Μήπως οι ‘‘Οικολογικοί Bio – κτόνοι’’ κυκλοφορούν ανάμεσα μας;!!!

Μήπως οι ‘‘Οικολογικοί Bio – κτόνοι’’ κυκλοφορούν ανάμεσα μας;!!!

Όλοι γνωρίζουμε ότι «η ημιμάθεια, αυτή η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας, είναι χειρότερη από την αμάθεια». Είναι πλέον καιρός να γίνουν βίωμα μας  οι ‘’επισφαλείς μορφές ’’ του υποτίθεται καθαρού, ώστε να μην ξεχνάμε ότι είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο.

Όταν οι καταναλωτές βλέπουν στο διαδίκτυο ή/και σε έντυπα για: 1) Καθαρισμό πλύσιμο και φύλαξη χαλιών

α) Βιολογικός καθαρισμός χαλιών…..  Όταν ο όρος  Βιολογικός Καθαρισμός αφορά την επεξεργασία λυμάτων, δηλαδή τη διαδικασία μέσω της οποίας διαχωρίζονται οι μολυσματικές ουσίες από το νερό των λυμάτων, με σκοπό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον χωρίς να το επιβαρύνει και να περιορίζεται η σπατάλη των υδάτων κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξης των μονάδων βιολογικού καθαρισμού για αστικά λύματα-βιομηχανικά απόβλητα.

β) Πλήρης Οικολογικός Βιοκαθαρισμός, Απολύμανση & Αποστείρωση  με ατμό ……για τον καθαρισμό και την απολύμανσή των λεκέδων, χρησιμοποιείται η μέθοδος ….μόνο οικολογικά προϊόντα καθαρισμού…. οι ίνες και οι ραφές των χαλιών και μοκετών διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα………  (από μια ώρα έως;)

γ) Οικολογικά ταπητοκαθαριστήρια η/και Βιολογικά ταπητοκαθαριστήρια ( Μήπως πρέπει να αναρτήσουν και τις ανάλογες άδειες;)

δ) Βαθύς Αντιμικροβιακός καθαρισμός …… Προσοχή: Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του ‘‘Βαθύ Αντιμικροβιακού καθαρισμού’’ , της ‘‘Αποφόρτισης μικροβιακού φορτίου’’ και των Εξειδικευμένων Επαγγελματικών Bio-Εφαρμογών καθαρισμού με εξυγίανση, για την εφαρμοσμένη μικροβιολογική & βακτιριακή απολύμανση , με εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ Απολυμαντικά.

ε)  Έμποροι Ολοκληρωμένων Οικολογικών  Συστημάτων Καθαρισμού, ‘’Απολύμανσης ‘’, με εσωτερικά links Αποποιούνται της Νομικής Ευθύνης Σχετικά με τον Όρο “Οικολογικό Προϊόν ή Υλικό”

Αυτά και πολλά περισσότερα , όταν στα προγράμματα ενημέρωσης του Green And Clean, για νέους Επιστήμονες  που θέλουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα των Bio-εφαρμογών Διαχείρισης των Εσωτερικών Χώρων, επισκέπτονται  χώρους οπού γίνεται καθαρισμός, συντήρηση και επισκευές ταπήτων   και βλέπουν την εφαρμογή υπέρθερμου ατμού (πίεση 4-10 bar για 184,13⁰C), από τριφασικά μηχανήματα (αξίας άνω των 6.500,00€ ), μονό σε ειδικές περιπτώσεις  εφαρμοσμένων  μεθόδων και όχι στα σπίτια, λόγο της ‘‘πολλαπλής επικινδυνότητας ’’τους.

2)Καθαρισμός και πλύσιμο Στρωμάτων.

α) Βιολογικός καθαρισμός στρωμάτων…..  Όταν ο όρος  Βιολογικός Καθαρισμός αφορά την επεξεργασία λυμάτων, δηλαδή τη διαδικασία μέσω της οποίας διαχωρίζονται οι μολυσματικές ουσίες από το νερό των λυμάτων, με σκοπό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον χωρίς να το επιβαρύνει και να περιορίζεται η σπατάλη των υδάτων κλπ.

β) Προσοχή στους Δωρεάν ‘’βιολογικούς καθαρισμούς ΄΄ … διότι μια επίσκεψη για Δωρεάν ‘’βιολογικό καθαρισμό ενός στρώματος ‘’ μπορεί να αποφέρει ,από  επιμόλυνση στους εσωτερικούς χώρους  έως και ανεπιθύμητες διαταραχές με Αυξημένη Επικινδυνότητα.

γ) Βιολογικός Καθαρισμός Στρωμάτων & Καναπέδων .. χρησιμοποιούμε τη νέα τεχνολογία οικολογικού καθαρισμού, η διαδικασία απολύμανσης  και  ειδικός ψεκασμός για Αντιαλλεργική προστασία!!!

δ) Βιοκαθαρισμός Στρωμάτων με ‘‘πιστοποιημένες υπηρεσίες αντιαλλεργικής προστασίας στρωμάτων ‘’ για ιδιώτες αλλά και σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις ,  ενοικιαζόμενα δωμάτια, παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ, ……Όταν για  το ΥΠ.Α.Α.Τ δεν  επιτρέπεται η εφαρμογή  Βιοκτόνων  χωρίς την παρουσία επιστήμονα με «Αναγγελία έναρξης »  σύμφωνα με το νόμο 3919/2011.

