Ξενοδοχεία: Καθαρισμός Στρωμάτων στην κατάταξη για τις κατηγορίες αστέρων;!!!

Ξενοδοχεία: Καθαρισμός Στρωμάτων με Αγορά ή Παροχή Υπηρεσιών, στην κατάταξη για τις κατηγορίες αστέρων;!!!

‘‘Ο σεβασμός στις ανάγκες του επισκέπτη, μαζί με την παροχή ενσωματωμένων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους τομείς της εσωτερικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, είναι απαραίτητα στοιχεία περιβαλλοντικού πολιτισμού για κάθε είδους ξενοδοχειακής μονάδας, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες μέχρι τις οικογενειακές επιχειρήσεις.’’

Σε προηγούμενο άρθρο για την φιλοξενία σε ενοικιαζόμενα δωμάτια , με αναλυτικές και τεκμηριωμένες επισημάνσεις με προβλήματα. Στην συνεχεία γίνεται η Κατάργηση της Τροποποίησης ,με την επαναφορά της απεντόμωσης σε επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα,  όπου στο τέλος υπογραμμίζοντας επισημαίναμε ότι … εμείς θα συνεχίσουμε, μέσα από την σημασία της αναγκαιότητας, για πληρέστερη και τεκμηριωμένη ενημέρωση. !!!!.

Έτσι και για Αριθμ. 19102 (1) Τροποποίηση της υπ’ αρ. 216/08.01.2015 , για το Κριτήριο 4.27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή), θα προσπαθήσω με αναλυτικές και τεκμηριωμένες επισημάνσεις, να αναδείξω τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν. Είναι γεγονός οτι μετά το άρθρο με τίτλο τι πρέπει να προσέξετε πριν καθαρίσετε τα στρώματα, άρχισαν σιγά- σιγά να αναδεικνύονται τα ‘‘προβλήματα’’.

Στο Κριτήριο 4.27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή), Απαιτείται πιστοποιητικό ή σχετική απόδειξη καθαριστηρίου ή ύπαρξη ειδικής συσκευής καθαρισμού στρωμάτων (ατμοκαθαριστής) στο ξενοδοχείο εκτός αν καλύπτεται το συγκεκριμένο κριτήριο με άλλο τρόπο, π.χ. εγγύηση κατασκευαστή.

Επισημάνσεις

Πιστοποιητικό : Παρέχουν, π.χ., Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ,Φορείς Πιστοποιήσεων ,κλπ, για δε παρέχοντες υπηρεσίες, πρέπει να εκδίδονται Βεβαιώσεις εφαρμογών, συνοδευόμενες με το αντίστοιχο παραστατικό , που για επαγγελματική εφαρμογή είναι πάντα Τ.Π.Υ. και όχι σχετική απόδειξη. 

Μαζί με την σχετική απόδειξη, αρχίζει σιγά-σιγά να διαπιστώνεται, ίσως και λόγο των καταστάσεων για τους απαραίτητους πόρους, να υπάρχει μια έξαρση σε ένα ‘’ υποτυπώδες επάγγελμα ‘’ της αυτοαπασχολούμενης καθαριότητας , με την ενασχόληση ατόμων  που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς να γνωρίζουν για στοιχειώδεις καθαριότητα με Κανόνες Υγιεινής,  μοιράζοντας ‘’χαρτάκια’’ με ‘’Βεβαιώσεις –Πιστοποιήσεις’’ , με την επισήμανση ότι, δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί ως πρόβλημα, όπως σε και πολλά αλλά επαγγέλματα.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω , ότι επαγγελματίες σε τομείς καθαριότητας και υγιεινής, θα ήταν τόσο ‘’ανεύθυνοι’’ ώστε να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ελλιπή ενημέρωση , θέτοντας ίσως σε κίνδυνο ακόμα και ζωές, στον βωμό της ακόρεστης ανθρώπινης πλεονεξίας και του αλόγιστου οικονομικού κέρδους. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιώ πάντα τη λέξη “υποτίθεται”, διότι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το «υποτίθεται καθαρό» είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο  και ειδικά στα στρώματα, έτσι ώστε η σύνδεση της ‘‘επιβάρυνσης των εσωτερικών χώρων με την υγεία’’ να προβληματίζει, όχι μόνο γιατί γίνεται επικίνδυνη απέναντι στους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, αλλά και πιο δαπανηρή.

Θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω ότι, οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, όταν ζητιάνε τις υπηρεσίες από μια επιχείρηση-εταιρεία καθαρισμού στρωμάτων, θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην επιλογή των μεθόδων . Διότι μια εταιρεία ακόμα και με Πιστοποιήσεις ISO, αγοράζοντας μια σκούπα γα να καθαρίζει στρώματα, χωρίς την Βεβαιωμένη εκπαίδευση ορθής εφαρμογής, για Bio-εφαρμογές απορρύπανσης και αναζωογόνησης των στρωμάτων, μαζί με την Εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, θα μπορούσε ίσως να αποφέρει όχι μόνο αρνητικά αποτελέσματα , αλλά και ένα επιπλέον κόστος ως ‘’κρυφές  χρεώσεις ‘’ ,στην φτηνή προσφορά που αποδεικνύεται εκ των υστέρων ποιο δαπανηρή.

