Η Επεκτατικότητα των Πληγών «Υγειονομικής Σημασίας» σε όλα τα «Κοινωνικά Επίπεδα».

ygionomΗ αύξηση ιών, βακτηρίων, αλλά και η αύξηση της ανθεκτικότητας των πληθυσμών σε πολλά παράσιτα (ζωικών εχθρών), όπου δημιουργεί αυξανόμενες ανάγκες αντιμετώπισης τους με απαιτήσεις,  οδήγησαν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, να εκδώσουν εγκύκλιους από για την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Επιβατών),  αλλά και στις Περιφέρειες και  Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, για να λάβουν μέτρα προστασίας από αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας.

Προκλήσεις με ιδιαίτερη προσοχή, όταν η αντιμετώπιση τους πρέπει να γίνει σε εσωτερικούς χώρους.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι σε πολλά Web Sait η στο Facebook αλλά και σε έντυπη διαφήμιση, υπάρχει ‘‘ανεξέλεγκτη προαγωγή ’’ για απεντόμωση –μυοκτονία ή ‘‘ απολύμανση εντόμων ’’ όπως την προβάλουν, όταν οι προβαλλόμενοι δεν βρίσκονται στον Κατάλογο με τις  αναγγελίες / γνωστοποιήσεις έναρξης άσκησης επαγγέλματος Καταπολέμησης Εντόμων και Τρωκτικών του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Κοριοί: Παρατηρείται έξαρση στην παρουσία αυτών των ενοχλητικών εντόμων, με πολλές αιτίες, για την νέα «αυξανόμενη έκρηξη» τους , να είναι από τα ‘‘διεθνή ταξίδια’’, αλλά και από την ολοένα ‘‘συχνότερη αποκομιδή’’ μεταχειρισμένων επίπλων και ρούχων κλπ. Χρειάζεται τεράστια δοκιμασία  για τον περιορίσιμο στην έξαρση τους, για την απαλλαγή οπού αναφερόμαστε στην  τους. Πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή, μιας και  η επέλαση των κοριών έχει εξαπλωθεί σε όλα τα «κοινωνικά επίπεδα» διότι, αναφορές σε επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι, η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους σε ένα χώρο, μπορεί να μην αποκλείουν την μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών, με αποτέλεσμα να συνδεθεί άμεσα με τις λοιμώξεις στην Δημοσιά Υγεία. (Αθανασίου Χρήστος Αναπληρωτής Καθηγητής Εντομολογίας) .Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα ταξίδια διότι έχει επανέλθει στην επικαιρότητα η εξάπλωση της νόσου Chagas, που την ονομάζουν… «νόσο των φτωχών» και μεταδίδεται δε από μολυσμένα έντομα και κυρίως κοριούς.

Ψώρα :Το άκαρι της ψώρας σε μια σύγχρονη κοινωνία, μια επικίνδυνη δερματική νόσος, ιδιαίτερα μεταδοτική που προκαλείται από ένα παρασιτικό, που λέγεται άκαρι της ψώρας, (Sarcoptes scabiei)* το οποίο ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου. Είναι μικροσκοπικό αραχνοειδές παρασιτικό που προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα ). Αν και για πολλά χρόνια είχε σταματήσει να ακούγεται, ξαναμπαίνει στη ζωή των σημερινών σύγχρονων κοινωνιών. Η ψώρα μεταδίδεται σχεδόν πάντα από άνθρωπο σε άνθρωπο με στενή επαφή. Μπορεί να είναι ένα παιδί ή άλλο μέλος της οικογένειας, ένας φίλος, στρατιώτες αλλά και τρόφιμοι ιδρυμάτων λόγω συνθηκών διαβίωσης.

Ψείρες: Τάξη: Anoplura Οικ. Pediculidae.Είναι Αρθρόποδα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα.  Η προσβολή από ψείρες λέγεται φθειρίαση (pediculosis).  Μεταδίδουν  εξανθηματικό τύφο, υπόστροφον πυρετό, σπανίως  τύφο κ.ά. Προκαλούν εκζέματα και ερεθισμό. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από τρεις τύπους ψείρας .α) Pediculus  humanus  capitis   (  ψείρες της κεφαλής), β) Phthirus  pubis   (ψείρες του εφηβαίου) διαφέρουν προς το σχήμα εντοπίζεται εκτός της τριχωτής περιοχής του εφηβαίου,στο θώρακα, τις μασχαλες, του προσώπου (γένια) και των βλεφαρίδων  και γ) Pediculus  humanus  corporis  (Οι Ψείρες του σώματος) 

Η ψείρα του σώματος δεν πρέπει να συγχέεται με το άκαρι της ψώρας , κοινώς ψώρααλλά ούτε και με τους απρόσμενους φίλους μας, τους κοριούς.

