Για Ποια Καθαριότητα Στρωμάτων Μιλάμε;

Για Ποια Καθαριότητα Στρωμάτων Μιλάμε;

Όλο και ποιο πολλοί επισκέπτες – ταξιδευτές με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’, αναζητούν διαδικτυακά μια πληρέστερη ενημέρωση ,για την διαχείριση προβλημάτων υγειονομικού και περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος στους χώρους φιλοξενίας. Το ευχάριστο είναι ότι αναζήτηση  για φιλοξενία, σε “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον” κ.λπ γίνεται και από Έλληνες φιλοξενούμενους, για μια ποιο αρμόνικα άνετη διαμονή, με στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας.

‘‘Ο σεβασμός στις ανάγκες του επισκέπτη, μαζί με την παροχή ενσωματωμένων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους τομείς της εσωτερικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, είναι απαραίτητα στοιχεία περιβαλλοντικού πολιτισμού για κάθε είδους ξενοδοχειακής μονάδας, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες μέχρι τις οικογενειακές επιχειρήσεις.’’

Βιολογικός καθαρισμός, βιοκαθαρισμός, ‘’πιστοποιημένος’’ καθαρισμός στρωμάτων με ‘’αντιαλγική προστασία’’  … όροι που ακούγονται  και βρίσκονται όλο και ποιο πολλοί τώρα τελευταία και στο διαδίκτυο.

Το να θέλει μία επιχείρηση – εταιρεία να έχει κέρδος σαφώς είναι και το ζητούμενο. Εκεί όμως που τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται είναι όταν ‘‘χρησιμοποιείται’’ ένα πρόβλημα των ανθρώπων ή/και του περιβάλλοντος, χωρίς να αποκλείεται το ‘’ίδιον όφελος’’ όταν αυτό το πρόβλημα μπορεί να έχει προκληθεί και από την ίδια την επιχείρηση – εταιρεία που προσπαθεί να το ‘‘λύσει’’. Έτσι απλά με δημοσιοσχετίστηκα τεχνάσματα, ή ’’χρησιμοποιώντας’’ το ISO,  προσπαθούν να καμουφλαριστούν μειώνοντας  κοστολόγια , παραβαίνοντας ακόμα και σύννομους κανόνες ‘‘ξεπλένοντας ένοχες ’’.κλπ , 

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα.

1.‘‘Χρήση ειδικού μηχανήματος εξυγίανσης με σύστημα φίλτρων HEPPA ’’ πληροφορώντας ότι η εξυγίανση των στρωμάτων είναι απαραίτητη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.. ’’χρησιμοποιώντας’’ και το ISO.

Η Εταιρία Kirby για παραπάνω από 100 χρόνια πωλεί το πλέον αξιόπιστο συστήματα πολλαπλών εφαρμογών καθαρισμού στρωμάτων,  χωρίς να αναφέρει πουθενά για την εξυγίανση των στρωμάτων με σύστημα φίλτρων HEPPA 11’’ , αλλά δεν προβάλει και κανένα ισχυρισμό περί υγείας  όσον αφορά στο Micron  Magic HEPA Filter system.

Προσοχή: Το συστήματα πολλαπλών εφαρμογών καθαρισμού στρωμάτων Kirby , χρησιμοποιείται σχεδόν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τις εταιρείες καθαρισμού στρωμάτων σε όλο τον κόσμο , όπου πολλές εταιρείες προσθέτοντας  μια λάμπα UVC ακτινοβολίας, το πωλούν με την δική τους  φίρμα ως ‘’μέθοδο ΄΄κλπ.

2. Αναφέρονται ξενοδοχεία που έχουν προσαρμόσει τις υπηρεσίες για ’’ φιλικά προς τις αλλεργίες δωμάτια’’. Κάποιοι τα προβάλουν με το ότι τα στρώματα έχουν ‘‘υποστεί βιοκαθαρισμό ’’… ‘’χρησιμοποιώντας’’ και το ISO.

Τα περιττώματα των ακέραιων που διοχετεύονται στον χώρο του δωματίου κλπ δημιουργώντας ‘’επιμόλυνση’’,ποιος θα τα καθαρίσει επωμιζόμενος το κόστος κλπ; ( οι ένοχες των κρυφών χρεώσεων)

3. Παρουσιάζουν τον κάδος συλλογής μετά τον ‘’στεγνό βιολογικό καθαρισμό στρώματος’’.

Τα περιττώματα των ακέραιων που παραμένουν ή διοχετεύονται στον χώρο του δωματίου κλπ δημιουργώντας ‘’επιμόλυνση’’, ποιος θα τα καθαρίσει επωμιζόμενος το κόστος; ( οι ένοχες των κρυφών χρεώσεων)

4. Παρουσιάζουν ατμοκαθαριστές για απολύμανση και  βαθύ καθαρισμό με ατμό, ή/και χρήση οποιασδήποτε μορφής ατμού, προτείνοντας παράλληλα και τα ειδικά αντιαλεργιακά, βιοκτόνα σπρέι.