(Ατμοκαθαριστής): Δεν γνωρίζω με ποιο σκεπτικό μπήκε η ‘’φωτογραφική παρένθεση’’ του ατμοκαθαριστή όταν,  όλοι οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας , γνωρίζουν ότι οι κατασκευαστές στρωμάτων αναφέρουν ότι τα στρώματα τους δεν πλένονται, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ατμός. Οι επιστήμονες  εντομολογίας, επισημαίνουν ότι μπορεί να επιδεινωνόσουν την ανάπτυξη των ακέραιων ,η δε Ιατρικοί επιστήμονες επισημαίνουν , ότι εκτός από τα σπόρια των βακτηριδίων ,τα περιττώματα των ακέραιων και η αποσυνθετικούς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες διαταραχές.  Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η χρήση οποιασδήποτε μορφής ατμού ,ακόμα και υπέρθερμου ατμού (πίεση 4-10 bar για 184,13ο C), ή “ Βιολογικού Καθαρισμού”, με μηχανήματα (πλύσης-απόπλυσης) ψεκασμού – αναρρόφησης (Spray – extraction) κλπ, διότι τα  βακτηρίδια της  μούχλας  παραμονεύουν  και μπορεί να προκαλέσουν  ‘’συχνές διαταραχές  στην υγεία’’,  αλλά και τις απρόσμενες καταστροφικές συνέπειες.

Εγγύηση κατασκευαστή: Το πρόβλημα, ίσως να ξεκινά από τις εταιρείες που εισάγουν ή/και εμπορεύονται μηχανήματα, διότι λόγο των καταστάσεων, εκτός από την Εγγύηση κατασκευαστή, που οφείλουν να βρίσκεται στο εγχειρίδιο με τις οδηγίες χρήσης και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις  ακόμα και επάνω στο πλαίσιο του μηχανήματος , όπου είναι υποχρεωμένες οι κατασκευάστριες εταιρείες να έχουν, εκδίδουν και έξτρα ‘’Πιστοποιητικά –Βεβαιώσεις’’ για τα μηχανήματα που εμπορεύονται , ως τα ‘’μαγικά χαρτάκια’’ που δίνουν, απλά για τον καθαρισμό στρωμάτων.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι αυτά τα ‘’τρικ’’ σε επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, όταν προβαίνουν σε αγορά ενός επαγγελματικού συστήματος Bio-εφαρμογών, για απορρύπανση και αναζωογόνηση στρωμάτων , εκτός από τις υποχρεωτικές οδηγίες χρήσης με τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις , πρέπει να σας ενημερώσουν , πως  θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της “ εσωτερικής επιμόλυνσης’’ από τα  ‘’Έξτρα Πιστοποιημένα’’ μηχανήματα, αλλά και ποιος θα σας παρέχει Βεβαιωμένη εκπαίδευση για την Ορθή εφαρμογή των Bio- εφαρμογών απορρύπανσης και αναζωογόνησης των στρωμάτων,  μαζί με την εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να μην προστίθενται στο αρχικό κόστος απόκτησης ως επιπλέον ‘’κρυφές  χρεώσεις ‘’, αναδεικνύοντας την αγορά του εκ των υστέρων, ποιο δαπανηρή. 

Το τελειότερο μηχάνημα να αγοράσετε, επειδή οι χώροι φιλοξενίας δεν είναι απλά το ‘’σπίτι του ιδιώτη καταναλωτή’’ , θα πρέπει στα άτομα που θα χειρίζονται το σύστημα , να υπάρξει η ανάλογη εκπαίδευση, ώστε να αποφεύγονται στο μέγιστο βαθμό τα αρνητικά αποτελέσματα, (επιμολύνσεις, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α.), εις βάρος της υγείας των φιλοξενούμενων.

Θα πρέπει ,πριν την κάθε αγορά , να συμφωνούν για την απόκτηση της, ο τεχνικός ασφαλείας αλλά και ο γιατρός εργασίας- όπου απαιτείται- ως σύμβουλοι. Διότι, σε ενδεχόμενη μέριμνα εφαρμογής των κριτηρίων, ή αρνητικού αποτελέσματος σε φιλοξενούμενο,  θα τρέχουν εκ των υστέρων, ψάχνοντας για να διαπιστώσουν ποιος φταίει, το τμήμα προμηθειών που έκανε την αγορά, ο υπεύθυνος  τεχνικός ασφαλείας ή ο γιατρός εργασίας κλπ , ή η εταιρεία που το αγοράσατε και σας έδωσε αυτό  το ‘’μαγικό χαρτάκι’’ ως έξτρα ‘’Πιστοποιητικό –Βεβαίωση’’;

Το σύνολο των γνώσεών και των εμπειριών μας είναι στη διάθεσή σας.

