού,  αλλά και στην παραπληροφόρηση- παραπλάνηση των καταναλωτών. κλπ.

Πέρα από οποία νομοθεσία, για ορθές πρακτικές για ασφαλείς εφαρμογές και ποιοτικά προσφερόμενες υπηρεσίες, εναρμονισμένες στις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης , η ενημέρωση ως πρωταρχικό στόχο πρέπει να έχει την προστασία του καταναλωτή.

Στην υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής Διαχείρισης πρέπει να συμμετέχουμε όλοι , ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο αποδεκτά τρόπο η κάθε αντιμετώπιση , για την βελτίωση των συνθηκών για την προστασία  της Δημόσιας Υγείας .

Αν και οι παρεμβάσεις για ενημέρωση με σεμινάρια , από τον Γεωπονικό Σύλλογο Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με την ΠΕΕΓΕΠ, ή/και  Εκπαιδευτικα Σεμινάρια Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  από την ADP Development,  αλλά και με τις ημερίδες που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.),  οι εξελίξεις τρέχουν με υψηλές απαιτήσεις και η στήριξη για την ανάπτυξη του κλάδου προς τους επαγγελματίες του κλάδου  των Απεντομώσεων –Μυοκτονιών, χρειάζεται  πληρέστερη ενημέρωση, με περισσότερες  εκπαιδευτικές ημερίδες ή/και σεμινάρια, κλπ

Η ευγενής υπενθύμιση θεμάτων , που μένουν αναπάντητα όμως και αφορούν την (Απεντόμωση –  Μυοκτονία),  πρέπει να συνεχίζεται να γίνεται , για να ενημερώνονται οι επαγγελματίες, που τους άφορα άμεσα , αλλά και οι καταναλωτές.

Είναι πλέον καιρός ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί ότι είναι στο χέρι του να απαιτεί ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, για τον ίδιο την οικογένειά του και γενικά  τους συνανθρώπους του, προστατεύοντας τους από τους κινδύνους της ‘‘ανεξέλεγκτης χρήσης βιοκτόνων’’ που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας.

Κινέζικη παροιμία: «Όταν κάποιος μοιράζεται κάτι χρήσιμο μαζί σας, έχετε ηθική υποχρέωση να το μοιραστείτε με τους άλλους»

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , στην πολυκατοικία, τις τοπικές και πληθυσμιακές ομάδες, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

 Πηγή:  https://www.greenandcleanhotels.gr/?p=1366