 Ακάρεα της εσωτερικής σκόνης :  Πρόκειται για πολύ μικροσκοπικούς οργανισμούς που τους καθιστά αόρατους στα μάτια μας και περιλαμβάνονται στην οικογένεια των αρθρόποδων. Τα πιο σημαντικά και ευρύτερα διαδεδομένα είδη είναι τα δύο ακόλουθα: Dermatophagoides pteronyssinus και το Dermatophagoides farina, τα οποία και αποτελούν το 90-100% του πληθυσμού των ακάρεων,  (Dust mites). Συμβιώνουμε μαζί τους και μπορούν να αντιμετωπιστούν μαζί με τα περριτώματα τους,  αφού ζουν μέσα σε στρώματα, μοκέτες χαλιά, κουρτίνες ταπετσαρίες, χνουδωτά παιχνίδια, μαξιλάρια και γενικά όπου υπάρχει σκόνη μέσα στο σπίτι. Μερικά από τα ακάρεα μπορεί να δαγκώνουν τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι δηλητηριώδη. Πολλές φορές όμως  είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το είδος του ζωικού εχθρού που παρασιτά και προκαλεί το δάγκωμα, με  συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν, μικρές βλάβες του δέρματος, πόνο ή φαγούρα, δερματίτιδα (φλεγμονή του δέρματος) αλλεργικές αντιδράσεις κλπ.

Ακάρεα των Πτηνών :Τα άγρια ή/και οικόσιτα περιστέρια ’’φιλοξενούν’’ κατά κύριο λόγο πλήθος αιμομυζητικών εκτοπαρασίτων, όπως ακάρεα, (Dermanyssus gallinae), το οποίο  όταν εισέλθει στο σπίτι μπορεί να ζήσει σε όλους τους χώρους αλλά περισσότερο στο κρεβάτι και τα κλινοσκεπάσματα,για αναζήτηση ενός γεύματος από αίμα. Τα αιμομυζητικά ακάρεα απαντώνται συχνότατα σε θηλαστικά και πτηνά, ενώ είναι πολύ συχνή και η παρουσία τους στον άνθρωπο.

Σκαθάρι των χαλιών: Είδη σκαθαριών που προσβάλλουν τα χαλιά και ανήκουν στα Κολεόπτερα (Coleoptero) της οικογένειας Dermestidae, που συνήθως αναφέρονται ως τα σκαθάρια του δέρματος και με το παρατσούκλι «Wooly αρκούδες». Αυτό το είδος εμφανίζεται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα αλλά σε γενικές γραμμές το χρώμα τους είναι από μαύρο ως καφέ αλλά μπορεί να είναι και άσπρο ή κίτρινο. Πολλά από τα 48 είδη (τα οποία ανήκουν σε 12 γένη) αυτής της οικογένειας υπάρχουν στην κεντρική Ευρώπη και παρασιτούν στα σπίτια. Οι καμπιοειδείς προνύμφες είναι πολύ τριχωτές. Αυτό το αγκαθωτό τους χαρακτηριστικό, μπορεί να προκαλέσει μεγάλους ερεθισμούς στο δέρμα όταν έρθει σε επαφή με αυτό ή όταν κάποιος το καταπιεί. 

Σαπροφάγα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ :  Αυτοί οι επιθετικοί εισβολείς είναι επιθετικά  ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ , οικογενειών που ανήκουν στις Parasitiformes. Πολλά από αυτά είδη είναι παρασιτικά , ( περίπου τα μισά από τα 10.000 γνωστά είδη στην υπόταξη Mesostigmata }, πολλά όμως δεν είναι παρασιτικά αλλά είναι σε ‘‘ελεύθερη διαβίωση’’ και δρουν ως ‘‘επιθετικοί εισβολείς’’ , ζουν σχετικά μόνιμα υπό συνθήκες με υψηλή υγρασία, πολλά δε από αυτά μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε δείγμα υγρού εδάφους, χαλιά με υγρασία- μούχλα,  μύκητες , φωλιές της οικιακής σκόνης, αλλά και σε δείγμα υγρού τοίχου,  έδαφος με σκουπίδια, σαπισμένα ξύλα, κοπριά κλπ.

Κρότωνες ή τσιμπούρια: Οι  Κρότωνες (τσιμπούρια) είναι αρθρόποδα που απομυζούν αίμα από τα ζώα και τον άνθρωπο. Δεν πετούν και δεν πηδούν, αλλά προσκολλώνται στο δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου μόλις τους το επιτρέψουν οι συνθήκες. Οι κρότωνες με τα νύγματα των  εκτός της ενoχλήσεως που προκαλούν, είναι και φορείς ασθενειών. Είναι ενδιάμεσοι ξενισταί, ιών, πρωτοζώων, βακτηριδίων, ρικετσιών κ.λ.π. Τα πιο συνήθη νοσήματα που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια είναι η Πιροπλάσμωσις , η Ερλιχίωσις,  η Νόσος του Λάϊμ (Lyme disease),  η Κροτωγενής παράλυσις, ο Μεσογειακός κηλιδοβλατιδώδης πυρετός, κλπ.