Η εμπειρία των 35 χρόνων , μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε, την ‘’βαθειά γνώση της πράξης’’,  ώστε να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε ενεργά και σύννομα, την κάλυψη στο Κριτήριο 4.27 , την κάλυψη στο Κριτήριο 4.1  με την εφαρμογή του «Ανέγγιχτου πλυσίματος στρωμάτων» με το ίδιο μηχάνημα, αλλά και στο πως θα γίνεται η εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, όπου θα καλύπτει την αναβαθμισμένη ποιότητα του ύπνου στα ξενοδοχεία. Παράλληλα δε η Πιστοποίηση των Επαγγελματικών μας Προσόντων , μαζί με την ενασχόλησης μας σε Επενδυτικά Σεμινάρια, μας  δίνει τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην προσπάθεια βελτίωσης στην εξέλιξης των προτύπων υγιεινής των στρωμάτων με απορρύπανση, αναζωογόνηση και απολύμανση.

Και επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι : Ο ίδιος επαγγελματικός εξοπλισμός χρειάζεται και για την προεργασία Bio-εφαρμογών , όπως από αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας, κοριούς,  ψύλλους,  ψείρες ψώρα  και τσιμπούρια (Κρότωνες). Σας  ενημερώνουμε ότι , με την άμεση επέμβαση προλαβαίνετε την εξάπλωση, σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, μιας και η προεργασία των Bio – εφαρμογών με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, κρίνεται απαραίτητη πριν ή και μετά από κάθε εφαρμογή, είτε με βιοκτόνα , από τον υπεύθυνο επιστήμονα ή κάτω από την αυστηρή επίβλεψή του καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής, ο οποίος είναι σαφώς ορισμένος στην « Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών» ή /και υπέρθερμου ατμού (πίεση 4-10 bar για 184,13ο C), θερμικής απεντόμωσης, ελεγχόμενης ή τροποποιημένης ατμόσφαιρας, στους εσωτερικούς χώρους.

Η απομάκρυνση, αλλεργιογόνων  παραγόντων και παρασίτων, αλλά και μεγάλης ποσότητας αυγών,  θα μειώσει την αναπαραγωγή τους , έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση του χώρου από υπερβολικές χρήσεις βιοκτόνων κατά το 1/3 περίπου,  αλλά και από τα προβλήματα της “επικίνδυνης  εσωτερικής επιμόλυνσης”, το κόστος των επισκέψεων, την ταλαιπωρία», αλλά και τα αρνητικά αποτελέσματα (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α.).

 ‘‘Η Ανάγκη για την Διατήρηση ενός Καθαρότερου και Υγιέστερου Περιβάλλοντος στους χώρους φιλοξενίας, δεν είναι μια δαπάνη ή μια πολυτέλεια αλλά μια Υποχρέωση, που πρέπει να παρέχεται στους φιλοξενούμενους.’’

Η ενθάρρυνση της εισαγωγής νέων καινοτομιών, όπως οι Bio-εφαρμογές καθαρισμού αντιρρυπαντικής τεχνολογίας  (Antipollution Technology) για εσωτερικούς χώρους,  με κανόνες και πρόληψη για το βίο-περιβάλλον, σε κάθε μορφή και με οποιονδήποτε τρόπο, βοηθώντας στην αποκατάσταση της ζημίας  που έχει ήδη υποστεί ο βίος, εξ αιτίας των ανθρώπινων ενεργειών.

Μπορεί, η ελλιπής ενημέρωση να δίνει σε κάποιους το χρόνο να κάνουν  ‘‘ πάρτι’’, έως ότου οι ενασχολούμενοι με τους χώρους φιλοξενίας, αρχίσουν να γνωρίζουν ότι για την αναβαθμισμένη ποιότητα του ύπνου, δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας με την απαιτούμενη μέριμνα εφαρμογής τους , αλλά και από τι θέλουν και ίδιοι ως επαγγελματίες , ώστε να δημιουργούν στο μέγιστο βαθμό καθαρούς και υγιεινούς εσωτερικούς χώρους, για μια απόλυτα υγιή διαβίωση στα Green and Clean Rooms.

Ο στόχος της ενημέρωσης είναι η ανάδειξη της κατάστασης, με  τις ‘’επισφαλείς μορφές ’’ του υποτίθεται καθαρού, όπου χαρακτηρίζει τον τρόπο με το όποιο αντιμετωπίζεται η στοιχειώδης προαγωγή καθαριότητας και υγιεινής, ακόμα και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Το ‘’θετικό πρόσημο ’’ της διαφορετικότητας για την ‘’διαχρονική αξία στον τρόπο Φιλοξενίας’’, μαζί με την υπέρβαση των απαιτήσεων, όταν γίνεται σωστά και με προδιαγραφές, δημιουργεί το ‘’συν’’ στην ανάπτυξη μιας Υγιέστερης Διαβίωσης’’ και στους χώρους φιλοξενίας

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες , ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

 Πηγή:https://www.greenandcleanhotels.gr/ξενοδοχεία-καθαρ…ς-στρωμάτων-με-α/

Σχετικά Άρθρα