Την εγγύηση των στρωμάτων που δεν θα καλύπτει η κατασκευάστρια εταιρεία , τα ειδικά αντιαλεργικά, βιοκτόνα σπρέι που Απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες χωρίς την παρουσία επιστήμονα με «Αναγγελία έναρξης »  του ΥΠΠΑΤ σύμφωνα με το νόμο 3919/2011, τις  “οικονομικές παρενέργειες’’ από ανεπιθύμητα αποτελέσματα νεκρών κοριών και των παραγώγων τους σε ένα χώρο, μαζί με τα  περιττώματα των ακέραιων που παραμένουν ή διοχετεύονται στον χώρο του δωματίου κλπ , ποιος θα τα καθαρίσει επωμιζόμενος το κόστος ; ( οι ένοχες των κρυφών χρεώσεων)

5.Παρουσιάζουν φορητά μηχανήματα χειρός τύπου Vacuette με ή και χωρίς UVC ακτινοβολία).

Τα φορητά μηχανήματα χειρός τύπου Vacuette , προτείνονται  και εμείς ,για την ενδιάμεση  συντήρηση και όχι για επαγγελματική χρήση απορρύπανσης των στρωμάτων.  ( Τονίζοντας τους την προσοχή κατά την αγορά συσκευών με UVC ακτινοβολία, όταν  ‘’αποστειρώνουν ’’ή ‘’σκοτώνουν’’ τα ακαρεα, αλλά  και  για την ελαστικότητά ή/και  τον αποχρωματισμό σε π.χ. νάυλον, ρεγιόν, σενίλ  κ.λ.π. ). Τα περιττώματα των ακέραιων που παραμένουν ή διοχετεύονται, στον χώρο του δωματίου κλπ , ποιος θα τα καθαρίσει επωμιζόμενος το κόστος; ( οι ένοχες των κρυφών χρεώσεων)

6. Όταν με την αναβάθμιση του 4.27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση, έγινε Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή) αναφέρεται,( Απαιτείται πιστοποιητικό ή σχετική απόδειξη καθαριστηρίου ή ύπαρξη ειδικής συσκευής καθαρισμού στρωμάτων (ατμοκαθαριστής) στο ξενοδοχείο εκτός αν καλύπτεται το συγκεκριμένο κριτήριο με άλλο τρόπο, π.χ. εγγύηση κατασκευαστή).

Ποια είναι τα κριτήρια: α) ..πως καθορίζουν την ειδική συσκευή καθαρισμού στρωμάτων, μήπως Επαγγελματική, μιας και θα χρησιμοποιείται για επαγγελματικές εφαρμογές;  β).. η φωτογραφική λέξη (ατμοκαθαριστής) τι προσδιορίζει όταν με την εφαρμογή  του σε στρώμα, δεν καλύπτεται από την εγγύηση του  κατασκευαστή;  γ)… η εγγύηση κατασκευαστή του μηνύματος  , όταν δεν καλύπτει  την  Βεβαιωμένη κατάρτιση των εφαρμοστών ,δ)  …γιατί υπάρχει η λέξη πιστοποιητικό- τι προσδιορίζει-  και όχι Βεβαίωση εφαρμογών;

Βλέποντας όλα αυτά οι φιλοξενούμενοι επισκέπτες – ταξιδευτές  με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’, πως μπορούν να είναι σίγουροι ότι όλα τα στρώματα σε χώρους φιλοξενίας , δεν θα είναι επιβαρημένες εστίες μικροβιακών φορτίων;

Γιατί ένα κριτήριο –απαραίτητο για την Υγεία των φιλοξενούμενων– με τις ασάφειες του, να δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, σε επιχειρήσεις –εταιρίες παροχής υπηρεσιών στους τομείς της καθαριότητας  , στις επιχειρήσεις –εταιρίες φιλοξενίας στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και αμφιβολίες –αμφισβητήσεις από τους φιλοξενούμενους επισκέπτες – ταξιδευτές;

Για την Ελλάδα το όραμα του «Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας», είναι η ανάπτυξη και καθιέρωση της Ελλάδας, ως ένας από τους πιο ελκυστικούς και αξιόπιστους προορισμούς Τουρισμού Υγείας, στον κόσμο. Παράλληλα ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ενσωμάτωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών, με στόχο της ολοκλήρωση της προσφοράς του «Ελληνικού προϊόντος» του Τουρισμού Υγείας.