ε) Ολοκληρωμένο σύστημα οικολογικής απολύμανσης κατά των ακάραιων, των κοριών, ψύλλων και άλλων μικροοργανισμών, σε στρώματα και με Πιστοποιήσεις ISO.!!! …..  Όταν , ο ‘’επιστήμονας εφαρμοστής’’ οφείλει να γνωρίζει , ότι ακαρεα, κοριοί, ψύλλοι δεν απολυμαίνονται, αλλά και όπως τονίζεται και στον Οδηγό Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομα στην  (Σελίδα 27), σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση  έχουν η καθαριότητα, οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα ακάρεα της σκόνης, δοθέντος του ότι το άσθμα και οι λοιπές διαταραχές οφείλονται περισσότερο στα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.) και όχι στα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, προτείνεται η συχνή απομάκρυνσή τους με εξειδικευμένο καθαρισμό . Οι δε Ιατρικοί επιστήμονες επισημαίνουν , ότι εκτός από, τα περιττώματα των ακέραιων και η αποσύνθεση τούς, τα σπόρια των  βακτηριδίων της μούχλας  μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες διαταραχές με Αυξημένη Επικινδυνότητα  στις Λοιμώξεις.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι, σε όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια δίνεται μεγάλη βαρύτητα , από τον Καθηγητή Εντομολογίας Αθανασίου Χρήστο , στους κοριούς, διότι μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους σε ένα χώρο, μπορεί να μην αποκλείουν την μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών και να συνδεθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία άμεσα με τις Λοιμώξεις στην Δημοσιά Υγεία. Επιπλέον δε, το αποτέλεσμα του ‘’ αναδυόμενου  χημικού κοκτέιλ ’’ στον τρόπο αλληλεπίδρασης,  δεν μπορεί να αποκλειστεί για την πρόκληση ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, με την εισπνοή του.  Η άμεση προεργασία με τον απαιτούμενο εξοπλισμό των Bio –εφαρμογών, κρίνεται απαραίτητη πριν ή και μετά από κάθε εφαρμογή, είτε με βιοκτόνα ή /και οποιασδήποτε μορφής ατμού (πίεση4- 10 bar για 184,13⁰C),για την καταπολέμηση των  ‘’απρόσκλητων επισκεπτών’’ μας, στους εσωτερικούς χώρους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει δίνεται  και στην εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug,  καθώς μεταδίδεται από μολυσμένα έντομακυρίως κοριούς, που πολλοί νομίζουν ότι είναι Αφυλίδες ‘‘ βρομούσες ’’ ή/και  “κοριοί” του ελάτου,  αφού θεωρείται μια από τις παραμελημένες παρασιτικές λοιμώξεις για τη δημόσια υγεία.  Ένας λόγος επιπλέων που ο επαγγελματίας εφαρμοστής,  έκτος τις γνώσεις πάνω σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων,  ως προς την  πιο ορθή και ακριβή αποτελεσματικότητα των εφαρμογών , πρέπει να έχει και τον απαιτούμενο  επαγγελματικό εξοπλισμό .

Αυτά λοιπόν βλέπουν οι καταναλωτές, ως ιδιώτες αλλά και ως επαγγελματίες (π.χ ξενοδόχοι ) και αγοράζουν π.χ έναν  ατμοκαθαριστή  49,50€ και έναν ‘’καθαριστή στρωμάτων’’ 99,50€ , πιστεύοντας ότι θα λύσουν το πρόβλημα τους, χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους, τις μελλοντικές πολυδάπανες ‘‘κρυφές χρεώσεις ’’ .

Η υγεία αποτελεί ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό για την ευημερία μιας κοινωνίας πολιτών, εξαρτάται δε σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες ,υγειονομικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος,  με σκοπό  τη διασφαλισμένη βελτίωση της ποιότητας  για ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Οι επιλογές των μέτρων πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, με τους μικρότερους κινδύνους, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πάντα θα επισημαίνω, την μεγάλη προσοχή που χρειάζεται στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου ή/και του συνδυασμού μεθόδων, διότι μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό και την επαγγελματική κατάρτιση σε εξειδικευμένες Bio-εφαρμογές επαγγελματικής απορρύπανσης με αναζωογόνηση, εξυγίανση, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα .

Πέρα από οποία νομοθεσία, για ορθές πρακτικές εφαρμογές με ποιοτικά ασφαλείς προσφερόμενες υπηρεσίες, εναρμονισμένες στις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης , η ενημέρωση ως πρωταρχικό στόχο πρέπει να έχει την προστασία του καταναλωτή, αλλά και την ανάδειξη της κατάστασης, με  τις ‘’επισφαλείς μορφές ’’ του υποτίθεται καθαρού, όπου χαρακτηρίζει τον τρόπο με το όποιο αντιμετωπίζεται η στοιχειώδης προαγωγή καθαριότητας και υγιεινής, ακόμα και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω , ότι επαγγελματίες σε τομείς καθαριότητας και υγιεινής, με περιβαλλοντικό και υγειονομικό ενδιαφέρον, θα μπορούσαν να θέσουν ίσως σε κίνδυνο ακόμα και ζωές, στον βωμό της ακόρεστης ανθρώπινης πλεονεξίας και του αλόγιστου οικονομικού κέρδους.  Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιώ πάντα τη λέξη “υποτίθεται”, διότι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το «υποτίθεται καθαρό» είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο  και ειδικά στα στρώματα, έτσι ώστε η σύνδεση της ‘‘επιβάρυνσης των εσωτερικών χώρων με την υγεία’’ να προβληματίζει, όχι μόνο γιατί γίνεται επικίνδυνη απέναντι στους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, αλλά και γιατί μέσω των ‘‘κρυφών χρεώσεων ’’ προκαλεί επιπλέον «οικονομικές παρενέργειες» .

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες , ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Πηγή: https://www.greenandcleanhotels.gr/μήπως-οι-οικολογικοί-bio-κτόνοι/ ‎

Σχετικά Άρθρα