Η έξαρση της ψώρας , οι παρασιτικές λοιμώξεις και οι ‘’δευτερογενείς επιμολύνσεις ’’.

Η συνεχόμενη εξάπλωση της ψώρας, μια άκρως μεταδοτικής νόσου, δεν κάνει διακρίσεις και μεταδίδεται σχεδόν πάντοτε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Προσβάλλει πλούσιους και φτωχούς, παιδιά, νέους και γέρους. Επομένως η στενή και παρατεταμένη επαφή που απαιτείτε μπορεί να αφορά και μολυσμένα αντικείμενα όπως σεντόνια, ταπετσαρίες επίπλων, στρώματα , ενδύματα. Επομένως η ψώρα μπορεί να μεταδοθεί και χωρίς άμεση δερματική επαφή.

Μπορεί να βρίσκεται σε χώρους, Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μονάδων Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών & Ενηλίκων , (Κέντρα Ημέρας, Μονάδες Ψυχικής Υγείας Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευόμενα  Διαμερίσματα), Κέντρων Αποθεραπείας & Αποκατάστασης (Hospitality), κλπ., χώροι φιλοξενίας για προσφερόμενη φροντίδα μιας καλύτερης ποιητικής διαβίωσης, αλλά και σε διάφορα άλλα ιδρύματα (στρατώνες, φυλακές, οίκους ευγηρίας).

Το μικροσκοπικό άκαρι της ψώρας, δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, έχει μικρό μέγεθος και δεν είναι μεγαλύτερο από τη μύτη μιας καρφίτσας. Προκαλείται από ένα παρασιτικό, (Sarcoptes scabiei),  παραμένει δε μια επικίνδυνη –υψηλά- μεταδοτική δερματική νόσος, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εφόσον υπάρξει γρήγορη προσφυγή σε δερματολόγο για έγκυρη διάγνωση και άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας. Ως προτεραιότητα μας λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση από όλους μας,  απέναντι στην αναγκαία ενημέρωσή για την λήψη μέτρων αντιμετώπισής της, έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας, μέσα από την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Δυστυχώς υπάρχει καθυστέρηση στην διάγνωση, κυρίως σε ηλικιωμένους για πολλούς λόγους ,  μιας και η ψώρα μοιάζει συχνότατα με άλλες δερματοπάθειες όπως η ξηροδερμία, το έκζεμα, η δερματίτιδα εξ’ επαφής, φαρμακευτικό εξάνθημα  κλπ.,) που απαντώνται συχνά σε ηλικιωμένους.  Η ψώρα δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ψωρίαση.

Χωρίς ξενιστή μπορεί να ζήσει από 5 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Αντιθέτως στον ανθρώπινο οργανισμό επιζεί επί περίπου ένα μήνα έως ότου ένας που έχει «κολλήσει», να αρχίσει να έχει κνησμό δημιουργώντας τις πρώτες υποψίες,  βαδίζοντας  δε μεγάλες αποστάσεις. Έτσι τα συμπτώματα της ψώρας μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια.

Τα συμπτώματα της Νορβηγικής ψώρας είναι πολύ πιο σοβαρά, με λεπιδώδεις εφελκίδες, όπου κάτω από αυτές κρύβονται πολλές χιλιάδες παράσιτα με τα αυγά τους και είναι περιπτώσεις εξαιρετικά μεταδοτικές, προκαλεί δερματικές βλάβες (αυτοτραυματικές αλλοιώσεις διάβρωσης του δέρματος  ή  δρυφάδες). Έτσι έχουμε δευτερογενή επιμόλυνση. Η επιμόλυνση από μικροβιακούς παράγοντες που ‘’βρίσκουν την ευκαιρία’’, είναι αρκετά συχνό πρόσθετο πρόβλημα. Εδώ για τις επιμολύνσεις, παίζουν ρόλο οι συνθήκες υγιεινής, με ‘’φτωχές συνθήκες’’ καθαριότητας.

Προσοχή: Για τους ηλικιωμένους τροφίμους ιδρυμάτων, το ενδεχόμενο ψώρας είναι υψηλό και για άλλους λόγους, όπως η χαμηλή φυσική άμυνα, οι όχι πάντα καλές συνθήκες καθαριότητας και η στενή φυσική επαφή με το προσωπικό (που ενδεχόμενα είναι φορέας ακάρεων) .