Μήπως θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί η ποιότητα του καθαρισμού των Στρωμάτων και σε όλους τους χώρους φιλοξενίας στον κλάδο του τουρισμού;

Όπως όλοι γνωρίζουμε ότι “η ημιμάθεια είναι χειρότερη από τη αμάθεια“. Το να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς δεν είναι αρκετό γιατί το “υποτίθεται καθαρό είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο”.

Πρέπει πρώτα να επιλέξετε, τι πρέπει να κάνετε η να διορθώσετε, ώστε να προσεγγίζεται έως ανώτερο επίπεδο το 95% και μετά να γίνεται  …ότι καλύτερο.

Η δική μου προσέγγιση στις Bio-εφαρμογές καθαρισμού στρωμάτων

1.Ο ορισμός της λέξης Bio, προέρχεται από το Bιο (βίος=το ζείν),  όπου με το Bio -Περιβάλλον μας προσδιορίζει τους εσωτερικούς χώρους. Με σεβασμό στην ιδέα των δικαιωμάτων του βίου, για τις αποτελεσματικά επαγγελματικές Bio- εφαρμογές πρέπει να εφαρμόζονται, ως εναλλακτικές διαχειριστικές εφαρμογές  για την αναβάθμιση ενός εξελισσόμενου εσωτερικού περιβάλλοντος.

2. Μέχρι ότου η επιχειρηματικότητα να φτάσει να λειτουργεί με έναν εναλλακτικό τρόπο ,με καινοτόμες υποδομές ανάπτυξηςολοκληρωμένων λύσεων στην διαχείριση προβλημάτων Υγειονομικού και Περιβαλλοντολογικού Ενδιαφέροντος στους εσωτερικούς χώρους, χωρίς να βασίζεται πάντα στον ανταγωνισμό , θα πρέπει να συμπορευόμαστε με τις τεχνολογικές εξελίξεις ,για Μεγαλύτερη Προστιθέμενη Αξία στις υπηρεσίες φιλοξενίας, πετυχαίνοντας έτι ένα διαρκές επιδιωκόμενο πλεονέκτημα, προσφέροντας  μεγαλύτερη αξία στο Bio -Περιβάλλον.

3.Όπως εμείς με την εφαρμογή του προγράμματος  Reciprocity  επεκτείνουμε  τις ικανότητες μας – χτίζοντας γέφυρες – για την εξυπηρέτηση των πελατών και συνεργατών μας, υπάρχουν κι άλλες, επιχειρήσεις – εταιρείες που πραγματικά νοιάζονται για το Bio -Περιβάλλον , όπου μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες βοηθούν να λυθούν πραγματικά προβλήματα στην διαχείριση προβλημάτων στους εσωτερικούς χώρους,

4.Αυτές οι λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από μία ολιστική προσέγγιση που θα βασίζεται,  στην ριζική διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της παροχής των υπηρεσιών , με ορισμούς στην εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής και τήρησης μιας πλήρους ιχνηλασιμότητας (ανιχνευσιμότητας) σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα  του χώρου  φιλοξενίας αλλά και τις αξίες των συμφερόντων του φιλοξενούμενου επισκέπτη ταξιδευτή.

5.Πολλές φράσεις ή έννοιες μπορεί να συγκλίνουν  προς τον ‘‘οικολογικό χώρο’’, αλλά δεν αναφέρομαι ευσυνείδητα και επ’ ουδενί , στις λέξεις ‘’οικολογικός’’, ‘’βιολογικός’’, μιας και η ενσωμάτωση του Bιο-Περιβάλλοντος  στην επιχειρηματική πρακτική μας, προσδιορίζει την αποτελεσματικότητα απέναντι στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, διότι για μας η ιδανική δράση για την προστασία του, ξεκάνει από τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.

6.Η εμπειρία των 35 χρόνων, μας παρέχει τη δυνατότητα να ‘’μάθουμε’’ από την εμπειρία μας , επιτρέποντας μας δε να χρησιμοποιούμε, την ‘’βαθειά γνώση της πράξης’’. Μπορούμε να  βοηθήσουμε στην αποτελεσματική διαχείριση, -ενεργώντας σύννομα- για την κάλυψη των κριτήριων που καθορίζουν το συστήματα πολλαπλών εφαρμογών επαγγελματικού καθαρισμού στρωμάτων, στα Κριτήρια 4.27  και  Κριτήριο 4.1 , αλλά και στο πως θα γίνεται η εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, με τεκμηριωμένα στοιχειά όπου θα καλύπτει και την αναβαθμισμένη ποιότητα του ύπνου, στους χώρους φιλοξενίας.