Μούχλα : Η Μούχλα προσελκύει τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ στα σπίτια μας, δημιουργώντας ένα οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα. Οι μύκητες μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα. Οι περισσότεροι μύκητες αναπτύσσονται,  εκεί όπου η υγρασία και η θερμοκρασία είναι επαρκής για να καταναλώνουν οργανική ύλη διασπώντας βιομηχανικά υλικά κτιρίων, ώστε να γίνονται παθογόνοι για τον άνθρωπο και τα ζώα. Πολλά είδη μπορεί παράγουν βιοδραστικες ενώσεις που ονομάζονται μυκοτοξίνες , ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων , όπως τα αλκαλοειδή και πολυκετίδια, τοξικά για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Μούχλα στο στρώμα: Οι περισσότεροι καταναλωτές συνειδητοποιούν ότι η μούχλα στο στρώμα τα τελευταία χρονιά είναι πιο συχνή. Οι συχνότερες διαταραχές υγείας που προκαλούνται, εξαιτίας της μούχλας στους εσωτερικούς χώρους, είναι κυρίως οι αλλεργίες και αναπνευστικές παθήσεις.

Μούχλα στα Χαλιά: Είναι πολλά ερωτήματα  από καταναλωτές, είτε γιατί βλέπουν τα χαλιά  τους Τύπου Χειρός (Hand Tufted) να είναι Μουχλιασμένα , είτε να είναι Κιτρινισμένα χαλιά στις ίνες τους , είτε εχουν φθορά στην κόλλα και ύφασμα της κάτω πλευράς, διαπιστώνεται δε μετά το πρώτο πλύσιμο.

Κολλέμβολα: Γενικά ζουν στο έδαφος, επάνω σε νεκρή οργανική ύλη. Ορισμένα είδη όμως, μεταξύ των οποίων κυρίως τα Onychiurus spp., προσβάλλουν καλλιεργούμενα φυτά, κυρίως τεύτλα. Ζουν σε επιπλέοντα φυτά,  στο ενυδρείο, πηδάνε στην επιφάνεια του νερού. Στον άνθρωπο, τα παρασιτικά Κολλέμβολα προκαλούν ερεθισμούς του δέρματος, αλλεργία, δερματίτιδα

Η προεργασία των Bio – εφαρμογών με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, κρίνεται απαραίτητη, πριν ή και μετά από κάθε εφαρμογή αντιμετώπισης στους εσωτερικούς χώρους, είτε με  βιοκτόνα και την υποχρεωτική παρουσία του επιστήμονα , ή υπέρθερμου ατμού (με πίεση έως και 10 bar για 184,13ο C), θερμικής απεντόμωσης, ελεγχόμενης ή και τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Έτσι  μειώνεται η επιβάρυνση του χώρου από υπερβολικές χρήσεις βιοκτόνων κατά το 1/3 περίπου, αλλά και τα προβλήματα της “επικίνδυνης  εσωτερικής επιμόλυνσης”, το κόστος των επισκέψεων αλλά και την ταλαιπωρία».

Η Επικινδυνότητα της επιμόλυνσης  στους εσωτερικούς χώρους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες καθαριότητας και υγιεινής  με “διασφαλισμένη εξυγίανση” ,  που προάγονται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η υγεία αποτελεί ένα θεμελιώδες υπέρτατο κοινωνικό αγαθό για την ευημερία μιας κοινωνίας πολιτών. Αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών αναφέρουν ότι, αιτία για εκατομμύρια θανάτους είναι και η ατμοσφαιρική ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα , τα προβλήματα της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους είναι σε υψηλά επίπεδα, όχι μονό από την αναπτυσσόμενη ενδοοικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και από την επιπρόσθετη επιμόλυνση.

Η σημερινή εποχή επιβάλει να δημιουργούμε ένα στα “Καθαρό Εσωτερικό Περιβάλλον”,  όταν αυτά, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και χωρίς επιπτώσεις στην δημόσια υγεία ,ώστε να δημιουργείται στο μέγιστο βαθμό, μια απόλυτα υγιής διαβίωση στους εσωτερικούς χώρους.

Όταν οι ασφαλείς και υγιείς εσωτερικοί χώροι είναι υποχρέωση όλων μας, οι αποτελεσματικές εφαρμογές που σέβονται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον κρίνονται απαραίτητες, ώστε να  δημιουργούνται στο μέγιστο βαθμό καθαροί και υγιεινοί χώροι, για μια απόλυτα υγιή διαβίωση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των μεθόδων, διότι μια εφαρμογή χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό , την επαγγελματική κατάρτιση σε εφαρμογές Βιοαπορρύπανσης µε Εξυγίανση και Απολύμανση του περιβάλλοντα χώρου, πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε επιστημονική εφαρμογή υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα, αλλά και επιπλέον «οικονομικές παρενέργειες».

Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: https://www.greenandcleanhotels.gr/η-επεκτατικότητα…ν-πληγών-υγειονο/

Σχετικά Άρθρα