Δεν ξεχνάμε και τις συχνότερες ‘’διαταραχές υγείας’’  που προκαλούνται, εξαιτίας της Μούχλα στο στρώμα, λόγο της αναπτυσσόμενης Ασπεργίλλωσης, μιας επικίνδυνης λοίμωξης των πνευμόνων από μύκητες, που  εντοπίζεται στους εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα στις κρεβατοκάμαρες, αφού ο μύκητας τρέφεται με τα περιττώματα των ακάρεων, που φιλοξενούνται στο κρεβάτι μας .κλπ αλλά και γενικά για ομάδες μυκήτων (Aspergillus tubingensis, Stachybotrys chartarum), που συσσωρεύονται και αναπτύσσονται, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα  στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων.

Όλα αυτά τονίζονται, διότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, γιατί μια εφαρμογή  χωρίς τον απαιτούμενο Επαγγελματικό Εξοπλισμό,  την επαγγελματική κατάρτιση με Βεβαιωμένη  Εκπαίδευση ορθής εφαρμογής των επαγγελματικών Bio- Εφαρμογών , πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε  επεξεργασία περιβαλλοντολογικού ή/και υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποφέρει  αρνητικά αποτελέσματα από αυτά που προσπαθούμε να επιτύχουμε (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α)

Επισημαίνουμε δε ότι, “Οι περιορισμοί των βιοκτονων  αποτελούν εργαλείο για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, από ανεπίτρεπτους κινδύνους που συνεπάγονται τα χημικά προϊόντα. Στις κατηγορίες των ζωικών εχθρών που παρασιτούν, όπως   στο άκαρι της ψώρας  που αναπτύσσονται στο δέρμα, τις  ψείρες του σώματος , στα ακάρεα της εσωτερικής σκόνης (Dust mites)  στα – Ptinidae- τα έντομα αίνιγμα, αλλά και στα σαπροφάγα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’, όπου πρέπει να αποφεύγονται κατά το πλείστον τα βιοκτόνα και να χρησιμοποιούνται Bio-Εφαρμογές απορρύπανσης και εξυγίανσης του χώρου, με Επαγγελματικό Εξοπλισμό Bio-Εφαρμογών  Απορρύπανσης και Εξυγίανσης.

Πρέπει να δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Ασφάλεια της χρήσης βιοκτόνων, με εκτίμηση της επικινδυνότητας τους και πρόβλεψη των επιδράσεων τους στην προστασία της υγείας, ενάντια στους κινδύνους που μπορούν να της προκαλέσουν με σοβαρές ‘’διαταραχές υγείας’’ και  ανεπανόρθωτες ζημιές. Ο πόλεμος των ‘‘ψεκασμών εκ των έσω’’ με ‘’όπλα’’ τις δελεαστικές προσφορές των  ‘‘γενναίων εκπτώσεων στην υγεία’’ , εγκλωβίζουν τους ανυποψίαστους  καταναλωτές στο  σύνδρομο της Υπερ-χρήσης Βιοκτόνων , κινδυνεύοντας  να χαθούν στα ‘’ψιλά γράμματα’’ που κρύβουν οι ‘’έξτρα χρεώσεις’’ από την επιμόλυνσης των εσωτερικών χώρων .

Προσοχή στην άσκοπη χρήση βιοκτόνων!!!

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγεία (Ε.Ο.Δ.Υ)- Ψώρα, – στα Περιβαλλοντικά μέτρα αναφέρει :Γενικά δεν συστήνεται κοινό εντομοκτόνο του εμπορίου εγκεκριμένο για οικιακή χρήση, παρά μόνο σε αδυναμία εφαρμογής των προαναφερθέντων μέτρων σε αντικείμενα ή επιφάνειες (στην περίπτωση αυτή, το εντομοκτόνο θα πρέπει να απομακρύνεται κατά το μέγιστο δυνατό, πριν από την εκ νέου χρήση των αντικειμένων)

Δεν ξεχνάμε ότι τα ρούχα μας και τα κλινοσκεπάσματα ή οι πετσέτες μπορεί να έχουν ακάρεα. Πρέπει λοιπόν να πλένονται σε θερμοκρασία όχι μικρότερη από 60 º Κελσίου ,αντικαθιστώντας το μαλακτικό, με την εφαρμογή, εγκεκριμένου Απολυμαντικού από τον ΕΟΦ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα των τυπων,2,3,4,(98/8EC) για ψυχολογικούς λόγους.

Εναλλακτικά: Να κλείνονται σε θήκες αποθήκευσης ρούχων (Κενού Αέρος) ή σε πλαστικό σάκο με clips για 2 εβδομάδες τουλάχιστον.

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Πηγή: https://www.greenandcleanhotels.gr/η-έξαρση-της-ψώρας/

Σχετικά Άρθρα