House Dust Mite : Ακάρεα οικιακής σκόνης !!
Για τα ακάρεα που βρίσκονται σε συνδυασμούς με την οικιακή σκόνη , έχουμε αναφερθεί πολλές φόρες . Υπενθυμίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται, στην αλλεργική αντίδραση από τα περιττώματα τους και τα αποσυνθεμένα μέρη τους στα στρώματα αλλά και όπου υπάρχει ‘’οικιακή σκόνη’’.
Οι επιστήμονες εντομολογίας, στον Οδηγό Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομα, επισημαίνουν στην Σελίδα 27, ότι σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση έχουν η καθαριότητα, οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και η μείωση της υγρασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα ακάρεα της σκόνης, δοθέντος του ότι το άσθμα και οι λοιπές διαταραχές οφείλονται περισσότερο στα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.) και όχι στα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, προτείνεται η συχνή απομάκρυνσή τους με καθαρισμό (π.χ. ειδικές σκούπες). Οι δε Ιατρικοί επιστήμονες επισημαίνουν , ότι εκτός από τα σπόρια των βακτηριδίων της μούχλας , τα περιττώματα των ακέραιων και η αποσύνθεση τούς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες διαταραχές κλπ.
Έτσι λοιπόν πρέπει να δίνεται μεγάλη βαρύτητα από τους ‘’επαγγελματίες εφαρμοστες’’, δοθέντος του ότι ,οι λοιπές ‘’διαταραχές υγείας’’ μπορεί να προκαλούνται και από την ‘‘ανεξέλεγκτη προαγωγή βιοκτόνων ’’, στον πόλεμο των ‘‘ψεκασμών εκ των έσω’’ με ‘’όπλα’’ τις δελεαστικές προσφορές των ‘‘γενναίων εκπτώσεων στην υγεία’’, αλλά και στην επικινδυνότητα της καθημερινότητας των ανυποψίαστων εγκλωβισμένων καταναλωτών, στο σύνδρομο της Υπερ-χρήσης Βιοκτόνων, κινδυνεύοντας να χαθούν στα ‘’ψιλά γράμματα’’ που κρύβουν οι ‘’έξτρα χρεώσεις’’ από την επιμόλυνση στους εσωτερικούς χώρους .
Όπως έχουμε αναφερθεί, σε Γενική συνέλευση του Σωματείου Ταπητοκαθαριστηρίων «Η Αττική.» , με πρωταρχικό στόχο την προστασία του καταναλωτή, μέσα από τις ποιοτικά ποιο ασφαλείς προσφερόμενες υπηρεσίες στον καθαρισμό χαλιών και υφασμάτινων επιφανίων, έγινε ενημέρωση με αναφορά στα βιοκτόνα από το ΥΠ ΑΑΤ, Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Φυτοπροστατευτικών και Βιοκτόνων Προϊόντων, τον Κο Αθανάσιο Ζούνο. (Βιοκτόνα και Δημόσια Υγεία). Στο δε βιβλίο «Σύγχρονες τεχνικές και ειδικές επεξεργασίες καθαρισμού ταπήτων και ταπετσαριών», έγιναν οι επισημάνσεις και διορθώσεις από τον καθηγητή Χημικό Σπύρο Πάγκαλο, γα την Αντιαλλεργική προστασία, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο μπορούν να κάνουν χρήση εντομοκτόνων μόνο επιστήμονες αδειοδοτημένοι για την καταπολέμηση εντόνων και τρωκτικών. Οι καθαριστές μπορούν να εφαρμόσουν απολυμάνσεις οι οποίες στρέφονται κατά των βακτηρίων και των λοιπών μικροβίων (όχι κατά των εντόμων), χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. απολυμαντικά.
Δυστυχώς, όπως οι πρακτικές για τις Απεντομώσεις – Μυοκτονίες συνεχίζουν να είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο με τα ‘‘ πάρτι εφαρμογής βιοκτόνων’’ , έτσι συνεχίζουν να υπάρχουν και οι πρακτικές για Βιολογικόυς Καθαρισμόυς Στρωμάτων & Καναπέδων , όπου χρησιμοποιούν τεχνολογίες με ειδικό ψεκασμό για Αντιαλλεργική προστασία. Υπάρχουν δε καθαρισμοί και με ‘‘πιστοποιημένες υπηρεσίες αντιαλλεργικής προστασίας στρωμάτων ‘’ για ιδιώτες ,ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις , ενοικιαζόμενα δωμάτια, παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ, όταν σύμφωνα με το νόμο 3919/2011 για το ΥΠ.Α.Α.Τ δεν επιτρέπεται η εφαρμογή Βιοκτόνων χωρίς την παρουσία επιστήμονα με «Αναγγελία έναρξης » . Μετά δε τον καθαρισμό των στρωμάτων εμφανίζονται και οι πολυδάπανες ‘‘κρυφές χρεώσεις’’.
