Όταν ‘’βιολογικός και οικολογικός’’ εμπλέκονται σε καθαρισμούς – απολυμάνσεις- απεντομώσεις !!

Όταν ‘’βιολογικός και οικολογικός’’ εμπλέκονται σε καθαρισμούς – απολυμάνσεις- απεντομώσεις !!

Κάνοντας μια περιήγηση στο διαδίκτυο για καθαρισμούς στρωμάτων, σαλονιών, μοκετών- χαλιών, απολυμάνσεις, απεντομώσεις, γινόμαστε αποδέκτες μιας σειράς ανακοινώσεων σχετικά με,(  Βιολογικοί- οικολογικοί Βίο-καθαρισμοί στρωμάτων , Βιολογική-οικολογική απολύμανσηαπεντόμωση , απολύμανση και αντιαλλεργική προστασία), κλπ. Οι ανακοινώσεις με κατεύθυνση τοποθετήσεων ‘’ημιμαθούς  ενημέρωσης’’, οπου  συμβάλλουν δυστυχώς στην παραπληροφόρηση των καταναλωτών με εξαιρετικά  δυσάρεστα, ίσως και δυνητικά επικίνδυνα, αποτελέσματα.

Bio- εφαρμογές καθαρισμού : Μια αποτελεσματικά παρεχόμενη καθαριότητα για το Bio- περιβάλλον και τα «Δικαιώματα του βίου», αλλά και ένας από τους σημαντικότερούς παράγοντες που βοηθάει στην προστασία της Bio-ποικιλότητας.

Ο ορισμός της λέξης Bio, προέρχεται από το Bιο (βίος=το ζείν),  όπου με το Bio-περιβάλλον μας προσδιορίζει τους εσωτερικούς χώρους.  Με σεβασμό στην ιδέα των δικαιωμάτων του βίου, οι αποτελεσματικά επαγγελματικές Bio- εφαρμογές πρέπει να εφαρμόζονται ως εναλλακτικές διαχειριστικές εφαρμογές ,έτσι ώστε με την αναβάθμιση  του εξελισσόμενου εσωτερικού περιβάλλοντος , να εξασφαλίζεται η ποιοτική διαβίωση.

‘‘Ο σεβασμός στις ανάγκες του καταναλωτή, μαζί με την παροχή ενσωματωμένων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους τομείς της εσωτερικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, αναδεικνύουν τις επαγγελματικές Bio-εφαρμογές μιας πλήρους απορρύπανσης μαζί με την ‘‘περιβαλλοντολογική απολύμανση κατά όγκο »-Bio εξυγίανση, αλλά και την μικροβιολογική & βακτηριακή απολύμανση, ως τα απαραίτητα στοιχεία υγειονομικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας για κάθε εσωτερικό χώρο.’’

Όλοι γνωρίζουμε ότι «η ημιμάθεια, αυτή η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας, είναι χειρότερη από την αμάθεια».  Είναι πλέον καιρός να γίνουν βίωμα μας οι ‘’επισφαλείς μορφές του υποτίθεται καθαρού’’,   ώστε να μην ξεχνάμε ότι είναι πιο επικίνδυνο από το βρώμικο

Προσπαθούμε  να συμβάλλουμε σε μια πληρέστερη ενημέρωση σας ,βασιζόμενη στην Βεβαιωμένη εκπαίδευση, με Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων, αλλά και στην εμπειρία με την ‘’βαθειά γνώση της πράξης’’ των 35 χρόνων  στην παροχή  καινοτόμων προγραμμάτων με ορθή Bio εφαρμογή διαχείρισης , για τους εσωτερικούς  χώρους .

Όμως επειδή όλοι γνωρίζουμε πως ‘’λειτουργούν ‘’ τα πράγματα στην χώρα μας, με τις αναφορές μας συνεχίζουμε ενημερώνουμε, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

1.Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η οικονομική κρίση έχει συμβάλει στην εξάρτηση αυτού του πολυπαραγοντικού  φαινομένου , γεγονός που σημαίνει ότι θα εμφανίζονται συχνά παροχές από άτομα χωρίς επαγγελματική κατάρτιση, είτε σε τομείς Περιβαλλοντολογικού  είτε  Υγειονομικού και Ενδιαφέροντοςακόμα και επιστήμονες– με τις συνακόλουθες  “οικονομικές παρενέργειες”  και συνέπειες σε Υγεία -Περιουσία –Περιβάλλον.

2.Αποσαφηνίσουμε πως οι επισημάνσεις που γίνονται, είναι πέρα από οποία νομοθεσία, για ορθές πρακτικές εφαρμογές με ποιοτικά ασφαλείς προσφερόμενες υπηρεσίες, εναρμονισμένες στις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης. Είναι πλέον καιρός, όλοι μας να αναληφθούμε ότι είναι στο χέρι μας να απαιτούμε  ένα καλύτερο περιβάλλον,   με ή/και χωρίς  ‘’ευαισθησίες’’, προστατεύοντας το από τους κινδύνους της ‘‘ανεξέλεγκτης χρήσης’’ βιοκτόνων που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας.