7.Παράλληλα δε η Πιστοποίηση των Επαγγελματικών μας Προσόντων , μαζί με την ενασχόλησης μας σε Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, μας  δίνει τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην προσπάθεια βελτίωσης ,στην εξέλιξη των Προτύπων υγιεινής των στρωμάτων, με απορρύπανση, αναζωογόνηση και απολύμανση, αλλά και την βεβαιωμένη κατάρτιση των εφαρμοστών, ώστε οι χώροι φιλοξενίας να παίρνουν Βεβαίωση εφαρμογών ή/και να αποδίδουν εσωτερική, όταν έχουν αγοράσει τον εξοπλισμό και ο υπάλληλος έχει εκπαιδευτεί.

8.Δεν πρέπει όμως να αγνοείται η εκτεταμένη προεργασία των Bio – εφαρμογών με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, πριν ή και μετά από κάθε εφαρμογή αντιμετώπισης αρθρόποδων υγειονομικής σημασίας ( κοριούς,  ψώραψείρες)  στους εσωτερικούς χώρους, με την ορθή εφαρμογή και αυτών των μεθόδων.

Check in the Green and Clean Rooms

Η Ολοκληρωμένη Προσέγγιση στην Προληπτική Υγιεινή του Σήμερα, διασφαλίζει ότι οι χώροι του δωματίου διαχειρίζονται και παρακολουθούνται για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας  του, ως προς την προάσπιση της υγειονομικής ασφάλειας των φιλοξενούμενων.

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις:  Ένα ‘’τεστ προσδιορισμού’’ μας δείχνει αυτά που δεν φαίνονται!!!

Συμπέρασμα: 

α)  Κριτήρια καθορισμού των ειδικών συσκευών, για επαγγελματική χρήση καθαρισμού στρωμάτων αλλά  με την  αγορά  να παρέχεται Βεβαιωμένη κατάρτιση των εφαρμοστών.

β)  Κριτήρια καθορισμού της μεθόδων επαγγελματικού καθαρισμού στρωμάτων με προστασία,  της υγείας από την επιμόλυνση, της περιουσίας  από  καταστροφές , του περιβάλλοντος, για τις επιχειρήσεις –εταιρίες παροχής υπηρεσιών στους τομείς της καθαριότητας .

γ) Βεβαιωμένη κατάρτιση εφαρμοστών, των επιχειρήσεων –εταιριών ώστε με το Τ.Π.Υ., να εκδίδουν και Βεβαίωση εφαρμογών.

Όλες οι παράμετροι στα προαναφερόμενα, πρέπει να μελετηθούν σοβαρά, από τους Συμβούλους  Προ-αξιολόγησης,  από τους Διαπιστευμένους Φορείς, για την διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων σε αστέρια, τον Διαπιστευμένο Φορέα Ελέγχου , το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού.

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή : https://www.greenandcleanhotels.gr/για-ποια-καθαριότητα/ ‎

New-2022 -2023 Επαγγελματικός Εξοπλισμός Bio-Εφαρμογών Απολύμανσης-Απορρύπανσης-Εξυγίανσης & Αποκατάστασης

Σχετικά Άρθρα

  1. Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση;
  2. Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση.!!
  3. Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.
  4. Μια Ευγενική Υπενθύμιση-Διαχείριση Αέριας Ρύπανσης στους Εσωτερικούς Χώρους
  5. Τι Πρέπει να Προσέξετε πριν Καθαρίσετε τα Στρώματα.
  6. Think BioSanitizers ……….. η αποτελεσματικότητα στις συνθήκες υγιεινής.!!!!
  7. Ολοκλήρωση των κριτηρίων με “Καθαρά Δωμάτια φιλικού περιβάλλοντος”.!!!
  8. Βρείτε ένα καθαρό χώρο για σας!!
  9. Πολυδάπανες οι ‘‘κρυφές χρεώσεις’’ μετά τον καθαρισμό στρωμάτων.
  10. Ξενοδοχεία: Καθαρισμός Στρωμάτων στην κατάταξη για τις κατηγορίες αστέρων;!!!
  11. House Dust Mite : Ακάρεα οικιακής σκόνης!!
  12. Μήπως οι ‘‘Οικολογικοί Bio – κτόνοι’’ κυκλοφορούν ανάμεσα μας;!!!
  13. Bio-καθαρισμός στρωμάτων : Μια αγνοημένη υπηρεσία !!!
  14. Η Επίδραση της Bio-Απορρύπανσης των Στρωμάτων στους Χώρους Φιλοξενίας
  15. Όταν ‘’βιολογικός και οικολογικός’’ εμπλέκονται σε καθαρισμούς – απολυμάνσεις- απεντομώσεις !!
  16. Η τήρηση βασικών κανόνων με ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά μέτρα διαχείρισης για την προαγωγή υγείας.