Ο όρος” Βιοκτόνο“ (biocidal) προέρχεται από την Ελληνική λέξη βίος (bios), που σημαίνει ζωή και το λατινικό ρήμα caedere, που σημαίνει “σκοτώνω”.
Διάσπαρτα συνεχίζουν να είναι στο διαδίκτυο ‘’αντιαλλεργικά φυτικά σπρέι’’, ισχυριζόμενα για 100% θνησιμότητα στα ακάρεα (ενήλικες, νύμφες και αυγά) κλπ. ,με την ακαρεοκτόνο δράση του σπρέι που περιέχει και σιτρονέλλα. Στην Ευρώπη η σιτρονέλλα (citronella) θωρείται εντομοαπωθητικό και η χρήση της απαγορεύεται ως απωθητικό, πολύ δε περισσότερο αν οι ισχυρισμοί της ετικέτας ή/και της ενημέρωσης το καθιστούν ως προϊόν ‘’βιοκτόνο’’.
Υπάρχουν στο διαδίκτυο και εγκεκριμένα βιοκτόνα απωθητικά από το ΥΠΑΑΤ (2016) για ακάρεα, κοριούς, ψύλλους, σε υφασμάτινες επιφάνειες, με πολλαπλές εφαρμογές και με ‘‘φυσική δραστική ’’ για την εξουδετέρωση όλων των αλλεργιογόνων ουσιών και την αναστολή ανάπτυξης των ακάρεων , προσφέροντας αποτελεσματική αντιαλλεργική προστασία. Εδώ χρειάζεται μεγαλύτερη Προσοχή, διότι εκτός από το ‘‘Απωθητικό για ακάρεα, κοριούς, ψύλλους, σε υφασμάτινες επιφάνειες’’, όλα τα άλλα δεν προσδιορίζονται στην έκκριση.
‘’Κυκλοφορούν’’ και εγκεκριμένα βιοκτόνα (ΤΠ18) για καταπολέμηση βαδιστικών (ψύλλους, κοριούς, μυρμήγκια, κατσαρίδες, ακάρεα της σκόνης, αράχνες) κλπ, όπου στον τρόπο εφαρμογής του προϊόντος , για άλλες επιφάνειες έχει έγκριση και άλλα βλέπουν και ακούνε στο διαφημιστικό βίντεο οι καταναλωτές.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, στον ψεκασμό μετά τον καθαρισμό, με οποιασδήποτε μορφής ‘’βιολογικό αντιαλλεργικό σπρέι’’ για ‘’απολύμανση ‘’ των στρωμάτων και προστασία από τα ακάρεα, ως ‘‘ακίνδυνο για τα κατοικίδια και τον άνθρωπο ΄΄, διότι ο προσδιορισμός με τη λέξη ‘’απολύμανση ‘’ παραπέμπει σε βιοκτόνο με έγκριση από τον ΕΟΦ, αλλά και όταν τα ακάρεα δεν απολυμαίνονταιπαραπέμπει που!!.
Επιπλέον χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην χρήση ’’ ολοκληρωμένων οικολογικών συστημάτων’’, οποιασδήποτε μορφής ατμού (πίεση 4- 10 bar για 184,13⁰C), για την καταπολέμηση – εξάλειψη των ακάρεων, σε υφάσματα και στρώματα, όταν σχεδόν στο σύνολο των εταιρειών στρωμάτων το απαγορεύουν και μπορεί να χαθεί και η εγγύηση, αλλά και τις υπερβολές για την λάμπα UVC, ως προς την καταπολέμηση – εξάλειψη των αλλεργιογόνων ακάρεων.
Προσοχή: Μην ‘‘δολοφονείτε τα ακαρεα ‘’
Μην ‘‘δολοφονείτε τα ακαρεα ‘’, αυτά τα κομψά ζωάκια με σπρέι , αφρούς, κ.λ.π, διότι δεν θα λύσετε τα προβλήματα των αλλεργίων που προέρχονται από την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περιττώματα τους, αν δεν τα αποβάλετε, ( να τα βγάλετε έξω), χωρίς ώμος να τα ανακυκλώνετε ώστε να μολύνετε περισσότερο τον περιβάλλοντα χώρο.