3.Προς την κατεύθυνση της έγκυρης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, για την αποσαφήνιση ‘’ενδεχόμενων μύθων’’, χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα από την πολιτεία αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς. Μπορεί να υπάρχει αυστηρότητα στους νόμους περί Βιοκτόνων προϊόντων του ΥΠ.Α.Α.Τ. οπού ανήκουν τα βιοκτόνα (εντομοκτόνα, απωθητικά )κλπ, με την ΓΕΝ. Δ/ΣΗ ΦΥΤ. ΠΑΡ., οπού είναι αρμόδια να ενεργοποιήσει την απαιτούμενη μέριμνα εφαρμογής της νομοθεσίας, δυστυχώς –όπως ισχυρίζονται- , μαζί με τις περισσότερες Δ.Α.Ο.Κ των περιφερειών, δεν υπάρχουν άτομα με χρόνο για ενημέρωση κλπ.

4.Ωστόσο ,πολλές φορές οι αναρτητέες εγκύκλιοι του Υπουργείου Υγείας ως εξαιρετικά επείγουσες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως «Μέτρα προστασίας από αρθρόποδα Υγειονομικής σημασίας (κοριούς, ψύλλους, ψείρες, ψώρα, κρότωνες) », αλλά και εγκύκλιό με θέμα «Κανόνες υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Επιβατών) στεριάς, θάλασσας και αέρα», δημιουργούν σοβαρές συγχύσεις, διότι στην πράξη σχεδόν τίποτα από τα αναφερόμενα δεν εφαρμόζονται.

5.Στους χώρους φιλοξενίας- στον κλάδο του τουρισμού- οπού ο καθαρισμός των στρωμάτων είναι υποχρεωτικός , θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί η ποιότητα του καθαρισμού των Στρωμάτων, με τις πολυδάπανες ‘‘κρυφές χρεώσεις’’ μετά τον καθαρισμό τους , τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με όλα τα ‘’περί παραπληροφόρησης ‘’ σε φιλοξενούμενους με  ‘’ευαισθησίες’’ , που μπορεί να αποφέρουν  εξαιρετικά  δυσάρεστα, ίσως και δυνητικά επικίνδυνα, αποτελέσματα. Ένα θέμα που πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά από όλους τους φορείς,  Υπουργείο Τουρισμού, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο , Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αλλά τις Ενώσεις Ξενοδόχων, κλπ.

6.Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στεγνοκαθαριστηρίων ,Ταπητοκαθαριστηρίων, Πλυντηρίων ,Σιδερωτηρίων, Βαφείων και συναφών επαγγελμάτων, τα Σωματεία Ταπητοκαθαριστηρίων -Στεγνοκαθαριστηρίων  ,ο Σύνδεσμος Εταιρειών Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.) ,τα Σωματεία Γεωπόνων, Χημικών , Εποπτών Δημόσιας Υγείας , Τεχ. Γεωπόνων, κλπ, με πρωταρχικό στόχο την προστασία του καταναλωτή ,αλλά και την προώθηση της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής στους εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να προσφέρουν μια περισσότερη και πληρέστερη ενημέρωση  στους καταναλωτές ,αλλά και στα μέλη τους ,για μια επιμελημένη εφαρμογή μέτρων με στοιχειώδεις κανόνες.

Θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι συμβάλλοντας στην ενημέρωση σας, σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι θα εξαλειφθεί το πρόβλημα της ενασχόληση των ατόμων που προσφέρουν υπηρεσίες στα επάγγελμα τα  της καθαριότητας , σε τομείς Περιβαλλοντολογικού  ή/και Υγειονομικού και Ενδιαφέροντος, για κάθε εσωτερικό χώρο. Απαιτούνται μακροχρόνιες και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις από όλους μας .

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουμε όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr,  ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: https://www.greenandcleanhotels.gr/όταν-βιολογικός-και-οικολογικός/ ‎

Σχετικά Άρθρα

  1. Green and Clean Rooms: Ολοκληρωμένη Διαχείριση για “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον”
  2. Είναι επικίνδυνες οι “ μισές αλήθειες” της δήθεν ποιοτικής καθαριότητας;
  3. Απαρέγκλιτη η τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους ενδιαίτησης – φιλοξενίας.
  4. Εξασφαλίζω ένα υγιεινό περιβάλλον σήμερα !!
  5. Προβληματισμοί στην Ομαλή Αντιμετώπιση της Έξαρσης σε ‘’Παρασιτικούς Εισβολείς’’ και Ψώρα.!!
  6. Τηρούνται οι Κανόνες Υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; !!
  7. Ξενοδοχεία: Επισημάνσεις για των Καθαρισμό Στρωμάτων
  8. Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση.!!
  9. Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση;
  10. Τι γνωρίζετε για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων;
  11. Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.
  12. Θέματα προληπτικής υγιεινής για την προαγωγή υγείας.
  13. Ετοιμόχρηστα βιοκτόνα σε χώρους φιλοξενίας;
  14. Έρευνες αγοράς για υπηρεσίες απεντόμωσης – μυοκτονίας και απολύμανσης.
  15. Τα περί Bio-λογικών καθαρισμών στα υπνοδωμάτια.!!