Τα άκαρεα ‘‘εσωτερικής σκόνης’’ είναι δύσκολο «να βγουν έξω» από ένα στρώμα με τον παραδοσιακό καθαρισμό μιας ηλεκτρικής σκούπας. Απεναντίας μπορεί με την τριβή να δημιουργηθεί στατικός ηλεκτρισμός, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πιο εύκολα στο στρώμα. Αν δεν έχετε καθαριστή στρωμάτων , πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, (κάθε 2 βδομάδες), να τα βγάζετε έξω, να τα χτυπάτε Φορώντας Υποχρεωτικά Μάσκα και να τα αφήνετε να τα βλέπει ο ήλιος, όταν όμως δεν έχει ‘‘Καυσαέριο’’.
‘‘ Όπως λένε οι Βρετανοί ειδικοί «το καλύτερο εντομοκτόνο είναι η καθαριότητα» και ότι «το πιο δραστικό όπλο κατά των προσβολών είναι ένα εξειδικευμένο επαγγελματικό σύστημα απορρύπανσης» (ειδική σκούπα-Μπουχέλος 2000),αλλά και ποιο πρόσφατα στον Οδηγό Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομα (2015). Σελίδα 27 (π.χ. ειδικές σκούπες). ‘’
Αν η διαδικασία του καθαρισμού γίνει στο δωμάτιο, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι διαφορετική, ώστε να μην γίνει επιμόλυνση από τις αποβαλλόμενα ‘‘ερεθιστικά φορτία’’ αλλεργιογόνων , που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή/και αναπνευστικά προβλήματα κ.λ.π,.
Οι υπεύθυνοι εφαρμοστές ,θα πρέπει να μελετήσουν λεπτομερέστατα την Υπουργική Απόφαση (νέα υγειονομική διάταξη) , αν και περιγράφονται αναλυτικά , όπως πχ στο άρθρο 3 της παρούσας, για (κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.) προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία
Είναι πλέον καιρός ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί ότι είναι στο χέρι του να απαιτεί ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, για τον ίδιο και την οικογένειά του και γενικά τους συνανθρώπους, προστατεύοντας τους από τους κινδύνους της ‘‘ανεξέλεγκτης χρήσης’’ βιοκτόνων που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας. Πριν από κάθε αγορά βιοκτόνου για ακαρεα , κοριούς, ενημερώνεστε από τον Κατάλογο βιοκτόνων κατά δράση του ΥΠΑΑΤ, όπου αν δεν υπάρχει ή άλλα αναφέρονται στην ετικέτα, ενημερωτικό υλικό – βίντεο, τότε ενημερωθείτε από το ΥΠΑΑΤ.
Ζητώντας πληροφορίες από το ΥΠΑΑΤ, ενεργοποιούνται τα της νομοθεσίας (Περί διαφήμισης προς χρήση βιοκτόνων, κλπ) , αλλά και με την ενεργοποίηση των ‘‘ανύπαρκτων ελέγχων’’, – έστω και ηλεκτρονικά- βοηθάτε στο να μειώνετε το χρόνο κατά πολύ σε όσους θέλουν να κάνουν ‘‘ πάρτι με τα βιοκτόνα’’ .
Ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους διαμονής των διακοπών σας, διότι όταν η επιστροφή σας από τις διακοπές όταν συνοδεύεται με Κοριούς και άλλες ‘‘καλοκαιρινές παρασιτώσεις’’, φέρνει παρενέργειες – όχι μόνο στην τσέπη– αλλά και στα κρεβάτια σας !!!
Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , στην πολυκατοικία, τις τοπικές και πληθυσμιακές ομάδες, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π
Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887
Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Πηγή: http://cleaningnews.gr/house-dust-mite/
Σχετικά Άρθρα
- Τι γνωρίζετε για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων;
- Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση.!!
- Βρείτε ένα καθαρό χώρο για σας!!
- Η τήρηση βασικών κανόνων με ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά μέτρα διαχείρισης για την προαγωγή υγείας.
- Καθαρό ή Υποτίθεται Καθαρό και Υγιεινό Περιβάλλον.!!!
- Η Αναγκαιότητα των Υπηρεσιών με Εξειδικευμένες Bio-Εφαρμογές.
- Φροντίζω να Ζω Ανθρώπινα
- Για Ποια Καθαριότητα Στρωμάτων Μιλάμε;
- Πολυδάπανες οι ‘‘κρυφές χρεώσεις’’ μετά τον καθαρισμό στρωμάτων.
- Τι Πρέπει να Προσέξετε πριν Καθαρίσετε τα Στρώματα.
- Ξενοδοχεία: Καθαρισμός Στρωμάτων στην κατάταξη για τις κατηγορίες αστέρων;!!!
- Μήπως οι ‘‘Οικολογικοί Bio – κτόνοι’’ κυκλοφορούν ανάμεσα μας;!!!
- Διαταραχές με Αυξημένη Επικινδυνότητα στις Λοιμώξεις.
- Bio-καθαρισμός στρωμάτων : Μια αγνοημένη υπηρεσία !!!